Silver.Lelum.pl > Kuchnia

Kuchnia

Czepetka pachnąca
20.07.2024 14:03 Jedna z najdroższych przypraw świata. W Polsce jest w każdej kuchni

Mało kto zdaje sobie sprawę, że w kuchennej szufladzie ma jedną z najdroższych przypraw świata. Goździki, bo o nich mowa, osiągają na globalnych rynkach zawrotne ceny. Dlaczego? I czy oprócz walorów smakowych i aromatycznych przyprawa ta oferuje nam coś więcej?

Sitko
18.07.2024 16:30 Jeden produkt, a tak wiele możliwości. Mało kto wie o jego licznym zastosowaniu

Przedmioty kuchenne często mają więcej zastosowań, niż moglibyśmy przypuszczać. Należy do nich między innymi kuchenne sitko. Przyrząd przeznaczony głównie do przecedzania płynów czy przesiewania mąki w rzeczywistości może być narzędziem niemalże wielofunkcyjnym. Koniecznie zobaczcie, do czego jeszcze możecie go wykorzystać.

Słoiczek z mąką na plaży
06.07.2024 10:18 Nad Bałtyk zabierają słoiczek z mąką. Sztuczka podbija plaże

Wypoczynek na plaży to sama przyjemność, o ile tylko przyjdziemy nad wodę odpowiednio przygotowani. Wśród internetowych fanów plażowania pojawił się nowy pomysł na ułatwienie sobie życia nad Bałtykiem. Okazuje się, że wiele osób pakuje do plażowych toreb słoiczki z mąką kukurydzianą. Na czym polega ten nietypowy trik?

Lepienie ciasta
30.06.2024 12:19 Smak dzieciństwa rodem z PRL. Wystarczą jajka, cukier i mąka

W czasach PRL-u na sklepowych półkach można było znaleźć niewiele produktów, co z pewnością pobudzało kreatywność gotujących. Nawet przy braku słodkości zaradna gospodyni potrafiła stworzyć coś pysznego, co zaspokoi apetyt na słodycze. Hitem były małe ciasteczka, do których przygotowania wystarczyły zaledwie trzy produkty. Pamiętasz ten smak?  

Siemię lniane
24.06.2024 11:31 Użyj tego do ciasta zamiast jajek. Świetna alternatywa dla wegan

Jajka to podstawa wielu dań i wypieków. Chętnie jemy je na śniadanie lub kolację, dodajemy do sałatek, ciast i innych potraw. Jednak nie każdy może po nie sięgać. Czasem przemawiają za tym względy zdrowotne, a czasem etyczne. Co wtedy? Jak się okazuje, jest jeden produkt, którym z powodzeniem można zastąpić jajka.  

Historia kuchni polskiej TVP
19.06.2024 09:54 Kulinarny serial TVP to ukryta perełka. Widzowie chcą kolejnych odcinków

Takiego serialu kulinarnego nie było jak dotąd w polskiej telewizji. TVP pokazała już 10 odcinków, a fani na Facebooku pytają tylko kiedy kolejne. Nic dziwnego, bo serial "Historia kuchni polskiej" to unikatowa produkcja, która odsłania przed widzami tajemnice kulinarnego dziedzictwa Polski.

Jagodzianki
17.06.2024 15:48 Jagodzianki jak 100 lat temu. Wskazówki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Lepsze te od Magdy Gessler, czy te z Olsztynka? O tej porze roku smakosze z całej Polski dyskutują o jednym przysmaku. Każdy ma swoje preferencje co do jagodzianek - jedni wolą te wypchane po brzegi owocami, inni doceniają pulchne ciasto drożdżowe. A jak smakowałyby jagodzianki, gdyby przyrządzić je według wskazówek słynnej kucharki Lucyny Ćwierczakiewiczowej?

Peceny caj
17.06.2024 10:21 Herbata "po czesku" smakuje nieziemsko. Latem można pić z wodą gazowaną

Kuchnia naszych południowych sąsiadów to nie tylko knedliki, smażony ser czy słynna zupa "czesneczka". Od dawna w Czechach parzy się nietypową herbatę. W Polsce jest mało znana, ale turyści często przywożą z Pragi jej pełne słoiczki. Chodzi o przepyszną herbatę pieczoną.

Redykołka
06.06.2024 11:08 Polski ser wybrany jednym z najlepszych na świecie. Pokonał oscypka

Tradycyjny polski ser z Podhala został doceniony na całym świecie. Jak wynika z najnowszego rankingu serwisu Taste Atlas, poświęconego tradycyjnej kuchni ze świata, owczy ser z Polski znalazł się w czołówce najlepszych serów. Daleko w tyle zostawił nawet oscypka.

