Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Wegański składnik pełen witamin. Tofu w codziennej diecie
Fot. Canva/Victoria Gnatiuk, Getty Images, Polina Tankilevitch, Pexels

Wegański składnik pełen witamin. Tofu w codziennej diecie

28 kwietnia 2024
Autor tekstu: Sara Karmańska

Tofu jest produktem, który zyskuje popularność w ostatnich latach. Wraz ze wzrostem wegetarianizmu i weganizmu, jedzenie, które wcześniej nie było tak łatwo dostępne, można dostać nawet w popularnych dyskontach. Ten składnik ma jednak pewne dobroczynne właściwości i warto włączyć go do swojej diety.

Czym jest tofu?

Tofu wywodzi się z Azji i jest popularnym składnikiem kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. To twaróg sojowy , który powstaje z mleka sojowego poprzez jego skrzepienie przy użyciu soli morskiej lub kwasu cytrynowego. Następnie powstaje serwatka i masa biała, która następnie formowana jest w kostki lub bloki.

Jest bogatym źródłem białka roślinnego , a także zawiera innych składników odżywczych, jak żelazo, wapń i witaminy z grupy B . Tofu można smażyć, grillować , piec, dusić, a także dodawać do zup, sałatek czy dań makaronowych .

tofu, fot. Canva HandmadePictures, Getty Images.jpg
Fot. Canva/HandmadePictures, Getty Images.
Te ryby to złoto dla zdrowia! Wprowadź je do jadłospisu i poczuj się lepiej
Pijesz szklankę mleka przed snem? Tak wpływa to na twój organizm

Do czego wykorzystywać tofu?

Tofu bywa często wykorzystywane jako zamiennik mięsa w diecie . Dzięki swojej konsystencji i smakowi można łatwo dostosować go do różnych dań. Produkt ma łagodny i delikatny smak, dzięki czemu można go wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i słonych .

Efekt końcowy zależy w dużej mierze od tego, co do niego dodamy. Tofu przyjmuje smaki i aromaty przypraw lub marynat , w których został obtoczony. Tofu świetnie sprawdzi się nie tylko jako składnik potraw obiadowych, ale również jako wegańska wersja jajecznicy zwana tofucznicą czy składnik ciast i deserów.

tofu, fot. Canva 4kodiak, Getty Images.jpg
Fot. Canva/4kodiak, Getty Images

ZOBACZ TEŻ: Niezwykle zdrowe i coraz droższe! Za te warzywa zapłacimy więcej

Zdrowotne zalety tofu

Tofu ma wiele zalet dla zdrowia. Produkt zawiera fitoestrogeny, które naśladują działanie naturalnych hormonów płciowych – estrogenów . W związku z tym jego jedzenie może łagodzić objawy menopauzy , a także zapobiegać niektórym nowotworom takim jak rak piersi czy rak prostaty .

Dodatkowo fitoestrogeny mogą przyczynić się do poprawy parametrów krwi , w tym spadku stężenia “złego” cholesterolu LDL czy obniżenia ciśnienia tętniczego . Tofu może ponadto chronić przed zachorowaniem na osteoporozę . Białko sojowe ma także korzystny wpływ na wątrobę – badania wykazały, że w przypadku osób otyłych znacząco redukuje odkładanie się tłuszczu w tym narządzie.

Z tofu nie powinno się jednak przesadzać . Jak wykazali naukowcy, jego wysokie spożycie – co najmniej raz dziennie – może mieć n egatywny wpływ na pamięć , szczególnie u osób po 68. roku życia. Duża ilość fitoestrogenów może bowiem zwiększać ryzyko demencji u osób starszych . Tofu w dużych dawkach może mieć także niekorzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy .

tofu, fot. Canva Amarita, Getty Images Pro.jpg
Fot. Canva Amarita, Getty Images Pro
tofu, fot. Canva bhofack2, Getty Images Pro).jpg
Fot. Canva/bhofack2, Getty Images Pro
Niedoceniany przysmak z PRL. Na jelita działa jak balsam
Ciągle masz chęć na kwaśne potrawy? To objaw niedoboru ważnej witaminy
Obserwuj nas w
autor
Sara Karmańska

Z wykształcenia filmoznawczyni i… inżynier budownictwa. Od zawsze czuła jednak, że zawodową przyszłość chce związać z pisaniem. Wielbicielka filmów, seriali i popkultury. W czasie wolnym, jeśli akurat czegoś nie ogląda, spędza czas przy grach planszowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy