Zazwyczaj, kiedy gotujemy, dodajemy do posiłków pietruszkę, koperek, szczypior, bazylię czy inne popularne i dostępne zieleniny. Nie wielu wie jednak, że jest dla nich alternatywa, która wpływa na zdrowie niezwykle korzystnie.
Ta ryba to prawdziwe źródło witaminy D. Chociaż nie cieszy się zbyt dużą popularnością, powinna zdecydowanie częściej gościć na naszych stołach, ze względu na swoje wartości odżywcze i najmniejszą zawartość rtęci.
Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce, spożywają dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecane dawki bezpieczne dla zdrowia - wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia.
Tę nietypową radę słyszy się w Polsce bardzo często. Jeżeli boli cię brzuch, napij się coli. Popularny słodki napój gazowany ma działać kojąco na dolegliwości żołądkowe. Ale dlaczego właściwie cola ma pomagać na bóle brzucha? I czy rzeczywiście działa? Sprawdzili to eksperci.
To danie często serwowane jest jako przystawka albo dodatek do głównego posiłku. Kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią azjatycką, a w Polsce nie cieszy się dużą popularnością, chociaż dostępne jest w wielu sklepach. O czym mowa?
Herbata to jeden z napojów, po który Polacy chętnie sięgają niemalże każdego dnia. I choć wielu dodaje do niej ulubione dodatki, jedna z przypraw wydaje się nieoczywista i mało popularna. Wbrew pozorom przynosi szereg korzyści.
Po 65. roku życia nawyki żywieniowe powinny ulec zmianie, aby w pełni cieszyć się zdrowiem i zapobiegać licznym chorobom. Jeśli nie wiesz, co jeść, a z czego lepiej zrezygnować, skorzystaj z bezpłatnych diet od NFZ. Jak je otrzymać?
Prawie wszystkie ryby, a także skorupiaki i mięczaki, zawierają cenne dla człowieka kwasy tłuszczowe omega-3. Są jednak gatunki, które szczególnie warto włączyć do diety, bo są bardzo bogate w ten prozdrowotny składnik. Po jedną z tych ryb Polacy sięgają zdecydowanie zbyt rzadko.
Dietetycy zachęcają seniorów do ograniczenia soli w diecie. Eksperci zalecają, by nie jeść jej więcej niż 5 gramów dziennie. To niecała łyżeczka. Polacy spożywają jej tymczasem nawet trzy razy więcej. Co zrobić, by ograniczyć sól, ale nie rezygnować ze smacznych potraw? Podajemy listę zdrowszych zamienników dla soli.
W PRL często piekło się sernik z nietypowym dodatkiem. Dzięki temu zawsze wychodził pulchny, wilgotny, i dłużej zachowywał świeżość. Ten babciny patent na przepyszny sernik o unikalnej teksturze to dodanie do masy serowej ugotowanych ziemniaków. Podajemy przepis prosto z książki kucharskiej z PRL.
Do swojej codziennej rutyny warto dodać picie jednej łyżki cennego oleju, który w dłuższej perspektywie może poprawić zdrowie i komfort życia. Dlaczego olej lniany jest tak dobry dla naszego organizmu i jak należy go przyjmować? Jakich efektów możemy się spodziewać?
Taką surówkę przyrządzało się na rodzinne obiady w PRL. Cykoria to uniwersalne warzywo, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Na dodatek dobrze działa na trawienie, a odpowiednio dobrane dodatki podbiją jej smak. Warto spróbować!
Dla wielu z nas rozpoczęcie dnia od szklanki wody to obowiązkowy rytuał. Jeden dodatek do wody sprawdzi się lepiej od cytryny, bo nada jej łagodniejszego, ale równie rześkiego smaku. Szczególnie docenimy to pijąc wodę o poranku. Przyjemnie jest zacząć dzień od odświeżającego napoju.
Polacy uwielbiają ogórki i to w przeróżnej postaci. Kiszone, korniszony, na słodko, ostro czy słono. A co powiecie na ogórki po watykańsku? Ten przepis może was zaskoczyć, jednak zapewniamy, że są przepyszne.
Kawa to jeden z napojów, bez którego wiele osób wręcz nie wyobraża sobie życia. Można ją podawać na wiele sposobów, jednak jeśli zależy ci na redukcji wagi, warto skorzystać z pewnej przyprawy, która potrafi zdziałać cuda.
Choć urlop spędzany nad polskim morzem najczęściej kojarzy się z goframi, lodami i smażoną rybą, okazuje się, że na stołach wypoczywających królują również inne potrawy. Turecki specjał podbił serca turystów. A jak wykonać go samodzielnie w domu? Wyjaśniamy.
