Nawet osoby, które regularnie się odchudzają lubią czasami sięgnąć po coś szybkiego i niezdrowego. Własnie dlatego restauracje typu fast food cieszą się tak orgomnym zainteresowaniem. Jak się jednak okazuje, i tam można znaleźć dania o niskiej kalorycznosci. Trzeba tylko wiedzieć, co zamawiać!
Nie od dzisiaj wiadomo, że ryby to obowiązkowy element codziennej diety. Przynajmniej dwa razy w tygodniu powinny lądować na naszych talerzach. A co z tymi osobami, które ryb nie lubią? Na pomoc przychodzi... belona. Ta niezwykła ryba w smaku przypomina kurczaka, a do tego ma zielone ości i świetnie wpływa na zdrowie.
Dieta stanowi bardzo ważną część zdrowego trybu życia. Czasem jednak zdarza się, że nie jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkich ważnych składników do organizmu z samym pożywieniem. Wówczas warto sięgnąć po suplementy.
Wieczorny seans przed telewizorem lub spotkanie z przyjaciółmi nieodłącznie wiąże się z przekąskami. Najczęściej wybieramy chipsy, nieco rzadziej paluszki lub orzeszki. Jest jednak pewna przekąska, która powinna zająć miejsce niezdrowych przysmaków. Surowe migdały są nie tylko pyszne, ale i zdrowe - wręcz idealne do chrupania.
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się skandynawskie serki i jogurty, takie jak skyr. Jest jednak nowy konkurent, który całkiem go zdetronizował – kvarg.
Jeżeli zimna woda z cytryną już nam się znudziła, to jest inne zdrowe rozwiązanie, które pomoże podczas upałów. Wystarczy kilka plasterków tego owocu, a każdy łyk wody nabierze dodatkowej mocy witamin. A na dodatek będzie smacznie!
Wiele osób kupuje owoce i warzywa w popularnych dyskontach i supermarketach. W przypadku ziemniaków zwykle wkładamy do koszyka całą siatkę i mało kto zwraca uwagę na to, jaki gatunek ziemniaków jest w środku. To błąd, bo niektóre z gatunków są znacznie lepsze od pozostałych.
Cykoria jest bardzo wartościowym warzywem, a mimo to nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Wystarczy jednak połączyć ją z innym składnikiem, by uzyskać smaczną kompozycję, która na dodatek działa zbawiennie na kości.
Zupa pomidorowa, kotlet schabowy, a może zrazy i kluski śląskie? Ile domów w Polsce, tyle typowych polskich obiadów. Zawsze są to jednak smaki, które często znamy jeszcze z dzieciństwa. Zasiadając do tak pysznego posiłku rzadko zastanawiamy się nad porcją energii, jaką może nam dostarczyć. Sprawdziliśmy, ile kalorii mają typowe polskie obiady.
Raz na jakiś czas warto zrezygnować z przyzwyczajeń w kuchni i na zakupach. Polskie sery i twarogi są pyszne i zdrowe, ale jest jeden ser, którego wartości odżywcze wyróżniają się na tle innych. A na dodatek jest przepyszny i ma wiele zastosowań.
Produkty pszczele są coraz bardziej doceniane. Mowa tu nie tylko o miodzie, który cieszy się popularnością od wielu lat, ale także o innych produktach takich jak pierzga czy pyłek. Do czego można stosować pyłek pszczeli i jakie są jego właściwości?
Izabela Trojanowska w ostatnim czasie przeszła zjawiskową metamorfozę. Aby to osiągnąć, zmieniła tylko dwie rzeczy. Jedną z nich jest nietypowa forma treningu, która według niektórych badań pozwala na osiągnięcie efektu 4 godzin ćwiczeń w zaledwie 30 minut. Czym jest tajemnicze ćwiczenia EMS, o których piosenkarka pisze na Instagramie?
Fasola edamame pochodzi z Azji i dopiero od pewnego czasu zyskuje popularność w Polsce. Z wyglądu do złudzenia przypomina doskonale znany młody bób. Jak ją jeść i jakie są jej zalety?
Okazuje się, że pora dnia i godzina nie jest bez znaczenia, jeżeli chodzi o witaminy, które przyjmujemy. Przyswajalność różnych pigułek może być różna o różnych porach dnia. Warto zaplanować sobie to tak, by wycisnąć z nich jak najwięcej korzyści.
