To najzdrowsza odmiana orzechów. Polacy jedzą ich za mało
Orzechy to najzdrowsza przekąska, na jaką można śmiało pozwolić sobie w codziennej diecie. Stanowią skarbnicę białka, błonnika i bezcennych naturalnych tłuszczy. Dzięki temu, że istnieje tak wiele gatunków, każdy znajdzie swój ulubiony i najsmaczniejszy. Jeden z nich wyróżnia się jednak na tle innych tak bardzo, że szczególną uwagę zwrócili na niego kardiolodzy.
Mała przekąska o wielkiej wartości
W wytycznych Państwowego Zakładu Higieny dotyczących zdrowego żywienia znajdziemy wskazówkę, że Polacy powinni jeść więcej orzechów . Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby każdy z nas spożywał codziennie około 30 gramów tej przekąski . Oczywiście w wersji bez soli i dodatkowych przypraw .
Co znajdziemy w orzechach, niezależnie od ich gatunku? Przede wszystkim to kwasy tłuszczowe nienasycone, błonnik pokarmowy, witamina E, poliflenole, witaminy z grupy B6, a także wiele mikroelementów (np. miedź, magnez, potas, cynk i selen). Dla organizmu oznacza to pomoc w obniżaniu cholesterolu i ciśnienia tętniczego, wzmocnienie odporności, poprawę pamięci , a także spowolnienie procesów starzenia.
Choć naukowcy są zgodni, że wszystkie orzechy są zdrowe niezależnie od gatunku, to szczególnie korzystne działanie dla ochrony układu sercowo-naczyniowego wykazuje jeden z nich. Nie są to ani cenione migdały, nerkowce czy orzechy pekan, ani też popularne orzechy ziemne czy laskowe.
Orzech włoski bezcenny dla serca
Orzech włoski , bo to jego dodatkowe dobroczynne działanie odkryli badacze, szczególnie korzystnie wpływa na pracę serca . W licznych badaniach stwierdzano, że najskuteczniej obniża poziom złego cholesterolu i że osoby regularnie jedzące tę odmianę są mniej narażone na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Jak czytamy w analizie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ma to swoje uzasadnienie w kilku faktach. Orzechy włoskie są szczególnie bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA). Jest to prekursor kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA występujących w tłustych rybach , które znane są ze swoich właściwości chroniących serce.
Dodatkowo, orzechy włoskie charakteryzują się także najkorzystniejszym spośród orzechów stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6 . "Zawierają składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, selen. Polifenole zawarte w orzechach włoskich wykazują zdolności antyoksydacyjne, co jest korzystne dla zdrowia tętnic . Orzechy włoskie są również bogate w witaminę E posiadającą właściwości korzystne dla zdrowia układu krążenia" - czytamy w analizie.
Jak włączyć orzechy do codziennej diety?
Wzbogacenie codziennej diety o orzechy włoskie jest bajecznie proste, bo każdy wie, że można je po prostu chrupać . Ta odmiana nadaje się jednak również jako dodatek do wielu potraw. Wzbogaci ich smak, nada chrupkości, a przy tym nie straci nic na swoich wartościach odżywczych.
Orzechy włoskie będą dobrze komponować się z wieloma sałatkami, płatkami owsianymi, jogurtami czy naleśnikami . Wyjątkowo dobrze smakują z wieloma zupami krem: będą miło chrupały zamiast np. grzanek. Warto dodać je do zapiekanki lub quiche .