Październik to jeden z ostatnich momentów na zebranie tego “chwastu”, bo przy pierwszych przymrozkach zniknie. Żółtlica w Polsce jest inwazyjną rośliną, która szkodzi uprawom i spędza rolnikom sen z powiek, ale na świecie stosowana jest w kuchni jak warzywo lub przyprawa. Smakuje trochę jak mniej kwaśny szpinak, z nutami orzechowymi lub słonecznikowymi. Można jeść ją na surowo lub po przegotowaniu.
Ten grzyb może ważyć nawet od 8 do 20 kilogramów! Czasznica olbrzymia przypomina wielką purchawkę, ale ze swoją mniejszą “kuzynką” ma niewiele wspólnego. To jadalny grzyb, który jest doceniany przez wielu smakoszy za swój delikatny, lekko kwaskowaty smak. Jak donoszą grzybiarze, czasznicę można coraz częściej spotkać w lasach.
Zaczynasz swój poranek od wypicia szklanki wody? Świetnie! To nie tylko oddala ryzyko odwodnienia, ale daje też wiele innych korzystnych dla zdrowia efektów. Ale czy woda ciepła działa na ciało lepiej od zimnej? Sprawdzamy, czy temperatura wody, którą pijemy rano, ma znaczenie.
Sezon na grzyby w pełni, a wielu zbieraczy postanowi przyrządzić ze swoich zbiorów sos. Maślaki są do tego idealne, ponieważ charakteryzują się łagodnym smakiem, dopełniającym potrawy. Warto jednak zrezygnować ze śmietany i zastąpić ją innym produktem. Dzięki niemu sos będzie jeszcze bardziej kremowy i podbije smak grzybów.
W Polsce rozpoczęła się kalendarzowa jesień. Wciąż jednak bliskie są nam wspomnienia ciepłych dni, przyjemnych spacerów podczas długich letnich wieczorów czy smaku świeżo zerwanych w ogródku warzyw i owoców. Aż chciałoby się, żeby ten smak został z nami dłużej. Jest na to sposób. Z zamknięciem aromatu lata w słoiku poradzą sobie nawet ci, którym do kuchni nie po drodze.
Jedni nie przejmują się nimi zupełnie, inni unikają jak ognia. Pestki winogron są malutkie, ale ich smak i tekstura często powoduje, że wiele osób wybiera winogrona bezpestkowe. Niesłusznie, bo te niepozorne “maluchy” kryją w sobie wiele niedocenianych zalet dla urody i zdrowia.
W tym roku zamiast kiszonej kapusty na zimę zrób kiszonkę z innego warzywa. Pod ręką zawsze będzie słoik z pysznym dodatkiem do obiadu, a dobroczynne właściwości kiszonki uchronią przed jesienno-zimowymi chorobami. Burak to doskonały wybór.
Warzywa bogate w błonnik mają szczególnie dobroczynne działanie dla zdrowia, gdy zaczniemy od nich posiłek. Naukowcy zbadali, jak organizm reaguje na poranną dawkę witamin. Okazuje się, że schrupanie warzywa przed głównym posiłkiem na śniadanie potrafi zdziałać cuda i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
Zazwyczaj, kiedy gotujemy, dodajemy do posiłków pietruszkę, koperek, szczypior, bazylię czy inne popularne i dostępne zieleniny. Nie wielu wie jednak, że jest dla nich alternatywa, która wpływa na zdrowie niezwykle korzystnie.
Ta ryba to prawdziwe źródło witaminy D. Chociaż nie cieszy się zbyt dużą popularnością, powinna zdecydowanie częściej gościć na naszych stołach, ze względu na swoje wartości odżywcze i najmniejszą zawartość rtęci.
Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce, spożywają dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecane dawki bezpieczne dla zdrowia - wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia.
Tę nietypową radę słyszy się w Polsce bardzo często. Jeżeli boli cię brzuch, napij się coli. Popularny słodki napój gazowany ma działać kojąco na dolegliwości żołądkowe. Ale dlaczego właściwie cola ma pomagać na bóle brzucha? I czy rzeczywiście działa? Sprawdzili to eksperci.
To danie często serwowane jest jako przystawka albo dodatek do głównego posiłku. Kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią azjatycką, a w Polsce nie cieszy się dużą popularnością, chociaż dostępne jest w wielu sklepach. O czym mowa?
Herbata to jeden z napojów, po który Polacy chętnie sięgają niemalże każdego dnia. I choć wielu dodaje do niej ulubione dodatki, jedna z przypraw wydaje się nieoczywista i mało popularna. Wbrew pozorom przynosi szereg korzyści.
