Dobra pamięć w każdym wieku? To możliwe. "Codziennie jem przynajmniej jedno"
To, co jemy, ma ogromny wpływ na naszą kondycję i zdrowie. Są takie produkty, które zdecydowanie warto wprowadzić do swojej diety, ponieważ korzystnie oddziałują na wiele funkcji organizmu. Jednym z nich jest niepozorne awokado, które może opóźniać starzenie mózgu! Naukowcy wskazują, jakie produkty mogą usprawniać jego pracę i zachować go w dobrej formie na dłużej.
Z wiekiem mózg zaczyna pracować mniej wydajnie
To naturalne, że im jesteśmy starsi, tym większe mamy problemy m.in. ze skupieniem się i zapamiętywaniem. Niestety, wraz z upływem lat spada sprawność naszego mózgu i z pozoru normalne sprawy stają się coraz trudniejsze. Naukowcy wykazali, że mózg zaczyna się starzeć już po 25. roku życia, a po czterdziestce stopniowo zaczyna się kurczyć, co w zasadniczy sposób wpływa na jego funkcjonowanie.
Wszystko dlatego, że mózg osób starszych syntetyzuje mniej dopaminy, serotoniny czy acetylocholiny, a to wpływa na jego funkcje poznawcze. Po ukończeniu 70 lat proces kurczenia, a zarazem starzenia się mózgu gwałtownie przyspiesza, efektem czego są liczne
zaburzenia pamięci
i koncentracji u większości seniorów. To oczywiście dane uśrednione, bo
na proces starzenia się mózgu wpływ ma wiele czynników poczynając od uwarunkowań genetycznych a na stylu życia kończąc.
Te produkty opóźniają starzenie się mózgu. Koniecznie wprowadź je do diety
Duży wpływ na sprawność mózgu ma dieta i to, co codziennie ląduje na naszych talerzach. Są takie produkty, które mogą przyspieszać procesy starzenia, ale są również takie, dzięki którym uda się zachować młodość umysłu na dłużej. Specjaliści z University of Nebraska Lincoln’s Center for Brain (USA), przeprowadzili liczne badania dotyczące tego, jakie produkty korzystnie działają na mózg. Wnioski?
Pozytywny wpływ mają zdrowe kwasy tłuszczowe , takie jak kwas linolenowy, eikozapentaenowy, eikozadienowy oraz lignocerynowy. Ponadto mózg w dobrym stanie pomagały utrzymać przeciwutleniacze i karotenoidy, w tym cis-luteina, trans-luteina, zeaksantyna, witamina E oraz cholina. Znaczna ilość tych substancji występuje np. w składnikach tzw. diecie śródziemnomorskiej — wskazuje Polska Agencja Prasowa.
Dieta śródziemnomorska opiera się przede wszystkim na "zdrowych tłuszczach" i bogata jest w kwasy omega 3. Można tu znaleźć przede wszystkim
tłuste ryby morskie
(śledź, makrela, łosoś), oliwę z oliwek, chude mięso, owoce morza i produkty zbożowe.
Awokado dla zdrowia mózgu
Nieocenione w walce o utrzymanie młodości mózgu na dłużej okazuje się również... awokado . Ten niepozorny owoc ma niezwykle korzystny wpływ na pracę mózgu i pomaga utrzymać go w dobrej formie mimo upływu kolejnych lat. Wszystko dlatego, że zawiera cenne dla zdrowia kwasy omega 3, kwas foliowy, witaminy z grupy B, a także witaminę E - kluczową dla utrzymania umysłu w dobrej kondycji. Regularne jedzenie awokado zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, a także znacznie poprawia pamięć i koncentrację.
Jakby tego było mało, awokado wspiera także układ trawienny, zmniejsza ryzyko chorób ze strony układu krążenia (w tym chorób serca), wspomaga wzrok , reguluje poziom cholesterolu, a nawet wywiera korzystny wpływ na kondycję skóry i włosów. Awokado powinno być więc nieodłącznym elementem codziennej diety. Można je jeść w czystej postaci, jako pastę lub dodać do sałatki i obiadu. Wystarczy jeden owoc dziennie, by zauważyć jego korzystny wpływ na organizm.