Połóż na kanapkę z serem. Chrupiący dodatek uwolni zdrowotną moc
Cykoria jest bardzo wartościowym warzywem, a mimo to nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Wystarczy jednak połączyć ją z innym składnikiem, by uzyskać smaczną kompozycję, która na dodatek działa zbawiennie na kości.
Cykoria: niedoceniana skarbnica witamin
Cykoria korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pobudzając apetyt i pozytywnie wpływając na pracę wątroby . Dodatkową zaletą jest mała kaloryczność, co sprawia, że nie jest ona obciążająca dla organizmu i nadaje się na składnik niemal każdej diety.
Warzywo zachowuje najwięcej cennych składników, gdy jest spożywane na surowo – na przykład jako składnik kanapek, sałatek czy surówek.
Kupując cykorię sklepie, warto zwrócić uwagę na jej kolor .
Świeża cykoria charakteryzuje się jasnozieloną barwą i ściśle przylegającymi do siebie liśćmi . Przebarwienia, brązowe plamki i mocno zielony kolor liści mogą wskazywać, że okaz nie jest już pierwszej świeżości i lepiej odłożyć go z powrotem na sklepową półkę.
Właściwości zdrowotne cykorii
Cykoria jest warzywem bogatym w cenne dla zdrowia składniki. Wśród nich można wymienić między innymi magnez, mangan, żelazo, potas, fosfor, sód, cynk, karoten, kwas foliowy oraz witaminy B1, B2 i C . Poza tym w tym warzywie znajdziemy również laktucynę i laktukopikrynę .
W cykorii znajdziemy także inuliny , które zwiększają biodostępność wapnia w organizmie, co umożliwia jego lepsze wykorzystanie.
Cykoria ponadto zwiększa możliwości organizmu w zakresie tworzenia czerwonych krwinek , a także poprawia pracę nerek . To warzywo idealne dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu lub cukrzycą. Trzeba jednak uważać, by z nim nie przesadzać z powodu pobudzania apetytu, a także dużej ilości witaminy C, która w nadmiarze może doprowadzić do bólów brzucha, nudności i zgagi.
ZOBACZ TEŻ: Jak rozpoznać polskie truskawki? Nie daj się nabrać
Cykoria z serem tajną bronią kości
Cykoria będzie świetnie pasować do orzechów, sosu winegret, owoców, wędlin i sera . Przed spożyciem trzeba ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, wyciąć gorzki głąbik i pozbyć się wierzchnich liści. Cykorię można również poddać obróbce termicznej, ale wówczas najlepiej jej nie kroić.
Zbawienne działanie dla kości ma jednak w połączeniu z popularnym składnikiem kanapek. Wystarczy połączyć cykorię z żółtym serem , by wzmocnić kości. Dzięki zawartości witaminy D przyczynia się bowiem do lepszego przyswajania wapnia .