Gąbka do mycia naczyń to niezastąpiony pomocnik w kuchni, ale ma też kilka innych praktycznych zastosowań. Jedno z nich pomoże pozbyć się nieprzyjemnego problemu związanego z lodówkami. Wystarczy położyć odpowiednio przygotowaną gąbkę na półce. Zdradzamy, jak to zrobić.
Dni i noce są coraz chłodniejsze, ale polskie lasy wciąż obfitują w grzyby. Wyprawa do lasu to pomysł na aktywne spędzenie wolnego czasu. Z pomocą grzybiarzom przychodzą leśnicy z Lasów Państwowych.
Od ilości dżemów na półkach sklepowych może zakręcić się w głowie. Warto wybrać taki, który będzie nie tylko smaczny, ale też i zdrowy. W jednym ze słoiczków kryje się prawdziwa skarbnica witamin i cennych składników mineralnych. Jeżeli zobaczysz ten dżem w sklepie - koniecznie daj mu szasnę, zwłaszcza jesienią, w porze obniżonej odporności.
To atrakcyjna propozycja dla wszystkich, którzy mają chęć na pyszną kawę na mieście lub chcą spotkać się ze znajomymi. W Warszawie ruszyła akcja “Kawa dla seniora”. W kilku lokalach każdy po 60-tce może zamówić kawę w niższej cenie. Warto skorzystać!
Ta domowa sztuczka sprawi, że podczas gotowania skorupka jajek nabierze lepszej elastyczności. Dzięki temu nie pęknie, a jajko będzie łatwiej obrać. Nie zmarnujemy ani kawałka i będą gotowe do podania nawet na eleganckie śniadanie. Wystarczy dodać do wody z jajkami jeden składnik, który znajdzie się w każdym domu.
Jak się okazuje, napój, który do niedawna cieszył się złą sławą, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Nie tylko sprawia, że osoby, które piją go regularnie, są bardziej czujne, lecz także wpływa korzystnie na cały organizm. Regularne spożywanie wpływa także na spadek ryzyka wystąpienia raka i cukrzycy.
Udając się na urlop lub jakikolwiek inny wyjazd warto zabezpieczyć swoją żywność, aby uniknąć jej zepsucia. Pamiętajmy, że rozmrożonego jedzenia nie można ponownie mrozić, a może tak wydarzyć się automatycznie, kiedy podczas naszej nieobecności w domu dojdzie do przerwy w dostawie prądu. Jak sprawdzić, czy zawartość zamrażalnika nadaje się do spożycia?
W sezonie jesienno-zimowym wiele osób boryka się z przeziębieniem i licznymi chorobami. Warto w tym okresie zadbać i wzmocnić swoją odporność, a idealnie sprawdzi się do tego złote mleko, które możesz samodzielnie wykonać w domu.
To ceniona roślina, którą bez problemu znajdziemy w większości regionów Polski. Wystarczy wyjść na spacer, by znaleźć wszechstronną akację. Można z niej stworzyć aromatyczny napar, konfiturę, a nawet wykorzystać podczas relaksującej kąpieli. Wykazuje szereg pozytywnych właściwości.
Kupując jajka zawsze sprawdzamy datę ważności i upewniamy się, czy skorupki są nienaruszone. Potem trzeba koniecznie zadbać o prawidłowe przechowywanie ich w domu. To ważne, bo nieświeże jajka mogą wywołać nie lada problemy ze zdrowiem. Zadbajmy więc o to, by nadawały się do spożycia jak najdłużej.
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Z tych leśnych skarbów można przyrządzić nie tylko porządny obiad, ale też pyszne dodatki do dań głównych i przekąsek. Jeden "grzybowy" przepis staje się dziś szczególnie popularny w domowych kuchniach. Spróbuj! Ten prosty dodatek jest godny tytułu Master Chefa.
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sklepów partii popularnych płatków. U niektórych osób mogą wywołać reakcję alergiczną. Wszystko przez składnik, który nie powinien się w nich znaleźć.
Chleb bananowy to proste i smaczne pieczywo, które każdy może upiec samodzielnie w domu. W czasie jesiennym warto je nieco zmodyfikować i dać szansę puszystemu bochenkowi zrobionemu z dyni. Zapewniamy, że ten przepis na stałe zagości w waszej kuchni.
Często można usłyszeć opinię, że grzyby nie mają w sobie wartości odżywczych, i że zjada się je tylko dla smaku. Nic bardziej mylnego. Ten pogląd można już włożyć między bajki. Okazuje się, że w grzybach znajdziemy składniki mineralne, które są korzystne dla zdrowia. Nic, tylko zbierać i jeść!
W październiku w polskich lasach można natknąć na siedzunia sosnowego. To tzw. “leśny kalafior”, którego trudno przegapić, bo ma bardzo charakterystyczny wygląd. Jest jadalny, a wiele osób uznaje go za przysmak. Ma delikatny smak, przypominający orzechy. Jest najlepszy, gdy przesmaży się go na maśle.
