Piwo bezalkoholowe ma kilka oczywistych przewag nad piwem zwykłym, jeżeli chodzi o wpływ na nasze zdrowie. Jeżeli myślimy o prawidłowym odżywianiu, piwo bez alkoholu zawsze będzie lepszym wyborem. Czy jednak piwa typu "0,0%" mają jeszcze inne właściwości, jeżeli chodzi o wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu?
Sezon letni w pełni, a to idealny moment na zbiory świeżych warzyw i owoców. Z powodzeniem można je wykorzystać nie tylko jako dodatek do posiłków czy ciast, ale także do stworzenia zdrowych, pysznych i poprawiających trawienie koktajlów. Te połączenia smaków warto znać.
Chleb to podstawowy produkt żywnościowy, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Niestety, często się zdarza, że psuje się i pleśnieje jeszcze zanim zdążymy go zjeść. Są jednak pewne triki, dzięki którym można wydłużyć żywotność pieczywa. Jak się okazuje, nie bez znaczenia jest to, w jaki sposób je przechowujemy.
Lato to prawdziwe bogactwo świeżych warzyw i owoców, które aż proszą się, by je zjeść. Jednymi z ulubionych owoców w okresie letnim są soczyste, czerwoniutkie i okrąglutkie... czereśnie! Mogą stanowić świetną przekąskę, dodatek do dań, a nawet bazę do przygotowania kompotów czy zupy. Warto po nie sięgnąć, bo zawierają szereg cennych dla zdrowia witamin i minerałów, a do tego są niskokaloryczne.
Zdarza ci się zajadać stres? A może bardzo cenisz sobie wieczory, podczas których delektujesz się ulubionymi potrawami i przekąskami? Wszystko jest dla ludzi, jednak warto znać umiar i kontrolować ilość oraz jakość spożywanych posiłków. Jeśli czujesz, że powoli tracisz na tym kontrolę, a Twoja waga wciąż rośnie - ten artykuł jest dla ciebie.
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Niektórzy piją ją również podczas pracy, na spotkaniach z najbliższymi czy do posiłku. Warto jednak wiedzieć, by nie przesadzić z jej ilością. Ile można dziennie wypić kawy? Okazuje się, że sprawa nie jest jednoznaczna dla każdego, a kluczem do odpowiedzi może okazać się obserwacja własnego ciała.
"Niewiele na świecie jest rzeczy lepszych niż chleb prądnicki z Krakowa" - chwali się województwo małopolskie. Okazuje się, że jest w tym sporo prawdy. Chleb prądnicki znalazł się wysoko na nowej liście najlepszych chlebów środkowej Europy w rankingu prowadzonym przez serwis Taste Atlas.
Joanna Kurowska w ostatnich miesiącach przeszła metamorfozę, której wielu może jej pozazdrościć. Gwiazda serialu „Teściowie” ewidentnie przechodzi swoją drugą młodość. Trzeba przyznać, że kuracja odchudzająca przebiega pomyślnie, a wszystko pod czujnym okiem lekarki. Jaki jest jej klucz do sukcesu?
Turyści z Polski zauważyli to rozwiązanie w Chorwacji, ale stosowane jest też w Lidlach niemieckich, holenderskich czy portugalskich. W Polsce jak dotąd można go ze świecą szukać. Chodzi o zupełnie inne półki z pieczywem niż te znane w Polsce. Zdaniem wielu osób to rozwiązanie jest wspaniałe. Warto wprowadzić je także nad Wisłą.
Kiedy pizza zawitała na polskie stoły? Trudno to dokładnie ustalić, ale wiadomo za to, kiedy pojawiła się pierwsza pizzeria. Był to bar mleczny "Poranek", który zaczął podawać włoski przysmak od marca 1974 roku. Lokal działa zresztą do dziś. Jak smakowała pizza w PRL? Wiemy to z przepisu znalezionego w książce kucharskiej sprzed lat.
Kawa to zdrowy napój. Gdy pijemy ją w rozsądnych i umiarkowanych ilościach, ma dobroczynny wpływ na organizm. Filiżanka bywa jednak filiżance nierówna. Jest bowiem jeden wyjątek. To popularna kawa dostępna w saszetkach. Lepiej unikać jej jak ognia i nie ma w tym cienia przesady.
Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 5 kg makaronu. Do Włochów, którzy potrafią zjeść nawet 30 kg past, nadal nam daleko, ale od lat pojawia się w naszej diecie coraz częściej. Zwykle sięgamy po makaron z mąki pszennej, ale warto urozmaicić swoje makaronowe menu. Makaron pełnoziarnisty jest równie smaczny, ale dużo zdrowszy od "zwykłego".
Ta pasta była w PRL przebojem na śniadania i kolacje. Najczęściej przygotowywano ją na bazie wędzonych szprotek z puszki. W tej formie nadal sprawdza się doskonale, choć dziś można pokusić się o drobne innowacje. Przypominamy przepis na pyszny, choć nieco zapomniany dodatek do kanapki.
W dyskusjach na temat diet można spotkać się ze stanowiskiem, że nie należy jeść pomidorów razem z białym serem i twarogami. To dlatego, że zawarte w nich związki miałyby reagować i tworzyć szkodliwe dla zdrowia substancje. Ile w tym prawdy? Czy trzeba odmawiać sobie pysznej kanapki z twarożkiem i pomidorem? Sprawdzamy.
Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, które jednak nie zawsze łatwo osiągnąć. Jak się bowiem okazuje, duże znaczenie ma nie tylko to, “co” jemy, ale również “jak” jemy. Sprawdź, w jaki sposób jeść, by zadbać o figurę.
Suplementy diety to produkty, które ułatwiają uzupełnienie ważnych dla organizmu składników odżywczych. Powinni sięgać po nie przede wszystkim osoby zmagające się z różnego rodzaju chorobami, ale także seniorzy czy sportowcy. Stojąc przed wyborem suplementów należy jednak wziąć pod uwagę kilka czynników. Jakich? Radzi magister farmacji Jolanta Opieka.
Tego warzywa raczej nie znajdziemy w dyskontach i marketach. Lepiej poszukać go na małych bazarach i u lokalnych hodowców. W krajach śródziemnomorskich jest dużo bardziej popularny. A szkoda, bo ogórek melonowy subtelnie różni się w smaku od "zwykłego" ogórka i w czasie upałów jest świetnym dodatkiem do potraw i kanapek. Ostatnio doceniła go nawet zwyciężczyni "Master Chefa".
Lokale z kebabem stały się nieodłączną częścią polskiego krajobrazu. Na wakacjach często sięgamy po tę przekąskę, bo jest łatwo dostępna, niedroga i smaczna. Okazuje się jednak, że zamawiając kebab z wołowiny, możemy dostać coś zupełnie innego. Tak wynika z badań, które zlecili reporterzy programu "Uwaga" w TVN.
Lekarze radzą cukrzykom ograniczać owoce. Lepiej spożywać je w małych ilościach, bo zawarty w nich naturalny cukier - fruktoza - podwyższa stężenie glukozy we krwi. Czy oznacza to, że cukrzycy powinni unikać owoców za wszelką cenę? Nie, ale lepiej wybierać tylko te najzdrowsze. Jest jeden owoc, który uznaje się za najlepszy wybór przy cukrzycy.
Temperatury są coraz wyższe i coraz łatwiej o odwodnienie. Zbyt mało wody w organizmie stwarza wielkie ryzyko dla zdrowia: zaczyna się od bólu głowy i osłabienia, a może skończyć się na utracie przytomności i licznych poważnych powikłaniach. Jest grupa osób, która latem powinna szczególnie uważać na nawodnienie.
Od dawna wiadomo, że "jesteś tym, co jesz". To właśnie dlatego codzienna dieta ma ogromne znaczenie w kontekście zdrowia całego organizmu. Są takie dania, które wpływają na niego wyjątkowo niekorzystnie, powodując nie tylko choroby, ale również nasilając lęk i pogarszając samopoczucie. Sprawdź koniecznie, o jakie potrawy chodzi.
To warzywo strączkowe jest znane od starożytności, dlatego przez wieki urosło wokół niego wiele mitów. Dziś wiemy, że nie ma czego się bać. Bób, bo o nim mowa, jest bogaty w witaminy i stanowi cenne źródło białka. Martwić może jedynie cena. Czasami może przyprawić o zawrót głowy.
Myśląc o wyborze zieleniny na obiad lub sałatkę, Polacy najczęściej sięgają po sałatę lodową, masłową, czy roszponkę. Tymczasem inna zielenina jest bogatsza w składniki odżywcze i ma więcej prozdrowotnych właściwości. A na dodatek jest bardzo smaczna. Dietetycy nie bez powodu coraz częściej namawiają na jarmuż.
Problemy z zasypianiem to sytuacje, z którymi zmaga się coraz więcej osób. Nic dziwnego, że wielu z nas z ochotą sięga po środki farmakologiczne, ułatwiające spokojny i głęboki sen. Zanim jednak zdecydujesz się na leki, wypróbuj naturalnych sposobów wspomagających zasypianie. Z pomocą przychodzi... szklanka ciepłego mleka, stosowana jeszcze przez matki i babki.
Marzysz o szczupłej sylwetce i zrzuceniu zbędnych kilogramów? Pewnie doskonale już wiesz, że oprócz odchudzających diet niezbędna jest również aktywność fizyczna. Warto jednak wiedzieć jaki sport wybrać, by uzyskać jak najlepsze efekty. Okazuje się bowiem, że to nie w trakcie biegania spalamy najwięcej kalorii. Przepis na “fit figurę” jest dużo łatwiejszy.
Była szeroko stosowana w medycynie ludowej, a obecnie popularna jest między innymi w Indiach czy Chinach, skąd pochodzi. Mowa o roślinie, która dzięki swoim właściwościom zmniejsza łaknienie i przyspiesza metabolizm. Kozieradka to prawdziwy hit w drodze po szczupłą sylwetkę!
Wywodzą się z Bliskiego Wschodu i mimo że często można je spotkać na sklepowych półkach również w Polsce, to wciąż są niedocenianym produktem. Mowa o... ziarnach sezamu, które są idealnym dodatkiem do różnego rodzaju dań, poprawiając ich smak, a jednocześnie wywierając korzystny wpływ na zdrowie.
Joanna Kurowska postanowiła ostro wziąć się za siebie i zdecydowała się na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Idzie jej świetnie, bo do tej pory zrzuciła już prawie 10 kilo! W jednym z wywiadów zdradziła jaki jest sekret jej odchudzania i przyznała co robi, by coraz lepiej wyglądać.