Pchli targ
05.06.2024 16:16 Zapłacili 1300 zł za patery z PRL. Sprawdź, czy masz je w domu

Nie mija fascynacja reliktami PRL-u. Na internetowych aukcjach można znaleźć tysiące gadżetów sprzed lat: mebli, sprzętu AGD i RTV, ozdób czy zabawek. Wiele z nich ma niewielką wartość, ale inne znajdują nabywców za niemałe pieniądze. Rzadko spotykanym, ale poszukiwanym hitem, są szklane patery. Chodzi o konkretny projekt.

Smażenie placków ziemniaczanych
28.05.2024 11:52 To danie królowało na stołach w PRL. Robert Makłowicz je uwielbia

Kuchnia w czasach PRL to nieustanne szukanie przepisów na to jak zrobić coś z niczego. W tamtym okresie wiele produktów było trudnodostępnych, a panie domu musiały radzić sobie z tym, co akurat było pod ręką. Nic dziwnego, że PRL to okres szybkich i łatwych dań, które jednak podbiły wiele serc i które serwowane są do dzisiaj. Jak się okazuje, niekwestionowanym królem PRL były... placki ziemniaczane.  

Mąka
27.05.2024 13:30 550, 750 czy 1050? Ta mąka jest najzdrowsza, a wielu Polaków jej unika

Mąka to podstawa wielu dań w kuchni polskiej. To właśnie ona jest głównym składnikiem pierogów, ciast czy naleśników. Jednak niewiele osób wie, że rodzaj mąki użyty do wypieków ma ogromne znaczenie. Lepiej nie brać pierwszej lepszej, ale dokładnie zapoznać się z tym co oznaczają wartości umieszczone na opakowaniu. Która mąka jest najzdrowsza? 

Kasze w miskach
21.05.2024 11:07 Polacy nie doceniają tej kaszy. Daje tyle jodu, co spacer nad morzem

Ta kasza wielu osobom może kojarzyć się z dzieciństwem i obiadami w przedszkolu. Z tego powodu bywa ignorowana, bo uznajemy, że nam się “przejadła”, lub że to produkt głównie dla dzieci. Niesłusznie. Na tle innych kasz wyróżnia się czymś bezcennym: zawartością jodu, którego na co dzień brakuje nam w diecie.

Kobieta gotuje zupę
20.05.2024 14:23 Robisz rosół? Weź foremki na kostki lodu. Kapitalny pomysł

Rosół jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych dań polskiej kuchni. Zupa nie tylko smakuje, ale również może leczyć. Warto jednak znać i stosować ten prosty trik, gdy zrobimy nieco za dużo tej pysznej zupy.

Tilapie na straganie
07.05.2024 15:20 „Najgorsza ryba”, a Polacy ją uwielbiają. Ma ogrom ołowiu

Mało ości, delikatne mięso, atrakcyjna cena. Nic dziwnego, że ta ryba króluje na naszych stołach. Problem w tym, że za ceną i smakiem nie idą zasługi dla zdrowia, które zwykle przypisujemy rybom. Tilapia nie bez powodu porównywana jest do okrytej złą sławą pangi. Nie chodzi nawet o to, że nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, a o to, że może po prostu szkodzić.

Prodiż w kuchni
06.05.2024 16:26 W PRL był w każdej kuchni. Dziś sprawdzi się jak najdroższy sprzęt

Z latami PRL-u wiele osób łączy nutkę nostalgii, a jej częścią są często smaki i zapachy. Jeden ze sprzętów, które dobrze pamiętamy z dawnych kuchni, właśnie wraca do łask.

Kolendra w kuchni
29.04.2024 11:54 Ta zielenina to samo zdrowie. Jeżeli jej nie znosisz, przyczyna jest w genach

Ta aromatyczna roślina jest popularnym składnikiem zarówno w kuchni Azji, jak i Meksyku. Znajdziemy ją też w wielu przyprawach, np. w curry czy garam masala. Mimo jej bezcennych prozdrowotnych właściwości, zwłaszcza dla żołądka, wiele osób za nią nie przepada. Powód bardzo zaskakuje!

