Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Połóż na kanapkę z serem. Chrupiący dodatek uwolni zdrowotną moc
Fot. Canva/Rawpixel Ltd, Getty Images Pro

Połóż na kanapkę z serem. Chrupiący dodatek uwolni zdrowotną moc

21 maja 2024
Autor tekstu: Sara Karmańska

Cykoria jest bardzo wartościowym warzywem, a mimo to nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Wystarczy jednak połączyć ją z innym składnikiem, by uzyskać smaczną kompozycję, która na dodatek działa zbawiennie na kości.

Cykoria: niedoceniana skarbnica witamin

Cykoria korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pobudzając apetyt i pozytywnie wpływając na pracę wątroby . Dodatkową zaletą jest mała kaloryczność, co sprawia, że nie jest ona obciążająca dla organizmu i nadaje się na składnik niemal każdej diety.

Warzywo zachowuje najwięcej cennych składników, gdy jest spożywane na surowo – na przykład jako składnik kanapek, sałatek czy surówek.

Kupując cykorię sklepie, warto zwrócić uwagę na jej kolor .

para jedząca kanapki
Fot. Canva/Jupiterimages, Photo Images

Świeża cykoria charakteryzuje się jasnozieloną barwą i ściśle przylegającymi do siebie liśćmi . Przebarwienia, brązowe plamki i mocno zielony kolor liści mogą wskazywać, że okaz nie jest już pierwszej świeżości i lepiej odłożyć go z powrotem na sklepową półkę.

Zbierz je w lesie i zrób syrop. Skarby na odporność i trawienie
Najlepsza ryba, a Polacy prawie jej nie znają. Jest najzdrowsza i tania

Właściwości zdrowotne cykorii

Cykoria jest warzywem bogatym w cenne dla zdrowia składniki. Wśród nich można wymienić między innymi magnez, mangan, żelazo, potas, fosfor, sód, cynk, karoten, kwas foliowy oraz witaminy B1, B2 i C . Poza tym w tym warzywie znajdziemy również laktucynę i laktukopikrynę .

W cykorii znajdziemy także inuliny , które zwiększają biodostępność wapnia w organizmie, co umożliwia jego lepsze wykorzystanie.

Cykoria ponadto zwiększa możliwości organizmu w zakresie tworzenia czerwonych krwinek , a także poprawia pracę nerek . To warzywo idealne dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu lub cukrzycą. Trzeba jednak uważać, by z nim nie przesadzać z powodu pobudzania apetytu, a także dużej ilości witaminy C, która w nadmiarze może doprowadzić do bólów brzucha, nudności i zgagi.

ZOBACZ TEŻ: Jak rozpoznać polskie truskawki? Nie daj się nabrać

Cykoria z serem tajną bronią kości

Cykoria będzie świetnie pasować do orzechów, sosu winegret, owoców, wędlin i sera . Przed spożyciem trzeba ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, wyciąć gorzki głąbik i pozbyć się wierzchnich liści. Cykorię można również poddać obróbce termicznej, ale wówczas najlepiej jej nie kroić.

Zbawienne działanie dla kości ma jednak w połączeniu z popularnym składnikiem kanapek. Wystarczy połączyć cykorię z żółtym serem , by wzmocnić kości. Dzięki zawartości witaminy D przyczynia się bowiem do lepszego przyswajania wapnia .

rodzina przygotowuje posiłek
Fot. Canva/shironosov, Getty Images
To najzdrowszy ser, a Polacy wolą inne. Lepszy od zwykłego twarogu
Nie tylko miód to super food. Pyłek pszczeli na trawienie i wzmocnienie
Obserwuj nas w
autor
Sara Karmańska

Z wykształcenia filmoznawczyni i… inżynier budownictwa. Od zawsze czuła jednak, że zawodową przyszłość chce związać z pisaniem. Wielbicielka filmów, seriali i popkultury. W czasie wolnym, jeśli akurat czegoś nie ogląda, spędza czas przy grach planszowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy