Polski ser wybrany jednym z najlepszych na świecie. Pokonał oscypka
Tradycyjny polski ser z Podhala został doceniony na całym świecie. Jak wynika z najnowszego rankingu serwisu Taste Atlas, poświęconego tradycyjnej kuchni ze świata, owczy ser z Polski znalazł się w czołówce najlepszych serów. Daleko w tyle zostawił nawet oscypka.
Polska kuchnia doceniona przez ekspertów
Rankingi serwisu Taste Atlas są coraz bardziej doceniane przez konsumentów. Wyraźnie widać również, że coraz częściej pojawia się w nich kuchnia, potrawy i produkty z Polski . Nie tak dawno temu triumfy święciły nasze zupy i wędliny. Teraz przyszedł czas na ser .
Serwis Taste Atlas uwzględnił oceny blisko 1,4 tys. różnego rodzaju serów z całego świata. Oceniono je ponad 36 tys. razy i podzielono na trzy kategorie: sery krowie , owcze i kozie . To właśnie w rankingu serów owczych wysoko pojawił się ser z Polski.
Redykołka pokonała oscypka
Na wysokim siódmym miejscu wśród najlepszych serów owczych na świecie znalazła się redykołka z Podhala . To zaskakujące, ale wyprzedziła nawet najbardziej popularnego oscypka, na bazie którego powstaje.
Redykołka to ser wpisany na listę produktów tradycyjnych Małopolski. Co ciekawe, redykołkę otrzymuje się z resztek sera przygotowywanego do produkcji oscypka. Ma kolor lekko kremowy, przy skórce nieco ciemniejszy. Zwykle spotkamy go w kształcie zwierzątek, parzenic, serca lub wrzecion.
Redykołka ma wyraźny smak wędzenia, jest lekko pikantna z nutą soli. To efekt moczenia sera w solance. Przez smakoszy chwalona jest za miąższ o ciekawej strukturze : jest elastyczny, lekko miękki, a jednocześnie bywa kruchy.
Nie tylko redykołka podbija świat
Redykołka została oceniona na 4,5 gwiazdki w pięciostopniowej skali i dało to jej ósmą pozycję na świecie .
W aktualnym rankingu najlepszych serów owczych na świecie według TasteAtlas redykołka nie jest jednak jedyną reprezentantką Polski. Na 16 miejscu znalazł się bundz (4,4 gwiazdki), a na 23 miejscu - oscypek (4,3 gwiazdki).
Za najlepszy ser owczy na świecie uznano portugalski ser Queijo Serra da Estrela , a na podium rankingu TasteAtlas znalazły się też grecki ser Graviera oraz włoski Pecorino .