Po 65. roku życia nawyki żywieniowe powinny ulec zmianie, aby w pełni cieszyć się zdrowiem i zapobiegać licznym chorobom. Jeśli nie wiesz, co jeść, a z czego lepiej zrezygnować, skorzystaj z bezpłatnych diet od NFZ. Jak je otrzymać?
Prawie wszystkie ryby, a także skorupiaki i mięczaki, zawierają cenne dla człowieka kwasy tłuszczowe omega-3. Są jednak gatunki, które szczególnie warto włączyć do diety, bo są bardzo bogate w ten prozdrowotny składnik. Po jedną z tych ryb Polacy sięgają zdecydowanie zbyt rzadko.
Dietetycy zachęcają seniorów do ograniczenia soli w diecie. Eksperci zalecają, by nie jeść jej więcej niż 5 gramów dziennie. To niecała łyżeczka. Polacy spożywają jej tymczasem nawet trzy razy więcej. Co zrobić, by ograniczyć sól, ale nie rezygnować ze smacznych potraw? Podajemy listę zdrowszych zamienników dla soli.
W PRL często piekło się sernik z nietypowym dodatkiem. Dzięki temu zawsze wychodził pulchny, wilgotny, i dłużej zachowywał świeżość. Ten babciny patent na przepyszny sernik o unikalnej teksturze to dodanie do masy serowej ugotowanych ziemniaków. Podajemy przepis prosto z książki kucharskiej z PRL.
Do swojej codziennej rutyny warto dodać picie jednej łyżki cennego oleju, który w dłuższej perspektywie może poprawić zdrowie i komfort życia. Dlaczego olej lniany jest tak dobry dla naszego organizmu i jak należy go przyjmować? Jakich efektów możemy się spodziewać?
Taką surówkę przyrządzało się na rodzinne obiady w PRL. Cykoria to uniwersalne warzywo, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Na dodatek dobrze działa na trawienie, a odpowiednio dobrane dodatki podbiją jej smak. Warto spróbować!
Dla wielu z nas rozpoczęcie dnia od szklanki wody to obowiązkowy rytuał. Jeden dodatek do wody sprawdzi się lepiej od cytryny, bo nada jej łagodniejszego, ale równie rześkiego smaku. Szczególnie docenimy to pijąc wodę o poranku. Przyjemnie jest zacząć dzień od odświeżającego napoju.
Polacy uwielbiają ogórki i to w przeróżnej postaci. Kiszone, korniszony, na słodko, ostro czy słono. A co powiecie na ogórki po watykańsku? Ten przepis może was zaskoczyć, jednak zapewniamy, że są przepyszne.
Kawa to jeden z napojów, bez którego wiele osób wręcz nie wyobraża sobie życia. Można ją podawać na wiele sposobów, jednak jeśli zależy ci na redukcji wagi, warto skorzystać z pewnej przyprawy, która potrafi zdziałać cuda.
Choć urlop spędzany nad polskim morzem najczęściej kojarzy się z goframi, lodami i smażoną rybą, okazuje się, że na stołach wypoczywających królują również inne potrawy. Turecki specjał podbił serca turystów. A jak wykonać go samodzielnie w domu? Wyjaśniamy.
W ostatnim czasie cynamonki podbiły serca Polaków, a w sieci mnożą się kolejne przepisy na ten słodki specjał. Jedna z internautek pochwaliła się, że dodaje do nich warzywo. Choć to połączenie może wydawać się bardzo odważne, warto przekonać się do potrawy, wykonując ją własnoręcznie.
Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Te wykonane według przepisu Katarzyny Bosackiej mają dwie potężne przewagi nad innymi. Smakują jeszcze lepiej od "zwykłych" i są jednocześnie nieco zdrowsze. Wszystko dzięki dodatkom, które dodają im wartości odżywczych.
Kiedy niespodziewanie najdzie cię ochota na coś słodkiego, warto sięgnąć po zdrowy substytut, który zaspokoi pragnienie, a jednocześnie nie wpłynie negatywnie na zdrowie tak bardzo, jak wysoko przetworzone, pełne cukru słodycze. Daktyle sprawdzą się idealnie, a także mogą posłużyć jako składnik zdrowego deseru lub ciasta. Jakie mają właściwości?
Helen Tinsle przyszła na świat w 1919 roku i w tym roku skończy 105 lat. Jak relacjonują jej bliscy, kobieta jest charakterna, a przy tym zabawna i kochana. Cieszy się sprawnością umysłową, a przez lata wypracowała sobie styl życia, dzięki któremu dożyła tak sędziwego wieku. Okazuje się, że każdego dnia spożywa jeden produkt, który zapewne większość z Was ma w swojej kuchni.