Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, które jednak nie zawsze łatwo osiągnąć. Jak się bowiem okazuje, duże znaczenie ma nie tylko to, “co” jemy, ale również “jak” jemy. Sprawdź, w jaki sposób jeść, by zadbać o figurę.
Suplementy diety to produkty, które ułatwiają uzupełnienie ważnych dla organizmu składników odżywczych. Powinni sięgać po nie przede wszystkim osoby zmagające się z różnego rodzaju chorobami, ale także seniorzy czy sportowcy. Stojąc przed wyborem suplementów należy jednak wziąć pod uwagę kilka czynników. Jakich? Radzi magister farmacji Jolanta Opieka.
Tego warzywa raczej nie znajdziemy w dyskontach i marketach. Lepiej poszukać go na małych bazarach i u lokalnych hodowców. W krajach śródziemnomorskich jest dużo bardziej popularny. A szkoda, bo ogórek melonowy subtelnie różni się w smaku od "zwykłego" ogórka i w czasie upałów jest świetnym dodatkiem do potraw i kanapek. Ostatnio doceniła go nawet zwyciężczyni "Master Chefa".
Lokale z kebabem stały się nieodłączną częścią polskiego krajobrazu. Na wakacjach często sięgamy po tę przekąskę, bo jest łatwo dostępna, niedroga i smaczna. Okazuje się jednak, że zamawiając kebab z wołowiny, możemy dostać coś zupełnie innego. Tak wynika z badań, które zlecili reporterzy programu "Uwaga" w TVN.
Lekarze radzą cukrzykom ograniczać owoce. Lepiej spożywać je w małych ilościach, bo zawarty w nich naturalny cukier - fruktoza - podwyższa stężenie glukozy we krwi. Czy oznacza to, że cukrzycy powinni unikać owoców za wszelką cenę? Nie, ale lepiej wybierać tylko te najzdrowsze. Jest jeden owoc, który uznaje się za najlepszy wybór przy cukrzycy.
Temperatury są coraz wyższe i coraz łatwiej o odwodnienie. Zbyt mało wody w organizmie stwarza wielkie ryzyko dla zdrowia: zaczyna się od bólu głowy i osłabienia, a może skończyć się na utracie przytomności i licznych poważnych powikłaniach. Jest grupa osób, która latem powinna szczególnie uważać na nawodnienie.
Od dawna wiadomo, że "jesteś tym, co jesz". To właśnie dlatego codzienna dieta ma ogromne znaczenie w kontekście zdrowia całego organizmu. Są takie dania, które wpływają na niego wyjątkowo niekorzystnie, powodując nie tylko choroby, ale również nasilając lęk i pogarszając samopoczucie. Sprawdź koniecznie, o jakie potrawy chodzi.
To warzywo strączkowe jest znane od starożytności, dlatego przez wieki urosło wokół niego wiele mitów. Dziś wiemy, że nie ma czego się bać. Bób, bo o nim mowa, jest bogaty w witaminy i stanowi cenne źródło białka. Martwić może jedynie cena. Czasami może przyprawić o zawrót głowy.
Myśląc o wyborze zieleniny na obiad lub sałatkę, Polacy najczęściej sięgają po sałatę lodową, masłową, czy roszponkę. Tymczasem inna zielenina jest bogatsza w składniki odżywcze i ma więcej prozdrowotnych właściwości. A na dodatek jest bardzo smaczna. Dietetycy nie bez powodu coraz częściej namawiają na jarmuż.
Problemy z zasypianiem to sytuacje, z którymi zmaga się coraz więcej osób. Nic dziwnego, że wielu z nas z ochotą sięga po środki farmakologiczne, ułatwiające spokojny i głęboki sen. Zanim jednak zdecydujesz się na leki, wypróbuj naturalnych sposobów wspomagających zasypianie. Z pomocą przychodzi... szklanka ciepłego mleka, stosowana jeszcze przez matki i babki.
Marzysz o szczupłej sylwetce i zrzuceniu zbędnych kilogramów? Pewnie doskonale już wiesz, że oprócz odchudzających diet niezbędna jest również aktywność fizyczna. Warto jednak wiedzieć jaki sport wybrać, by uzyskać jak najlepsze efekty. Okazuje się bowiem, że to nie w trakcie biegania spalamy najwięcej kalorii. Przepis na “fit figurę” jest dużo łatwiejszy.
Była szeroko stosowana w medycynie ludowej, a obecnie popularna jest między innymi w Indiach czy Chinach, skąd pochodzi. Mowa o roślinie, która dzięki swoim właściwościom zmniejsza łaknienie i przyspiesza metabolizm. Kozieradka to prawdziwy hit w drodze po szczupłą sylwetkę!
Wywodzą się z Bliskiego Wschodu i mimo że często można je spotkać na sklepowych półkach również w Polsce, to wciąż są niedocenianym produktem. Mowa o... ziarnach sezamu, które są idealnym dodatkiem do różnego rodzaju dań, poprawiając ich smak, a jednocześnie wywierając korzystny wpływ na zdrowie.
Joanna Kurowska postanowiła ostro wziąć się za siebie i zdecydowała się na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Idzie jej świetnie, bo do tej pory zrzuciła już prawie 10 kilo! W jednym z wywiadów zdradziła jaki jest sekret jej odchudzania i przyznała co robi, by coraz lepiej wyglądać.
Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia stawiają sprawę jasno: nie powinniśmy jeść więcej niż 5 gramów soli dziennie. To niecała łyżeczka. Polacy spożywają jej tymczasem nawet trzy razy więcej - wynika z badań statystycznych. Czy oprócz zmiany diety możemy wybrać "zdrowszą" sól? To nie tak proste, jak się wydaje.
Soki to cichy wróg w walce z nadprogramowymi kaloriami. Są wyjątkowo zdradliwe, bo większość osób nie zauważa ich kaloryczności, a tym samym nie ogranicza ich w swojej diecie. To duży błąd, bo niektóre z nich mogą mocno wpłynąć na naszą figurę. Sprawdź, które soki są najbardziej tuczące i z których lepiej zrezygnować w codziennym menu.
Te niezwykłe nasiona zaliczane są do gatunku "superfood", czyli nieprzetworzonej żywności zawierającej szereg ważnych dla zdrowia substancji odżywczych. Siemię lniane, bo o nim mowa, świetnie wpływa na układ pokarmowy i jest niezwykle cenne dla prawidłowej pracy jelit. Sprawdź, dlaczego powinno się stać obowiązkowym elementem twojej diety i w jaki sposób można je przyjmować.
Lato oferuje nam nie tylko piękną słoneczną pogodę, ale też bogactwo pysznych, świeżych warzyw i owoców. Niekwestionowanym królem owoców są truskawki, a wśród warzyw prym wiodą szparagi. I właśnie te pyszne, podłużne, zielone warzywa mogą zawierać w sobie substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Czy więc można je bez obaw jeść?
Raz na jakiś czas warto zmienić coś w diecie. Jeżeli do tej pory na naszych stołach głównym dodatkiem do pierwszego dnia były ziemniaki, ryż lub kasze, to następnym razem sięgnijmy po coś zupełnie innego. To warzywo zaliczane jest do "superfoods", czyli do jedzenia wyjątkowo cennego dla zdrowia.
Tradycyjny polski ser z Podhala został doceniony na całym świecie. Jak wynika z najnowszego rankingu serwisu Taste Atlas, poświęconego tradycyjnej kuchni ze świata, owczy ser z Polski znalazł się w czołówce najlepszych serów. Daleko w tyle zostawił nawet oscypka.
Soczyste i czerwone pomidory nieodłącznie kojarzą nam się z latem. To właśnie wtedy warzywa te mają najlepszy, słodkawy smak. Niewiele osób jednak wie, że pomidory zawierają w swoim składzie substancję, która może być szkodliwa dla zdrowia! Dlatego niektóre z tych warzyw powinniśmy omijać szerokim łukiem.
Beata Kozidrak to niekwestionowana królowa polskiej estrady. Wokalistka, mimo że ma już 64 lata to wciąż zadziwia figurą i niezwykle smukłymi nogami — artystka z pewnością nie wygląda na swój wiek! Jak udało jej się tego dokonać? W jednym z wywiadów piosenkarka uchyla rąbka tajemnicy i zdradza jaki składnik wykluczyła z codziennej diety.
Rośliny podczas kiełkowania wytwarzają olbrzymie ilości cennych składników odżywczych. To dlatego kiełki, czyli po prostu rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu, są tak wielką skarbnicą witamin. Kiełki jednej z roślin, na co dzień mało popularnej w Polsce, są bardzo cenne dla osób z cukrzycą: szczególnie w jej wczesnej fazie.
Orzechy to najzdrowsza przekąska, na jaką można śmiało pozwolić sobie w codziennej diecie. Stanowią skarbnicę białka, błonnika i bezcennych naturalnych tłuszczy. Dzięki temu, że istnieje tak wiele gatunków, każdy znajdzie swój ulubiony i najsmaczniejszy. Jeden z nich wyróżnia się jednak na tle innych tak bardzo, że szczególną uwagę zwrócili na niego kardiolodzy.
W obecnych czasach wiele się mówi o szkodliwych substancjach zawartych w produktach spożywczych, które mają wyjątkowo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Pod lupę często trafiają różne rodzaje mięsa, nafaszerowanie konserwantami i hormonami. Stojąc przed sklepowymi półkami, warto więc wiedzieć, które rodzaje mięsa mają najmniej chemii, a tym samym będą najlepszym wyborem dla zdrowia całego organizmu.
Szczupła sylwetka i zdrowe ciało to marzenie większości z nas. Na topie są różnego rodzaju diety i mordercze ćwiczenia, które pomagają osiągnąć wymarzoną figurę. Jednak, zamiast wylewać hektolitry potu na siłowni lepiej sięgnąć po sprawdzone przepisy medycyny ludowej. Jak się okazuje, jest jedna, niedoceniana roślina, która świetnie wspomaga trawienie i ułatwia odchudzanie.
Kiedy się poznaliśmy, Dariusz był najbardziej pożądanym facetem na osiedlu. Świetna figura, zabójcze spojrzenie i uśmiech, przy którym aż miękły kolana. Niestety, po ślubie wszystko się zmieniło. Teraz duży brzuch zdaje się nie robić na nim żadnego wrażenia, a ja... przez to mało nie spaliłam się ze wstydu! Niewiele brakowało, żeby nasze wakacje byłyby zrujnowane.
Z wiekiem organizm się starzeje, metabolizm spowalnia, a wiele narządów zaczyna pracować mniej wydajnie niż w młodości. Aby móc jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, trzeba więc skupić się na swoim stylu życia i wprowadzić do niego pewne zmiany. Dotyczą one przede wszystkim nawyków żywieniowych. Jest bowiem pewna gama produktów, które powinny zniknąć z diety każdej osoby po 40. roku życia.