Czujesz osłabienie, ciągłe zmęczenie, masz kłopoty ze zdrowym snem? To może wskazywać na brak witaminy D w organizmie. W Polsce boryka się z tym wiele osób, zwłaszcza dorosłych. W jaki sposób zadbać o jej odpowiedni poziom?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by osoby po 50. roku życia piły dziennie minimum dwie szklanki mleka krowiego. Mleko uważane jest za cenny składnik diety, ale co jeśli nie lubimy jego smaku, cierpimy na nietolerancję laktozy, nie jemy lub ograniczamy spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego? Jest ratunek: to napoje roślinne, które są alternatywą dla mleka. Są smaczne i zdrowe: trzeba tylko wiedzieć, który wybrać.
Rabarbar dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Sezon na to niedoceniane warzywo trwa od maja do czerwca. W tym czasie można skusić się na przykład na kompot albo ciasto z rabarbarem. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością rabarbaru w wiosennej diecie.
Wyszukane diety i tygodnie wyrzeczeń, a waga wciąż stoi w miejscu? Wydaje ci się, że próbowałaś już wszystkiego, a kilogramów nie ubywa? Sprawdź jeden prosty sposób, dzięki któremu zwiększysz swoje szanse na skuteczne odchudzanie!
Tofu jest produktem, który zyskuje popularność w ostatnich latach. Wraz ze wzrostem wegetarianizmu i weganizmu, jedzenie, które wcześniej nie było tak łatwo dostępne, można dostać nawet w popularnych dyskontach. Ten składnik ma jednak pewne dobroczynne właściwości i warto włączyć go do swojej diety.
Ten owoc wspomagał zdrowie naszych mam i babć jeszcze w PRL, choć wtedy nie było jeszcze naukowych dowodów na jego działanie. Dziś jednak wiadomo już, że żurawina naprawdę wspiera prawidłowe działanie dróg moczowych i jest cennym dodatkiem do diety przy problemach z nerkami.
Ta roślina to bohaterka zdrowej kuchni śródziemnomorskiej, a w Polsce niezwykle rzadko jest składnikiem codziennej diety. Mniszek lekarski, bo o nim mowa, znany jest ze swoich wszechstronnych zalet dla zdrowia. Warto przekonać się, że to nie tylko ozdoba łąk i trawników.
Książulo to youtuber kulinarny, który bije dziś rekordy popularności. Oglądają go już i wnuczkowie, i dziadkowie. Influencer podbija serca widzów w każdym wieku naturalnym stylem, poczuciem humoru i szczerymi opiniami. Nierzadko pomaga też nagłośnić problemy restauracji, które borykają się z trudnościami. Najnowszy film Książula jest szczególnie poruszający. Youtuber odwiedził niewielki bar prowadzony przez parę emerytów.
Kisiel cieszył się dużą popularnością w czasie PRL-u, ale nadal jest przekąską, po którą chętnie sięgają osoby w każdym wieku. Deser jest lubiany ze względu na swoją niską wartość kaloryczną i łatwość przygotowania. Równocześnie ten smakołyk ma także pewne korzystne dla zdrowia właściwości.
Picie szklanki mleka "na dobry sen" to dla wielu osób codzienny rytuał. Ma kojący efekt i mamy wrażenie, że uspokaja nas i pomaga się wyciszyć. Co właściwie dzieje się z naszym ciałem po wypiciu mleka i czy rzeczywiście pomaga nam zasnąć? Sprawdzamy.
Czym jest comfort food? To przekąski i potrawy, które mają w sobie wielką moc… poprawiania naszego nastroju. Przydają się szczególnie wtedy, gdy mamy po prostu gorszy dzień. Często są to przekąski, jakie pamiętamy jeszcze z PRL-u, bo kojarzą się nam z dzieciństwem. Pamiętacie te przysmaki?
O tym warzywie obecnie mało kto pamięta, choć było niezwykle popularne w czasach średniowiecza i często pojawiało się na stołach polskich czy francuskich władców. Skorzonera, bo o niej mowa, ma szereg właściwości zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić ją do swojego codziennego menu.
Zdrowa i zrównoważona dieta oraz odpowiednia dawka aktywności fizycznej są kluczowe, by skutecznie poradzić sobie z podwyższonym poziomem złego cholesterolu. Nie wystarczy jedynie omijać szerokim łukiem smażonych potraw i przetworzonej żywności. Jeśli zmagasz się z wysokim cholesterolem, koniecznie wprowadź do swojej diety kilka ważnych produktów, które mają wpływ na jego obniżenie.
Rusza sezon na wiosenne grillowanie. Na naszych piknikowych stołach powoli pojawiają się pierwsze dania z rusztu. Grillowane potrawy są smaczne, ale czy aby na pewno nam nie szkodzą? Dietetycy mówią o wielu zaletach grillowania, ale nie przymykają oka na ryzyka. Jak zatem grillować, by było zdrowo?