Polacy nie doceniają tej kaszy. Daje tyle jodu, co spacer nad morzem
Ta kasza wielu osobom może kojarzyć się z dzieciństwem i obiadami w przedszkolu. Z tego powodu bywa ignorowana, bo uznajemy, że nam się “przejadła”, lub że to produkt głównie dla dzieci. Niesłusznie. Na tle innych kasz wyróżnia się czymś bezcennym: zawartością jodu, którego na co dzień brakuje nam w diecie.
Jak powstaje kasza manna?
Kasza manna , bo o niej mowa, to zdrowy dodatek do menu dla prawie wszystkich.
Kasza ta jest otrzymywana w wyniku przemiału ziaren pszenicy . Produkcja przypomina przemiał na mąkę: zaczyna się od oczyszczania, sortowania i rozdrabniania ziaren. Następnie podczas odsiewania grubszych kasz powstaje kasza manna, zwana także grysikiem .
Kasza dobrej jakości ma kolor biały z żółtymi odcieniami i nie powinny się w nim znaleźć cząstki otrębowe i mąka. W sklepie znajdziemy dwa rodzaje kaszy manny – tradycyjną i błyskawiczną , która charakteryzuje się krótszym czasem przygotowania, ponieważ została wcześniej poddana wstępnej obróbce termicznej.
Kasza manna: najbogatsza w bezcenny jod
Kasza manna cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B (B1, B2, B6), kwasu foliowego, potasu, żelaza oraz magnezu . Kasza ta ma też w sobie największe ze wszystkich kasz ilości cennego jodu .
Jod jest odpowiedzialny przede wszystkim za prawidłową pracę tarczycy . Dzięki temu składnikowi możliwa jest produkcja hormonów , które wpływają na odpowiednie funkcjonowanie całego układu nerwowego, ale również serca, nerek i mięśni.
Odpowiednia dawka jodu sprawia także, że nasz organizm jest w stanie utrzymać właściwą ciepłotę ciała .
Tyroksyna i trijodotyronina z tej kaszy regulują ponadto syntezę białka, przemianę materii. Mają też znaczenie w przemianach materii i kwasów nukleinowych .
ZOBACZ TEŻ: Zbierz je w lesie i zrób syrop. Skarby na odporność i trawienie
Dla kogo kasza manna?
Kasza manna jest produktem wskazanym przy chorobach układu pokarmowego , takich jak przewlekła biegunka czy wrzody.
Lekkostrawność sprawia, że jest dobrą propozycją także dla osób w okresie pooperacyjnym . Kasza nie powoduje bowiem zalegania treści pokarmowej oraz nie obciąża przewodu pokarmowego.
Na kaszę mannę powinny jednak uważać osoby zmagające się z insulinoopornością i cukrzycą , ponieważ produkt ten cechuje się wysokim indeksem glikemicznym . Oznacza to, że po jej zjedzeniu cukier gwałtownie rośnie.