W ostatnim czasie cynamonki podbiły serca Polaków, a w sieci mnożą się kolejne przepisy na ten słodki specjał. Jedna z internautek pochwaliła się, że dodaje do nich warzywo. Choć to połączenie może wydawać się bardzo odważne, warto przekonać się do potrawy, wykonując ją własnoręcznie.
Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Te wykonane według przepisu Katarzyny Bosackiej mają dwie potężne przewagi nad innymi. Smakują jeszcze lepiej od "zwykłych" i są jednocześnie nieco zdrowsze. Wszystko dzięki dodatkom, które dodają im wartości odżywczych.
Kiedy niespodziewanie najdzie cię ochota na coś słodkiego, warto sięgnąć po zdrowy substytut, który zaspokoi pragnienie, a jednocześnie nie wpłynie negatywnie na zdrowie tak bardzo, jak wysoko przetworzone, pełne cukru słodycze. Daktyle sprawdzą się idealnie, a także mogą posłużyć jako składnik zdrowego deseru lub ciasta. Jakie mają właściwości?
Helen Tinsle przyszła na świat w 1919 roku i w tym roku skończy 105 lat. Jak relacjonują jej bliscy, kobieta jest charakterna, a przy tym zabawna i kochana. Cieszy się sprawnością umysłową, a przez lata wypracowała sobie styl życia, dzięki któremu dożyła tak sędziwego wieku. Okazuje się, że każdego dnia spożywa jeden produkt, który zapewne większość z Was ma w swojej kuchni.
Za nami fala upałów, ale kolejne prognozy wskazują, że niebawem Polskę ponownie nawiedzą wysokie temperatury. Jak odżywiać się w gorące dni, aby czuć się dobrze? Warto ze swojej diety wykluczyć kilka produktów, które utrudniają znieść upał.
Katarzyna Żak wraz z mężem udała się na rajskie wczasy, o czym postanowiła poinformować internautów. Aktor zamieścił w sieci relację z podróży, a na zdjęciach nie brakowało odważnych zdjęć żony w kostiumie kąpielowym. Fani są oczarowani formą aktorki, która wyjawiła sekret swojej smukłej figury.
W lasach pojawiły się pyszne i zdrowe jadalne owoce, które w Polsce wciąż są mało doceniane. Może odstrasza nas nazwa, bo niegdyś nazywano je “owocami diabła”. Wiele osób przechodzi obok nich obojętnie, a niesłusznie. Owoce borówki brusznicy mają wiele zastosowań, a pod względem wartości odżywczych dorównują jagodom czy malinom.
Ser to jeden z pierwszych produktów, z którego rezygnują osoby zamierzające zadbać o sylwetkę. Nie da się ukryć, większość z nich jest tłusta i wysokokaloryczna co nie wpływa dobrze na figurę. Jeśli jednak uwielbiasz sery i nie wyobrażasz sobie bez nich życia, mamy dobre wiadomości. Jest kilka typów serów, po które możesz spokojnie sięgnąć, nawet będąc na diecie.
Wątroba pełni w organizmie bardzo wiele ważnych funkcji, od neutralizacji toksyn, przez wpływ na odporność aż po magazynowanie energii. To dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio o nią dbać i utrzymywać w dobrej formie. Pomocny może się okazać... olej rycynowy, który kupisz w każdej aptece już za kilka złotych. O jego niezwykłym wpływie na wątrobie wiedzieli już 4 tysiące lat temu!
Latem pojawia się większa ochota na delikatne i orzeźwiające potrawy. Królują chłodniki i dania warzywne. Częściej też sięgamy po owoce. Ewa Wachowicz podzieliła się wyjątkowym i nieoczywistym przepisem na zupę cytrusową, a konkretniej - cytrynową. To połączenie smaków Was zachwyci. Jak ją przygotować?
Eksperci z Uniwersytetu Harvarda zajmujący się żywieniem opracowali "zasadę zdrowego talerza". To metoda przygotowywania i jedzenia posiłków. Prosta i łatwa do zapamiętania zasada jest wręcz genialna. Wystarczy zapamiętać jeden schemat.
W diecie, która ma skutecznie odżywić skórę i korzystne wpłynąć na cerę, warto postawić na produkty sezonowe. Na letnim talerzu nie powinno zabraknąć warzyw kapustnych. Szczególnie bogata w cenne składniki, które wspomagają walkę z oznakami starzenia się skóry, jest kalarepa.