Nie tylko miód to super food. Pyłek pszczeli na trawienie i wzmocnienie
Produkty pszczele są coraz bardziej doceniane. Mowa tu nie tylko o miodzie, który cieszy się popularnością od wielu lat, ale także o innych produktach takich jak pierzga czy pyłek. Do czego można stosować pyłek pszczeli i jakie są jego właściwości?
Czym jest pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli jest połączeniem pyłku kwiatowego z różnych gatunków roślin zgromadzonego przez pszczoły zbieraczki oraz nektaru i śliny owadów . Następnie jest on przenoszony na tzw. obnóżach do ula, gdzie jest składany w komórkach plastra.
Z pyłku może powstać w dalszej kolejności pierzga . Młode pszczoły wzbogacają go śliną i miodem , rozdrabniają i ubijają, a na koniec zasklepiają miodem i woskiem w komórkach plastra. W takiej komórce dochodzi później do fermentacji beztlenowej, która prowadzi do powstania konserwującego pyłek kwasu L-mlekowego.
Wielką wartość produktów pszczelich znali już starożytni. Substancje były wykorzystywane nie tylko jako jedzenie , ale również do celów leczniczych . Także dzisiaj pyłek kwiatowy może przynieść naszym organizmom wiele korzyści.
Skład pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli od pewnego czasu zyskuje na popularności. Nie bez powodu zyskał miano super food . Można w nim bowiem znaleźć wiele witamin i minerałów , które są niezbędne do zachowania zdrowia. Pyłek pszczeli składa się głównie z białka , ale można w nim znaleźć także węglowodany i zdrowe tłuszcze . To także bogate źródło błonnika .
W pyłku pszczelim znajdziemy również aminokwasy wolne i egzogenne, kwasy nukleinowe DNA i RNA, jak również związki fenolowe, antocyjanidyny, katechiny, związki triterpenowe, biotynę i kwas foliowy. Pyłek pszczeli to także bogate źródło witamin – poza witaminami P, E i C znajdziemy w niej 20-krotność ilości witaminy A w stosunku do marchwi oraz dwa razy więcej witaminy B niż w mięsie .
ZOBACZ TEŻ: Niedoceniany przysmak z PRL. Na jelita działa jak balsam
Właściwości zdrowotne pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli ma wszechstronne zastosowanie i może być stosowany w przypadku wielu chorób. Nie tylko eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych , ale również pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, doprowadza do spadku wagi u osób otyłych, wzmacnia organizm, zwiększa liczbę czerwonych krwinek i poziom żelaza w surowicy .
Ponadto pyłek pszczeli może być także stosowany:
- u dzieci z zaburzeniami odżywiania, brakiem apetytu lub opóźnionym rozwojem;
- w przypadku schorzeń przewodu pokarmowego;
- w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej;
- w stanach zapalnych wątroby;
- w leczeniu alkoholizmu;
- w przypadku stresu i przepracowania;
- dla poprawy krążenia i wzmocnienia naczyń krwionośnych;
- w leczeniu chorób alergicznych ;
- dla podniesienia odporności organizmu;
- w schorzeniach gruczołu krokowego;
- w leczeniu cukrzycy;
- na płodność, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.