Gruzińska kiszonka z kapusty i buraków to idealna opcja na jesień. Jest prosta w przygotowaniu, pyszna, a do tego niesamowicie zdrowa i do tego wspiera odporność. Jak ją przygotować i w czym tkwi jej wyjątkowość?
Jedni nie przejmują się nimi zupełnie, inni unikają jak ognia. Pestki winogron są malutkie, ale ich smak i tekstura często powoduje, że wiele osób wybiera winogrona bezpestkowe. Niesłusznie, bo te niepozorne “maluchy” kryją w sobie wiele niedocenianych zalet dla urody i zdrowia.
W tym roku zamiast kiszonej kapusty na zimę zrób kiszonkę z innego warzywa. Pod ręką zawsze będzie słoik z pysznym dodatkiem do obiadu, a dobroczynne właściwości kiszonki uchronią przed jesienno-zimowymi chorobami. Burak to doskonały wybór.
Mieszkańcy Stabłowic, dzielnicy Wrocławia, walczą z podtopieniami. Woda wdarła się tam w środę nad ranem. Wrocławianie wspólnie podjęli walkę z żywiołem. Internet obiegły liczne relacje z akcji pomocowej. Internauci zwrócili uwagę na postawę "pani z Żabki", która była jedną z osób wspierających swoich sąsiadów oraz pracujące na miejscu służby.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed popularną wędliną znanej marki. W partii wędzonego bekonu w kostce znaleziono bakterię Listeria monocytogenes. Spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia i wywołać listeriozę - groźną chorobę. GIS podał szczegóły wycofanej partii.
To jeden z najpopularniejszych olejów stosowanych w polskiej kuchni. Niestety, często używamy go niezgodnie z przeznaczeniem. Olej słonecznikowy doskonale sprawdzi się w sałatkach i daniach na zimno, ale smażenie na nim mięs czy ryb to zły pomysł.
Warzywa bogate w błonnik mają szczególnie dobroczynne działanie dla zdrowia, gdy zaczniemy od nich posiłek. Naukowcy zbadali, jak organizm reaguje na poranną dawkę witamin. Okazuje się, że schrupanie warzywa przed głównym posiłkiem na śniadanie potrafi zdziałać cuda i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
Tę roślinę nazywa się "kubańskim oregano", "miętą kubańską" lub "kubańskim tymiankiem". Jak zyskała tak wiele przydomków? To głównie zasługa jej bukietu smaków, który kojarzy się z intensywną kuchnią Ameryki Środkowej. Doskonale pasuje do ryb, bo balansuje i ukrywa intensywne zapachy.
Ten lokalny polski produkt nazywa się często "czarnym złotem". Nie bez powodu, bo to prawdziwy i unikatowy kulinarny skarb prosto z województwa świętokrzyskiego. W najnowszym rankingu serwisu TasteAtlas na drugim miejscu na liście najlepszych przetworów owocowych na świecie znalazła się śliwka szydłowska.
Turyści alarmują o cenach w Bieszczadach. Nawet chwilę po zakończonym sezonie nadal trzeba szykować się na duże wydatki. Ci, którzy wybrali się w tym kierunku na wypoczynek, muszą uzbroić swój portfel w sporą ilość gotówki. Jeden z turystów “pochwalił” się dość zaskakującym paragonem za pieczywo.
Jeżeli z dzisiejszego obiadu zostało ci jeszcze trochę ugotowanych ziemniaków, spokojnie odłóż je na jutro. W babcinej książce kucharskiej z PRL-u znaleźliśmy przepis na pyszną przekąskę. Wczorajsze ziemniaki będą idealne do zrobienia smacznych pączków kartoflanych.
Liście laurowe powinny być w każdej kuchni, bo to niezbędny dodatek do niezliczonych potraw. Ta obowiązkowa przyprawa ma też jedno inne przydatne i zaskakujące zastosowanie. Pomaga pozbyć się uciążliwego problemu z lodówkami. Wystarczy włożyć jeden listek. Przekonaj się!
Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce, spożywają dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecane dawki bezpieczne dla zdrowia - wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia.
Tę nietypową radę słyszy się w Polsce bardzo często. Jeżeli boli cię brzuch, napij się coli. Popularny słodki napój gazowany ma działać kojąco na dolegliwości żołądkowe. Ale dlaczego właściwie cola ma pomagać na bóle brzucha? I czy rzeczywiście działa? Sprawdzili to eksperci.
