Robisz rosół? Weź foremki na kostki lodu. Kapitalny pomysł
Rosół jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych dań polskiej kuchni. Zupa nie tylko smakuje, ale również może leczyć. Warto jednak znać i stosować ten prosty trik, gdy zrobimy nieco za dużo tej pysznej zupy.
Rosół stałym bywalcem polskich stołów
Rosół w wielu polskich domach jest cotygodniową tradycją . Wiele osób nie potrafi sobie wręcz wyobrazić niedzielnego obiadu bez miski parującego rosołu. Bardzo często kolejnego dnia zupa zmienia się w pomidorową, ale wiele osób to właśnie rosół ceni sobie najbardziej ze wszystkich zup.
Tłusty rosół, ugotowany na mięsie wołowym lub z kury , z dużą ilością warzyw, ma w sobie najwięcej właściwości cennych dla zdrowia . Dla zwiększenia efektu warto dodać na talerz źródło witaminy C, która ze względu na długie gotowanie w większości znika z rosołu. Może to być zielona pietruszka, koperek, lubczyk lub kolendra .
Właściwości zdrowotne rosołu
Właściwości zdrowotne rosołu są znane od setek lat. Zupa zawiera takie składniki jak selen, fosfor, wapń, żelazo, magnez i witaminy A, E, B2 i B12 . Cennym składnikiem rosołu jest także kolagen , który świetnie wpływa na stawy, kości i kondycję skóry. To także cenne źródło potasu , który reguluje ciśnienie i wpływa korzystnie na gospodarkę wodną organizmu.
Nawet mała porcja ciepłej zupy rozgrzewa , a ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga odporność i pozytywnie wpływa na układ trawienny . Jakby tego było mało, rosół ma pozytywny wpływ na stawy i kości . Zupa pomoże też gładko przejść przez przeziębienie.
ZOBACZ TEŻ: Zdrowy i orzeźwiający koktajl na upalne dni. Musisz go spróbować!
Zostało trochę rosołu? Koniecznie wykorzystaj ten trik
Jeśli zostało ci trochę rosołu, warto go zamrozić na później, do dalszego wykorzystania . Można to zrobić przy wykorzystaniu torebek strunowych. Wtedy, jeśli będziemy potrzebowali do przepisu szklankę rosołu, wystarczy sięgnąć do zamrażalnika.
Innym sposobem jest prosty trik z foremką do kostek lodu . Wystarczy wlać schłodzony rosół do foremek i… gotowe. Takie zamrożenie rosołu ma kilka przewag nad zamrożeniem porcji w dużym worku. Po pierwsze kostki rosołu dużo łatwiej rozmrozić niż duży blok . Po drugie, mniejsze porcje pozwolą na wybranie dokładnie takiej ilości rosołu, jaka będzie potrzebna do przygotowania danej potrawy. Czasami nawet jedna kostka nada potrawie lepszy smak.
Mrożony rosół można przechowywać nawet do 6 miesięcy .