Młynek do kawy PRL
26.04.2024 11:42 Gadżety z PRL przydatne w kuchni. Kolekcjonerskie skarby dla każdego

PRL to czas, kiedy wykonywanie domowych obowiązków nie było tak łatwe jak obecnie. Z uwagi an poważne problemy z dostępem do podstawowych produktów, a tym bardziej do urządzeń ułatwiających pracę w kuchni, kobiety musiały często tworzyć coś z niczego i radzić sobie w bardzo kreatywny sposób. Jak się okazuje, gadżety wykorzystywane w PRL z powodzeniem mogą być używane również teraz! 

grillowanie
19.04.2024 13:20 Jedzenie z grilla może być zdrowsze. Wystarczy jedna drobna zmiana

Ciepła pogoda wyciąga ludzi z domu, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Przy takiej okazji często spotykamy się przy grillu i spożywamy potrawy przyrządzone w ten sposób. Aby nie narażać się na spożywanie toksycznych substancji, warto jednak pamiętać o kilku zasadach. 

Przyjęcie z grillem
07.04.2024 14:45 Czy grillowanie jest zdrowe? Trzymaj się tych ośmiu zasad

Rusza sezon na wiosenne grillowanie. Na naszych piknikowych stołach powoli pojawiają się pierwsze dania z rusztu. Grillowane potrawy są smaczne, ale czy aby na pewno nam nie szkodzą? Dietetycy mówią o wielu zaletach grillowania, ale nie przymykają oka na ryzyka. Jak zatem grillować, by było zdrowo?

Kobieta w kuchni
04.04.2024 10:26 "Wnuki się brzydzą, a ja uwielbiam". Te dania z PRL nie mają dziś wzięcia

"Nie wiedzą, co tracą" - ocenia pani Ewa na jednej z grup dyskusyjnych na Facebooku. Chodzi o gusta kulinarne jej wnuczków. Nastolatki za żadne skarby nie chcą nawet spróbować ulubionych przysmaków pani Ewy. Nie tkną flaków, krzywią się nawet na nóżki w galarecie. Ta lista niedocenianych dziś dań PRL-u jest bardzo długa!

Para gotuje w kuchni
02.04.2024 16:00 Warzywo bezcenne w dojrzałej diecie. Aż żal, że tak szybko znika ze sklepów

Na polskich stołach goszczą dość rzadko. A szkoda, bo są prawdziwym skarbcem witamin. Szparagi, bo o nich mowa, są niskokaloryczne, smaczne, i dają naszemu organizmowi to, co zabiera czas. Mają właściwie tylko dwa minusy: stosunkowo wysoką cenę oraz bardzo krótki sezon. Mimo tego warto urozmaicić dietę o te cudowne warzywa.

Wojciech Modest Amaro z żoną i synami
29.03.2024 12:12 Wojciech Modest Amaro został dziadkiem! Wnuczka ma wyjątkowe imię

Znany restaurator i szef kuchni Wojciech Modest Amaro podzielił się z fanami raodsną nowiną. Na świat przyszła jego wnuczka, a dokładniej córka jego pasierbicy. Dumny dziadek nie krył wzruszenia. 

Kobieta w kuchni
18.03.2024 11:22 Nie żałuj go sobie w Wielkanoc. Wzmacnia odporność i chroni organizm

Wielkanocny stół to nie tylko babki i jajka ze szczypiorkiem. Nieodłącznym składnikiem świątecznego menu w Polsce jest chrzan. Może być dodatkiem do żurku lub wędlin. Ważne, by pojawił się na stole nie tylko ze względu na tradycję. Podczas przedwiośnia jest wielkim wsparciem dla organizmu, więc nie trzeba go sobie odmawiać.

Kobieta pijąca kawę
09.03.2024 17:43 Ludzie po 60-tce myślą, że kawa im szkodzi. Nic bardziej mylnego

Jest niezastąpiona o poranku, cudownie pachnie, a przede wszystkim jest najlepszą towarzyszką spotkań z bliskimi. Na temat kawy pokutuje jednak wiele żywieniowych mitów. Czy po 60-tce aby nie szkodzi naszemu zdrowiu? Sprawdzamy, jak jest naprawdę.

Kobieta z bólem oczu
05.03.2024 14:25 To trzeba jeść, by zachować dobry wzrok. Jedno warzywo jest szczególnie ważne

Gdy myślimy o zdrowej diecie, najczęściej zależy nam na zachowaniu odpowiedniej wagi, wzmocnieniu odporności i zdobyciu dawki energii. Wiele osób zapomina o jednym. W codziennym menu powinny znaleźć się składniki, dzięki którym nasze oczy będą zdrowe przez długie lata. Co jeść, by cieszyć się dobrym wzrokiem?

  • 1
  • 2