Silver.Lelum.pl > Warzywa

Warzywa

Bób
16.06.2024 15:55 Wierzono, że wywołuje koszmary. Mit obalony. To skarbnica zdrowia

To warzywo strączkowe jest znane od starożytności, dlatego przez wieki urosło wokół niego wiele mitów. Dziś wiemy, że nie ma czego się bać. Bób, bo o nim mowa, jest bogaty w witaminy i stanowi cenne źródło białka. Martwić może jedynie cena. Czasami może przyprawić o zawrót głowy.

Zmęczona seniorka
09.06.2024 13:40 Zostaw z obiadu i połóż na twarz. Cienie i opuchlizna znikną w mgnieniu oka

Cienie pod oczami to powszechna dolegliwość pojawiająca się zazwyczaj rano, po ciężkiej, nieprzespanej nocy. Opuchnięte oczy wyglądają wyjątkowo nieestetycznie i skutecznie potrafią odebrać pewność siebie. Nic dziwnego, że gdy zobaczymy je w lustrze, natychmiast chcemy znaleźć skuteczny sposób na ich zlikwidowanie. Na szczęście, można to zrobić naturalnymi metodami, a nieoceniony w tym względzie okazuje się.... ziemniak! 

Szparagi
07.06.2024 15:06 Latem Polacy jedzą je na potęgę. Niewielu wie, że zawierają szkodliwe substancje

Lato oferuje nam nie tylko piękną słoneczną pogodę, ale też bogactwo pysznych, świeżych warzyw i owoców. Niekwestionowanym królem owoców są truskawki, a wśród warzyw prym wiodą szparagi. I właśnie te pyszne, podłużne, zielone warzywa mogą zawierać w sobie substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Czy więc można je bez obaw jeść? 

Pomidory
05.06.2024 13:52 Nigdy nie jedz tych pomidorów. Skończy się bólem brzucha, a nawet gorzej

Soczyste i czerwone pomidory nieodłącznie kojarzą nam się z latem. To właśnie wtedy warzywa te mają najlepszy, słodkawy smak. Niewiele osób jednak wie, że pomidory zawierają w swoim składzie substancję, która może być szkodliwa dla zdrowia! Dlatego niektóre z tych warzyw powinniśmy omijać szerokim łukiem. 

Czosnek i miód
02.06.2024 13:00 Zdrowie to piękno. Jak zaserwować sobie ten duet? Cudowne właściwości czosnku

Czosnek nie bez powodu jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Za jego intensywnym smakiem i zapachem kryją się liczne właściwości lecznicze, dzięki którym możemy poradzić sobie z szeregiem infekcji i dolegliwości. Nie dla każdego jednak przełknięcie ząbka czosnku jest łatwe. Można sobie z tym poradzić, przygotowując naturalne mieszanki oraz syropy. Mało kto wie, jakie świetne właściwości urodowe ma ten aromatyczny dodatek.

Ogórki
31.05.2024 13:16 Wydłuża życie i świetnie działa na stawy. Wystarczy jeden dziennie

Współcześnie ludzie coraż częściej odchodzą od leczenia farmakologicznego starając się zadbać o organizm naturalnymi metodami tak, by uniknąć wielu chorób. Na tapecie laduje więc warzywa, owoce, a takze różnego rodzaju zioła. Wśród nich prym wiedzie... ogórek, który wykazuje niezwykłe właściwości nie tylko dla zdrowia, ale i dla urody.  

Ziemniaki w supermarkecie
21.05.2024 17:06 To najsmaczniejsza odmiana ziemniaka. Polacy wybierają pierwsze lepsze

Wiele osób kupuje owoce i warzywa w popularnych dyskontach i supermarketach. W przypadku ziemniaków zwykle wkładamy do koszyka całą siatkę i mało kto zwraca uwagę na to, jaki gatunek ziemniaków jest w środku. To błąd, bo niektóre z gatunków są znacznie lepsze od pozostałych.

Cykoria
21.05.2024 13:53 Połóż na kanapkę z serem. Chrupiący dodatek uwolni zdrowotną moc

Cykoria jest bardzo wartościowym warzywem, a mimo to nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Wystarczy jednak połączyć ją z innym składnikiem, by uzyskać smaczną kompozycję, która na dodatek działa zbawiennie na kości.

Kobieta w wannie z ogórkiem na twarzy
16.05.2024 14:31 Skórka od ogórka zamiast kremu. Nawilża cerę i zmniejsza zmarszczki

Zielony, podłużny ogórek to warzywo, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest nieodłącznym towarzyszem sałatek, przystawek i dań obiadowych. Wciąż jednak niewiele osób wie, że oprócz walorów smakowych i bogactwa składników odżywczych ogórek znajduje zastosowanie w... pielęgnacji. Jak go używać i jakich efektów można się spodziewać? 

kobieta dodaje edamame do garnka
12.05.2024 11:12 Nie jesz mięsa? Fasola edamame to doskonałe źródło białka

Fasola edamame pochodzi z Azji i dopiero od pewnego czasu zyskuje popularność w Polsce. Z wyglądu do złudzenia przypomina doskonale znany młody bób. Jak ją jeść i jakie są jej zalety?

Koktajl ogórkowy
11.05.2024 17:03 Zdrowy i orzeźwiający koktajl na upalne dni. Musisz go spróbować!

Dni są coraz cieplejsze, a temperatury podskakują niebezpiecznie wysoko, dlatego nic dziwnego, że na wszelkie sposoby szukamy ochłodzenia. Latem lód do napojów staje się wręcz koniecznością! W upalne dni warto spróbować także orzeźwiających koktajli, które pomogą odetchnąć i odpocząć od gorąca. Wypróbuj ten prosty napój, do którego wystarczy tylko kilka składników.  

Papryka w proszku
01.05.2024 12:21 Pestycydy w popularnej przyprawie! Jej jedzenie może ci zaszkodzić

Na kuchennych półkach praktycznie w każdym domu można znaleźć różnego rodzaju mielone przyprawy, które z powodzeniem zastępują świeże, często trudnodostępne warzywa, nadając potrawie wyjątkowego smaku. Jak się okazuje, spożywanie niektórych z nich może być szkodliwe dla zdrowia! 

Ciasto z rabarbarem
30.04.2024 10:09 Pyszne wiosenne ciasto ma jedną wadę. "To udręka dla nerek"

Rabarbar dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Sezon na to niedoceniane warzywo trwa od maja do czerwca. W tym czasie można skusić się na przykład na kompot albo ciasto z rabarbarem. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością rabarbaru w wiosennej diecie.

Warzywa
19.04.2024 12:10 Niezwykle zdrowe i coraz droższe! Za te warzywa zapłacimy więcej

Od kwietnia rosną ceny niektórych warzyw, co ma związek z malejącą podażą i ograniczonymi zapasami. Niestety, warzywa, które obowiązkowo powinny znajdować się w naszym jadłospisie, są coraz droższe! Za co w tej chwili zapłacimy najwięcej? 

Skorzonera
10.04.2024 14:42 Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie

O tym warzywie obecnie mało kto pamięta, choć było niezwykle popularne w czasach średniowiecza i często pojawiało się na stołach polskich czy francuskich władców. Skorzonera, bo o niej mowa, ma szereg właściwości zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić ją do swojego codziennego menu. 

  • 1
  • 2