Polacy unikają go jak ognia, we Francji to hit. Cenny składnik zdrowej diety
Ta roślina to bohaterka zdrowej kuchni śródziemnomorskiej, a w Polsce niezwykle rzadko jest składnikiem codziennej diety. Mniszek lekarski, bo o nim mowa, znany jest ze swoich wszechstronnych zalet dla zdrowia. Warto przekonać się, że to nie tylko ozdoba łąk i trawników.
Mniszek lekarski a mlecz: tym różnią się te dwie rośliny
Mniszek lekarski często bywa mylony z mleczem , w rzeczywistości jednak to dwie różne rośliny. Mniszek, w przeciwieństwie do mleczy, cechuje się wieloma właściwościami leczniczymi. Z tego powodu znalazł swoje zastosowanie w medycynie naturalnej .
Jadalny mniszek lekarski ma kilka łodyg bez liści, a niejadalny mlecz rozpoznamy po jednej grubej łodydze.
Mniszek lekarski zbiera się dwa razy w roku. Jesienią wykorzystuje się jego korzenie, a wiosną - liście i kwiaty . Korzenie po zebraniu są oczyszczane, a następnie suszone w suszarni ogrzewanej lub naturalnej. Z otrzymanego proszku można na przykład zaparzyć herbatę , która wzmacnia odporność organizmu.
Wśród innych zastosowań medycznych mniszka lekarskiego można wymienić jego pomoc w leczeniu kurzajek, trawieniu, obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwalczaniu trądziku .
Syrop z mniszka lekarskiego to skarbnica zdrowia
Mniszek lekarski może zostać wykorzystany do produkcji syropu, który ma działanie przeciwkaszlowe, oczyszczające, a także przeciwmiażdżycowe . Taki syrop działa wspomagająco w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych i układu moczowego. Poprawia też trawienie i łagodzi dolegliwości skórne .
Mniszek lekarski wspomaga także organizm w leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego , a także przyspiesza gojenie ran . To zasługa cennych składników. W syropie z mniszka lekarskiego znajdują się bowiem między innymi:
- witaminy A, C i D , które są odpowiedzialne za wzmocnienie układu kostnego
- witaminy z grupy B pozytywnie wpływające na działanie wątroby i układu nerwowego
- potas, krzem, magnez, żelazo
- inulinę , która zmniejsza poziom cukru we krwi
- kwas krzemowy wpływający na poprawę wyglądu
- asparaginę wspierającą pracę mózgu
- triterpeny obniżające poziom cholesterolu oraz wykazujące działanie detoksykacyjne
- flawonoidy opóźniające procesy starzenia
- garbniki o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych.
ZOBACZ TEŻ: Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie
Mniszek lekarski w kuchni
Mniszek lekarski ma swoje zastosowanie również w kuchni. Z powodzeniem może stanowić część diety . Jadalne są korzenie, młode liście, a także kwiaty . Te wyrywa się pojedynczo z kwiatostanów, a następnie służą one do produkcji syropu, a także jako dodatek do wina i piwa .
Liście można dodawać do sałatek i surówek , ale przed jedzeniem trzeba je sparzyć wrzątkiem . W ten sposób często spożywa się je we Francji i Japonii. Można także wykorzystać go podobnie jak szpinak. Korzenie natomiast można wykorzystać jako zamiennik kawy , ale w tym celu trzeba je wcześniej uprażyć.