Jeżeli twoja lodówka "przeszła" aromatem jedzenia, koniecznie wypróbuj tę kuchenną sztuczkę. Raz-dwa pozbędziesz się przykrych zapachów i odświeżysz ją w łatwy sposób. Wystarczy jedna rzecz, która zwykle ląduje w koszu: korek.
Trudno wyobrazić sobie codzienne szybkie zmywanie w kuchni bez gąbek kuchennych. Ale czy pamiętamy, by regularnie je wymieniać i unikać jednego błędu, który skraca ich żywotność? Od wyników badania naukowców, którzy sprawdzili, ile bakterii znajduje się w gąbkach, aż włos jeży się na głowie. Tymczasem wystarczy pamiętać o jednym, by gąbki nie stały się siedliskiem bakterii.
Październik to jeden z ostatnich momentów na zebranie tego “chwastu”, bo przy pierwszych przymrozkach zniknie. Żółtlica w Polsce jest inwazyjną rośliną, która szkodzi uprawom i spędza rolnikom sen z powiek, ale na świecie stosowana jest w kuchni jak warzywo lub przyprawa. Smakuje trochę jak mniej kwaśny szpinak, z nutami orzechowymi lub słonecznikowymi. Można jeść ją na surowo lub po przegotowaniu.
Ten grzyb może ważyć nawet od 8 do 20 kilogramów! Czasznica olbrzymia przypomina wielką purchawkę, ale ze swoją mniejszą “kuzynką” ma niewiele wspólnego. To jadalny grzyb, który jest doceniany przez wielu smakoszy za swój delikatny, lekko kwaskowaty smak. Jak donoszą grzybiarze, czasznicę można coraz częściej spotkać w lasach.
Wiele osób omija te grzyby na grzybobraniu, bo ich wygląd może być odstraszający. To słuszna decyzja, bo nigdy nie powinniśmy zbierać grzybów, co do których mamy wątpliwości. Doświadczeni grzybiarze potrafią jednak je rozpoznać i docenić ich delikatny smak oraz aromat. Borowiki ceglastopore najłatwiej spotkać w październiku, zwłaszcza na południu Polski.
Zaczynasz swój poranek od wypicia szklanki wody? Świetnie! To nie tylko oddala ryzyko odwodnienia, ale daje też wiele innych korzystnych dla zdrowia efektów. Ale czy woda ciepła działa na ciało lepiej od zimnej? Sprawdzamy, czy temperatura wody, którą pijemy rano, ma znaczenie.
Wielu Polaków tej jesieni wybierze się na grzyby. Część z nich może zastać w lesie tajemnicze karteczki, które wprawiają w niemałą konsternację. O co chodzi? Leśnik zabrał głos w sprawie, już wszystko stało się jasne.
Choć sklepy wypełnione są ogromną ilością warzyw, jedno z nich nie należy do popularnych w naszym kraju. Nie jest to dobra informacja, ponieważ mówi się, że jest najzdrowsze na świecie. O której roślinie mowa?
Wypalcowane i brudne sprzęty w kuchni to zmora wielu osób. Nic dziwnego, bowiem podczas gotowania nietrudno o pobrudzenie dłoni, którymi następnie dotykane są inne przedmioty. Jeśli twój toster, czajnik lub pokrywa od kuchenki, zamiast pięknie lśnić, wciąż wygląda nieestetycznie, ten sposób jest dla ciebie.
Sezon na grzyby w pełni, a wielu zbieraczy postanowi przyrządzić ze swoich zbiorów sos. Maślaki są do tego idealne, ponieważ charakteryzują się łagodnym smakiem, dopełniającym potrawy. Warto jednak zrezygnować ze śmietany i zastąpić ją innym produktem. Dzięki niemu sos będzie jeszcze bardziej kremowy i podbije smak grzybów.
Cukinia to jedno z uniwersalnych warzyw, po które chętnie sięgają Polacy. Jest stosunkowo łatwe w uprawie, a dodatkowo można je kupić w prawie każdym sklepie. Co robić, jeśli podczas jedzenia wyczujemy jej gorzki smak? O tym powinien wiedzieć każdy. Zagrożenie może być ogromne.
Jest takie powiedzenie, według którego śniadanie należy zjeść królewskie, obiad książęcy, a kolacje żebraczą. Dzięki prostej analogii nie ma więc wątpliwości, który z tych posiłków jest najważniejszy w hierarchii. Jednak jeśli ktoś nie jest rannym ptaszkiem lub żyje w ciągłym biegu, przyrządzanie pierwszego posiłku może przysparzać mu zwykle sporo trudności. Jest jednak sposób, aby sobie z tym poradzić.
W Polsce rozpoczęła się kalendarzowa jesień. Wciąż jednak bliskie są nam wspomnienia ciepłych dni, przyjemnych spacerów podczas długich letnich wieczorów czy smaku świeżo zerwanych w ogródku warzyw i owoców. Aż chciałoby się, żeby ten smak został z nami dłużej. Jest na to sposób. Z zamknięciem aromatu lata w słoiku poradzą sobie nawet ci, którym do kuchni nie po drodze.