W lasach pojawiły się pyszne i zdrowe jadalne owoce, które w Polsce wciąż są mało doceniane. Może odstrasza nas nazwa, bo niegdyś nazywano je “owocami diabła”. Wiele osób przechodzi obok nich obojętnie, a niesłusznie. Owoce borówki brusznicy mają wiele zastosowań, a pod względem wartości odżywczych dorównują jagodom czy malinom.
Podróżowanie samolotem stało się obecnie bardzo popularnym środkiem transportu. W ten sposób można szybko i wygodnie dotrzeć nawet w najdalsze zakątki ziemi. Im dalej, tym więcej udogodnień oferują linie lotnicze. Jednak, jak zdradza zawodowa stewardessa, z niektórych z nich lepiej nie korzystać! O co chodzi?
Część specjalistów z zakresu żywienia wskazuje, że nie należy łączyć ze sobą surowego ogórka oraz pomidora, ponieważ w zestawieniu produkty te mogą nie tylko tracić swoje cenne składniki odżywcze, ale także niekorzystnie wpływać na organizm. Czy rzeczywiście takie połączenie może nam zaszkodzić? Jak się okazuje, jest w tym tylko ziarno prawdy.
Większość osób słyszało, że pomidory lepiej przechowywać poza lodówką, aby dłużej pozostały smaczne i świeże. Ale to nie wszystko. Inna drobna zmiana przyzwyczajenia wystarczy, by dłużej cieszyć się ich lepszym smakiem.
Ser to jeden z pierwszych produktów, z którego rezygnują osoby zamierzające zadbać o sylwetkę. Nie da się ukryć, większość z nich jest tłusta i wysokokaloryczna co nie wpływa dobrze na figurę. Jeśli jednak uwielbiasz sery i nie wyobrażasz sobie bez nich życia, mamy dobre wiadomości. Jest kilka typów serów, po które możesz spokojnie sięgnąć, nawet będąc na diecie.
Latem pojawia się większa ochota na delikatne i orzeźwiające potrawy. Królują chłodniki i dania warzywne. Częściej też sięgamy po owoce. Ewa Wachowicz podzieliła się wyjątkowym i nieoczywistym przepisem na zupę cytrusową, a konkretniej - cytrynową. To połączenie smaków Was zachwyci. Jak ją przygotować?
Jest delikatny, lekko gorzkawy i kosztuje tyle, co średniej klasy samochód. Szafran to najbardziej wyszukana, a zarazem najdroższa przyprawa na świecie! W kuchni polskiej nie jest jeszcze zbyt popularna, a szkoda, bo nadaje potrawom wyrazistego charakteru. Jednak, czy jest to warte swojej ceny?
Eksperci z Uniwersytetu Harvarda zajmujący się żywieniem opracowali "zasadę zdrowego talerza". To metoda przygotowywania i jedzenia posiłków. Prosta i łatwa do zapamiętania zasada jest wręcz genialna. Wystarczy zapamiętać jeden schemat.
To najlepszy pomysł na obiad w upalne dni. Chłodnik zrobiony według przepisu z PRL ma same zalety. Po pierwsze jest zupą kwaśną i orzeźwiającą, a po drugie - bardzo zdrową. Jego sekret tkwi w zsiadłym mleku oraz soku z ogórków kwaszonych. Przygotujesz go błyskawicznie.
Sezon letni w pełni, a to idealny moment na zbiory świeżych warzyw i owoców. Z powodzeniem można je wykorzystać nie tylko jako dodatek do posiłków czy ciast, ale także do stworzenia zdrowych, pysznych i poprawiających trawienie koktajlów. Te połączenia smaków warto znać.
Nietypowe zdjęcia z codziennych zakupów pojawiają się na Facebooku i w serwisie X. Wielu Polaków, w tym celebrytów i polityków, chwali się w mediach społecznościowych zakupem paczki słonych paluszków. O co tutaj chodzi? Okazuje się, że spontanicznej akcji przyświeca bardzo ważny cel. Chodzi o coś więcej niż tylko o słone przekąski.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że w kuchennej szufladzie ma jedną z najdroższych przypraw świata. Goździki, bo o nich mowa, osiągają na globalnych rynkach zawrotne ceny. Dlaczego? I czy oprócz walorów smakowych i aromatycznych przyprawa ta oferuje nam coś więcej?
Chleb to podstawowy produkt żywnościowy, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Niestety, często się zdarza, że psuje się i pleśnieje jeszcze zanim zdążymy go zjeść. Są jednak pewne triki, dzięki którym można wydłużyć żywotność pieczywa. Jak się okazuje, nie bez znaczenia jest to, w jaki sposób je przechowujemy.
Zdarza ci się zajadać stres? A może bardzo cenisz sobie wieczory, podczas których delektujesz się ulubionymi potrawami i przekąskami? Wszystko jest dla ludzi, jednak warto znać umiar i kontrolować ilość oraz jakość spożywanych posiłków. Jeśli czujesz, że powoli tracisz na tym kontrolę, a Twoja waga wciąż rośnie - ten artykuł jest dla ciebie.
Masła irlandzkie w Biedronce czy Lidlu potrafią kosztować nawet blisko 11 zł za kostkę. Za tę kwotę można często dostać nawet dwie kostki zwykłego, polskiego masła. Skąd tak wielka różnica w cenie? Czy warto dopłacać za masło irlandzkie? Sprawdzamy.
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Niektórzy piją ją również podczas pracy, na spotkaniach z najbliższymi czy do posiłku. Warto jednak wiedzieć, by nie przesadzić z jej ilością. Ile można dziennie wypić kawy? Okazuje się, że sprawa nie jest jednoznaczna dla każdego, a kluczem do odpowiedzi może okazać się obserwacja własnego ciała.
Podczas upałów chętnie chłodzimy się lodami, ale lepiej wybierać te z zaufanych lodziarni. Pracownicy sanepidu pobrali do badań próbki lodów w miejscowościach najbardziej obleganych przez turystów nad Bałtykiem. Okazało się, że są liczne zastrzeżenia. Chodzi o obecność bakterii.
"Niewiele na świecie jest rzeczy lepszych niż chleb prądnicki z Krakowa" - chwali się województwo małopolskie. Okazuje się, że jest w tym sporo prawdy. Chleb prądnicki znalazł się wysoko na nowej liście najlepszych chlebów środkowej Europy w rankingu prowadzonym przez serwis Taste Atlas.
Smakosze ryb powinni znaleźć w tym tygodniu najbliższy supermarket Dino. W ofercie sklepu pojawiła się smaczna ryba, pełna białka i cennych wartości odżywczych. Czernik, czyli dorsz czarny, dostępny jest w postaci mrożonej. Trzeba się pospieszyć, bo promocja trwa tylko do wtorku 16 lipca.
Mało kto wie, ale grupa seniorów może korzystać z bezpłatnych posiłków w ramach specjalnej akcji sieci Biedronka. Chodzi o program "Poczta Obiadowa 2.0", którego uczestnicy w wieku 60+ otrzymują darmowy obiad prosto do domu. Sprawdzamy, kto może skorzystać z tej oferty.
Jego nietypowa i aksamitna konsystencja podbija serca smakoszy na całym świecie. A smak to nie jedyna zaleta burraty - sera, który można czasem trafić w Biedronce lub Lidlu. Zdaniem wielu osób jest smaczniejszy od mozzarelli, choć bywa, że do jego produkcji używa się skrawków po tym serze.
Za legendarną jagodziankę u Magdy Gessler trzeba zapłacić ponad 30 zł, a w innych rzemieślniczych cukierniach ceny nie są wcale dużo niższe. Cena, którą znaleźliśmy w jednym z lokalów w Katowicach, potrafi jednak zadziwić. To aż 99 zł. Gdzie tkwi haczyk? Jest to prawdziwy jagodowy gigant.
Kiedy pizza zawitała na polskie stoły? Trudno to dokładnie ustalić, ale wiadomo za to, kiedy pojawiła się pierwsza pizzeria. Był to bar mleczny "Poranek", który zaczął podawać włoski przysmak od marca 1974 roku. Lokal działa zresztą do dziś. Jak smakowała pizza w PRL? Wiemy to z przepisu znalezionego w książce kucharskiej sprzed lat.
Kawa to zdrowy napój. Gdy pijemy ją w rozsądnych i umiarkowanych ilościach, ma dobroczynny wpływ na organizm. Filiżanka bywa jednak filiżance nierówna. Jest bowiem jeden wyjątek. To popularna kawa dostępna w saszetkach. Lepiej unikać jej jak ognia i nie ma w tym cienia przesady.
Nasze włosy nieustannie narażone są na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych. Latem niszczą je promienie UV i suche powietrze, a zimą duża wilgotność i częste zakładanie czapki. Sposobem na utrzymanie włosów w dobrej kondycji jest znane od lat olejowanie. Nieoceniony będzie tu olej ze słodkich migdałów, który możesz zrobić samodzielnie.
Ten błąd często popełniają początkujący grzybiarze, ale nie tylko. Lasy Państwowe przypominają, że w niektórych przypadkach nawet jadalne okazy mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia. Wszystko przez jeden zły nawyk podczas zbierania grzybów.
Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 5 kg makaronu. Do Włochów, którzy potrafią zjeść nawet 30 kg past, nadal nam daleko, ale od lat pojawia się w naszej diecie coraz częściej. Zwykle sięgamy po makaron z mąki pszennej, ale warto urozmaicić swoje makaronowe menu. Makaron pełnoziarnisty jest równie smaczny, ale dużo zdrowszy od "zwykłego".
Książulo, popularny youtuber kulinarny, kilka miesięcy temu odwiedził w Warszawie cukiernię istniejącą od 40 lat. Po jego filmie pod lokalem wręcz zaroiło się od gości, którzy chcieli spróbować tutejszego specjału: wyjątkowych rurek z kremem. Dziś ta historia ma swój ciąg dalszy. Wzruszające słowa skierował do Książula syn właścicieli.