To danie często serwowane jest jako przystawka albo dodatek do głównego posiłku. Kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią azjatycką, a w Polsce nie cieszy się dużą popularnością, chociaż dostępne jest w wielu sklepach. O czym mowa?
Herbata to jeden z napojów, po który Polacy chętnie sięgają niemalże każdego dnia. I choć wielu dodaje do niej ulubione dodatki, jedna z przypraw wydaje się nieoczywista i mało popularna. Wbrew pozorom przynosi szereg korzyści.
By znaleźć te grzyby trzeba mieć ogromne szczęście. Są jednak w Polsce osoby, które mogą pochwalić się takim wyczynem. Od kilku lat pojawiają się doniesienia, że do naszych lasów wróciła gąska sosnowa. To grzyb, który w wielu krajach świata osiąga zawrotne ceny. Wyróżnia się nietypowym zapachem.
Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji "Mastera Chefa", podzieliła się swoim przepisem na najlepsze domowe kotlety mielone. Restauratorka dodaje do nich jeden nietypowy składnik. Wychodzą przepyszne i bardzo soczyste.
Polacy uwielbiają ogórki kiszone, a wiele osób co roku robi zapas kolejnych słoików. Zdarza się jednak, że ostatecznie kiszonki wychodzą gazowane, a zalewa zmienia się w mętną i zmienia kolor na mleczny. Jak uniknąć tego problemu?
Po 65. roku życia nawyki żywieniowe powinny ulec zmianie, aby w pełni cieszyć się zdrowiem i zapobiegać licznym chorobom. Jeśli nie wiesz, co jeść, a z czego lepiej zrezygnować, skorzystaj z bezpłatnych diet od NFZ. Jak je otrzymać?
Trudno o bardziej popularny dodatek do tradycyjnych polskich dań. Przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjada każdego roku ok. 6 kg kapusty kiszonej. To dobrze, bo w codziennej diecie stanowi bardzo cenne źródło witamin i substancji mineralnych. Trzeba jednak wiedzieć, jak wybrać dobrą kapustę kiszoną, by nie była tylko smaczna, ale i zdrowa. Cenną radę ma Katarzyna Bosacka.
Jeżeli bardziej od naleśników cienkich lubisz te grubsze i puszyste, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy jedna drobna podczas przyrządzania ciasta. To szybkie i lubiane przez wszystkich danie stanie się jeszcze bardziej apetyczne. Nic dziwnego, bo właśnie tak robiły je nasze babcie.
Dietetycy zachęcają seniorów do ograniczenia soli w diecie. Eksperci zalecają, by nie jeść jej więcej niż 5 gramów dziennie. To niecała łyżeczka. Polacy spożywają jej tymczasem nawet trzy razy więcej. Co zrobić, by ograniczyć sól, ale nie rezygnować ze smacznych potraw? Podajemy listę zdrowszych zamienników dla soli.
W PRL często piekło się sernik z nietypowym dodatkiem. Dzięki temu zawsze wychodził pulchny, wilgotny, i dłużej zachowywał świeżość. Ten babciny patent na przepyszny sernik o unikalnej teksturze to dodanie do masy serowej ugotowanych ziemniaków. Podajemy przepis prosto z książki kucharskiej z PRL.
Do swojej codziennej rutyny warto dodać picie jednej łyżki cennego oleju, który w dłuższej perspektywie może poprawić zdrowie i komfort życia. Dlaczego olej lniany jest tak dobry dla naszego organizmu i jak należy go przyjmować? Jakich efektów możemy się spodziewać?
W mediach społecznościowych nie brakuje pomysłów na obiad, a kulinarna branża stale się rozwija. Jedna z internautek regularnie chwali się pomysłami na tanie i wartościowe obiady, a ponadto jest prawdziwą królową promocji. Jakiś czas temu pokazała, jak ugotować obiad dla 6 osób za jedyne 15 zł.
Sezon letni w pełni, a wiele osób spędza urlop nad morzem. Choć relaks na plaży może wydawać się błogi, niektórzy nie mogą znieść wszechobecnego piasku, który przykleja się do skóry. Jak skutecznie się go pozbyć nawet wtedy, gdy wcześniej posmarowaliśmy się kremem z filtrem lub wyszliśmy z wody? Turyści mają na to sprawdzony patent.
Taką surówkę przyrządzało się na rodzinne obiady w PRL. Cykoria to uniwersalne warzywo, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Na dodatek dobrze działa na trawienie, a odpowiednio dobrane dodatki podbiją jej smak. Warto spróbować!