Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia stawiają sprawę jasno: nie powinniśmy jeść więcej niż 5 gramów soli dziennie. To niecała łyżeczka. Polacy spożywają jej tymczasem nawet trzy razy więcej - wynika z badań statystycznych. Czy oprócz zmiany diety możemy wybrać "zdrowszą" sól? To nie tak proste, jak się wydaje.
Soki to cichy wróg w walce z nadprogramowymi kaloriami. Są wyjątkowo zdradliwe, bo większość osób nie zauważa ich kaloryczności, a tym samym nie ogranicza ich w swojej diecie. To duży błąd, bo niektóre z nich mogą mocno wpłynąć na naszą figurę. Sprawdź, które soki są najbardziej tuczące i z których lepiej zrezygnować w codziennym menu.
Te niezwykłe nasiona zaliczane są do gatunku "superfood", czyli nieprzetworzonej żywności zawierającej szereg ważnych dla zdrowia substancji odżywczych. Siemię lniane, bo o nim mowa, świetnie wpływa na układ pokarmowy i jest niezwykle cenne dla prawidłowej pracy jelit. Sprawdź, dlaczego powinno się stać obowiązkowym elementem twojej diety i w jaki sposób można je przyjmować.
Lato oferuje nam nie tylko piękną słoneczną pogodę, ale też bogactwo pysznych, świeżych warzyw i owoców. Niekwestionowanym królem owoców są truskawki, a wśród warzyw prym wiodą szparagi. I właśnie te pyszne, podłużne, zielone warzywa mogą zawierać w sobie substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Czy więc można je bez obaw jeść?
Raz na jakiś czas warto zmienić coś w diecie. Jeżeli do tej pory na naszych stołach głównym dodatkiem do pierwszego dnia były ziemniaki, ryż lub kasze, to następnym razem sięgnijmy po coś zupełnie innego. To warzywo zaliczane jest do "superfoods", czyli do jedzenia wyjątkowo cennego dla zdrowia.
Tradycyjny polski ser z Podhala został doceniony na całym świecie. Jak wynika z najnowszego rankingu serwisu Taste Atlas, poświęconego tradycyjnej kuchni ze świata, owczy ser z Polski znalazł się w czołówce najlepszych serów. Daleko w tyle zostawił nawet oscypka.
Soczyste i czerwone pomidory nieodłącznie kojarzą nam się z latem. To właśnie wtedy warzywa te mają najlepszy, słodkawy smak. Niewiele osób jednak wie, że pomidory zawierają w swoim składzie substancję, która może być szkodliwa dla zdrowia! Dlatego niektóre z tych warzyw powinniśmy omijać szerokim łukiem.
Beata Kozidrak to niekwestionowana królowa polskiej estrady. Wokalistka, mimo że ma już 64 lata to wciąż zadziwia figurą i niezwykle smukłymi nogami — artystka z pewnością nie wygląda na swój wiek! Jak udało jej się tego dokonać? W jednym z wywiadów piosenkarka uchyla rąbka tajemnicy i zdradza jaki składnik wykluczyła z codziennej diety.
Rośliny podczas kiełkowania wytwarzają olbrzymie ilości cennych składników odżywczych. To dlatego kiełki, czyli po prostu rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu, są tak wielką skarbnicą witamin. Kiełki jednej z roślin, na co dzień mało popularnej w Polsce, są bardzo cenne dla osób z cukrzycą: szczególnie w jej wczesnej fazie.
Orzechy to najzdrowsza przekąska, na jaką można śmiało pozwolić sobie w codziennej diecie. Stanowią skarbnicę białka, błonnika i bezcennych naturalnych tłuszczy. Dzięki temu, że istnieje tak wiele gatunków, każdy znajdzie swój ulubiony i najsmaczniejszy. Jeden z nich wyróżnia się jednak na tle innych tak bardzo, że szczególną uwagę zwrócili na niego kardiolodzy.
W obecnych czasach wiele się mówi o szkodliwych substancjach zawartych w produktach spożywczych, które mają wyjątkowo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Pod lupę często trafiają różne rodzaje mięsa, nafaszerowanie konserwantami i hormonami. Stojąc przed sklepowymi półkami, warto więc wiedzieć, które rodzaje mięsa mają najmniej chemii, a tym samym będą najlepszym wyborem dla zdrowia całego organizmu.
Szczupła sylwetka i zdrowe ciało to marzenie większości z nas. Na topie są różnego rodzaju diety i mordercze ćwiczenia, które pomagają osiągnąć wymarzoną figurę. Jednak, zamiast wylewać hektolitry potu na siłowni lepiej sięgnąć po sprawdzone przepisy medycyny ludowej. Jak się okazuje, jest jedna, niedoceniana roślina, która świetnie wspomaga trawienie i ułatwia odchudzanie.
Kiedy się poznaliśmy, Dariusz był najbardziej pożądanym facetem na osiedlu. Świetna figura, zabójcze spojrzenie i uśmiech, przy którym aż miękły kolana. Niestety, po ślubie wszystko się zmieniło. Teraz duży brzuch zdaje się nie robić na nim żadnego wrażenia, a ja... przez to mało nie spaliłam się ze wstydu! Niewiele brakowało, żeby nasze wakacje byłyby zrujnowane.
Z wiekiem organizm się starzeje, metabolizm spowalnia, a wiele narządów zaczyna pracować mniej wydajnie niż w młodości. Aby móc jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, trzeba więc skupić się na swoim stylu życia i wprowadzić do niego pewne zmiany. Dotyczą one przede wszystkim nawyków żywieniowych. Jest bowiem pewna gama produktów, które powinny zniknąć z diety każdej osoby po 40. roku życia.
Nawet osoby, które regularnie się odchudzają lubią czasami sięgnąć po coś szybkiego i niezdrowego. Własnie dlatego restauracje typu fast food cieszą się tak orgomnym zainteresowaniem. Jak się jednak okazuje, i tam można znaleźć dania o niskiej kalorycznosci. Trzeba tylko wiedzieć, co zamawiać!
Nie od dzisiaj wiadomo, że ryby to obowiązkowy element codziennej diety. Przynajmniej dwa razy w tygodniu powinny lądować na naszych talerzach. A co z tymi osobami, które ryb nie lubią? Na pomoc przychodzi... belona. Ta niezwykła ryba w smaku przypomina kurczaka, a do tego ma zielone ości i świetnie wpływa na zdrowie.
Dieta stanowi bardzo ważną część zdrowego trybu życia. Czasem jednak zdarza się, że nie jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkich ważnych składników do organizmu z samym pożywieniem. Wówczas warto sięgnąć po suplementy.
Wieczorny seans przed telewizorem lub spotkanie z przyjaciółmi nieodłącznie wiąże się z przekąskami. Najczęściej wybieramy chipsy, nieco rzadziej paluszki lub orzeszki. Jest jednak pewna przekąska, która powinna zająć miejsce niezdrowych przysmaków. Surowe migdały są nie tylko pyszne, ale i zdrowe - wręcz idealne do chrupania.
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się skandynawskie serki i jogurty, takie jak skyr. Jest jednak nowy konkurent, który całkiem go zdetronizował – kvarg.
Jeżeli zimna woda z cytryną już nam się znudziła, to jest inne zdrowe rozwiązanie, które pomoże podczas upałów. Wystarczy kilka plasterków tego owocu, a każdy łyk wody nabierze dodatkowej mocy witamin. A na dodatek będzie smacznie!
Wiele osób kupuje owoce i warzywa w popularnych dyskontach i supermarketach. W przypadku ziemniaków zwykle wkładamy do koszyka całą siatkę i mało kto zwraca uwagę na to, jaki gatunek ziemniaków jest w środku. To błąd, bo niektóre z gatunków są znacznie lepsze od pozostałych.
Cykoria jest bardzo wartościowym warzywem, a mimo to nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Wystarczy jednak połączyć ją z innym składnikiem, by uzyskać smaczną kompozycję, która na dodatek działa zbawiennie na kości.
Zupa pomidorowa, kotlet schabowy, a może zrazy i kluski śląskie? Ile domów w Polsce, tyle typowych polskich obiadów. Zawsze są to jednak smaki, które często znamy jeszcze z dzieciństwa. Zasiadając do tak pysznego posiłku rzadko zastanawiamy się nad porcją energii, jaką może nam dostarczyć. Sprawdziliśmy, ile kalorii mają typowe polskie obiady.
Raz na jakiś czas warto zrezygnować z przyzwyczajeń w kuchni i na zakupach. Polskie sery i twarogi są pyszne i zdrowe, ale jest jeden ser, którego wartości odżywcze wyróżniają się na tle innych. A na dodatek jest przepyszny i ma wiele zastosowań.
Produkty pszczele są coraz bardziej doceniane. Mowa tu nie tylko o miodzie, który cieszy się popularnością od wielu lat, ale także o innych produktach takich jak pierzga czy pyłek. Do czego można stosować pyłek pszczeli i jakie są jego właściwości?
Izabela Trojanowska w ostatnim czasie przeszła zjawiskową metamorfozę. Aby to osiągnąć, zmieniła tylko dwie rzeczy. Jedną z nich jest nietypowa forma treningu, która według niektórych badań pozwala na osiągnięcie efektu 4 godzin ćwiczeń w zaledwie 30 minut. Czym jest tajemnicze ćwiczenia EMS, o których piosenkarka pisze na Instagramie?
Fasola edamame pochodzi z Azji i dopiero od pewnego czasu zyskuje popularność w Polsce. Z wyglądu do złudzenia przypomina doskonale znany młody bób. Jak ją jeść i jakie są jej zalety?
Okazuje się, że pora dnia i godzina nie jest bez znaczenia, jeżeli chodzi o witaminy, które przyjmujemy. Przyswajalność różnych pigułek może być różna o różnych porach dnia. Warto zaplanować sobie to tak, by wycisnąć z nich jak najwięcej korzyści.