Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Nie tylko miód to super food. Pyłek pszczeli na trawienie i wzmocnienie
Fot. Canva/SeventyFour, Getty Images

Nie tylko miód to super food. Pyłek pszczeli na trawienie i wzmocnienie

17 maja 2024
Autor tekstu: Sara Karmańska

Produkty pszczele są coraz bardziej doceniane. Mowa tu nie tylko o miodzie, który cieszy się popularnością od wielu lat, ale także o innych produktach takich jak pierzga czy pyłek. Do czego można stosować pyłek pszczeli i jakie są jego właściwości?

Czym jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli jest połączeniem pyłku kwiatowego z różnych gatunków roślin zgromadzonego przez pszczoły zbieraczki oraz nektaru i śliny owadów . Następnie jest on przenoszony na tzw. obnóżach do ula, gdzie jest składany w komórkach plastra.

Z pyłku może powstać w dalszej kolejności pierzga . Młode pszczoły wzbogacają go śliną i miodem , rozdrabniają i ubijają, a na koniec zasklepiają miodem i woskiem w komórkach plastra. W takiej komórce dochodzi później do fermentacji beztlenowej, która prowadzi do powstania konserwującego pyłek kwasu L-mlekowego.

Wielką wartość produktów pszczelich znali już starożytni. Substancje były wykorzystywane nie tylko jako jedzenie , ale również do celów leczniczych . Także dzisiaj pyłek kwiatowy może przynieść naszym organizmom wiele korzyści.

Nie jesz mięsa? Fasola edamame to doskonałe źródło białka
Zdrowy i orzeźwiający koktajl na upalne dni. Musisz go spróbować!

Skład pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli od pewnego czasu zyskuje na popularności. Nie bez powodu zyskał miano super food . Można w nim bowiem znaleźć wiele witamin i minerałów , które są niezbędne do zachowania zdrowia. Pyłek pszczeli składa się głównie z białka , ale można w nim znaleźć także węglowodany i zdrowe tłuszcze . To także bogate źródło błonnika .

W pyłku pszczelim znajdziemy również aminokwasy wolne i egzogenne, kwasy nukleinowe DNA i RNA, jak również związki fenolowe, antocyjanidyny, katechiny, związki triterpenowe, biotynę i kwas foliowy. Pyłek pszczeli to także bogate źródło witamin – poza witaminami P, E i C znajdziemy w niej 20-krotność ilości witaminy A w stosunku do marchwi oraz dwa razy więcej witaminy B niż w mięsie .

ZOBACZ TEŻ: Niedoceniany przysmak z PRL. Na jelita działa jak balsam

Właściwości zdrowotne pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli ma wszechstronne zastosowanie i może być stosowany w przypadku wielu chorób. Nie tylko eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych , ale również pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, doprowadza do spadku wagi u osób otyłych, wzmacnia organizm, zwiększa liczbę czerwonych krwinek i poziom żelaza w surowicy .

Ponadto pyłek pszczeli może być także stosowany:

  • u dzieci z zaburzeniami odżywiania, brakiem apetytu lub opóźnionym rozwojem;
  • w przypadku schorzeń przewodu pokarmowego;
  • w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej;
  • w stanach zapalnych wątroby;
  • w leczeniu alkoholizmu;
  • w przypadku stresu i przepracowania;
  • dla poprawy krążenia i wzmocnienia naczyń krwionośnych;
  • w leczeniu chorób alergicznych ;
  • dla podniesienia odporności organizmu;
  • w schorzeniach gruczołu krokowego;
  • w leczeniu cukrzycy;
  • na płodność, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.
pyłek pszczeli i miód
Fot. Canva/yasuhiroamano, Getty Images
miód i pyłek pszczeli
Fot. Canva/pixelshot
Zbierz je w lesie i zrób syrop. Skarby na odporność i trawienie
Jak rozpoznać polskie truskawki? Nie daj się nabrać
Obserwuj nas w
autor
Sara Karmańska

Z wykształcenia filmoznawczyni i… inżynier budownictwa. Od zawsze czuła jednak, że zawodową przyszłość chce związać z pisaniem. Wielbicielka filmów, seriali i popkultury. W czasie wolnym, jeśli akurat czegoś nie ogląda, spędza czas przy grach planszowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy