Wiele osób kupuje owoce i warzywa w popularnych dyskontach i supermarketach. W przypadku ziemniaków zwykle wkładamy do koszyka całą siatkę i mało kto zwraca uwagę na to, jaki gatunek ziemniaków jest w środku. To błąd, bo niektóre z gatunków są znacznie lepsze od pozostałych.
Cykoria jest bardzo wartościowym warzywem, a mimo to nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Wystarczy jednak połączyć ją z innym składnikiem, by uzyskać smaczną kompozycję, która na dodatek działa zbawiennie na kości.
Zielony, podłużny ogórek to warzywo, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest nieodłącznym towarzyszem sałatek, przystawek i dań obiadowych. Wciąż jednak niewiele osób wie, że oprócz walorów smakowych i bogactwa składników odżywczych ogórek znajduje zastosowanie w... pielęgnacji. Jak go używać i jakich efektów można się spodziewać?
Fasola edamame pochodzi z Azji i dopiero od pewnego czasu zyskuje popularność w Polsce. Z wyglądu do złudzenia przypomina doskonale znany młody bób. Jak ją jeść i jakie są jej zalety?
Dni są coraz cieplejsze, a temperatury podskakują niebezpiecznie wysoko, dlatego nic dziwnego, że na wszelkie sposoby szukamy ochłodzenia. Latem lód do napojów staje się wręcz koniecznością! W upalne dni warto spróbować także orzeźwiających koktajli, które pomogą odetchnąć i odpocząć od gorąca. Wypróbuj ten prosty napój, do którego wystarczy tylko kilka składników.
Na kuchennych półkach praktycznie w każdym domu można znaleźć różnego rodzaju mielone przyprawy, które z powodzeniem zastępują świeże, często trudnodostępne warzywa, nadając potrawie wyjątkowego smaku. Jak się okazuje, spożywanie niektórych z nich może być szkodliwe dla zdrowia!
Rabarbar dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Sezon na to niedoceniane warzywo trwa od maja do czerwca. W tym czasie można skusić się na przykład na kompot albo ciasto z rabarbarem. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością rabarbaru w wiosennej diecie.
Od kwietnia rosną ceny niektórych warzyw, co ma związek z malejącą podażą i ograniczonymi zapasami. Niestety, warzywa, które obowiązkowo powinny znajdować się w naszym jadłospisie, są coraz droższe! Za co w tej chwili zapłacimy najwięcej?
O tym warzywie obecnie mało kto pamięta, choć było niezwykle popularne w czasach średniowiecza i często pojawiało się na stołach polskich czy francuskich władców. Skorzonera, bo o niej mowa, ma szereg właściwości zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić ją do swojego codziennego menu.