Czujesz osłabienie, ciągłe zmęczenie, masz kłopoty ze zdrowym snem? To może wskazywać na brak witaminy D w organizmie. W Polsce boryka się z tym wiele osób, zwłaszcza dorosłych. W jaki sposób zadbać o jej odpowiedni poziom?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by osoby po 50. roku życia piły dziennie minimum dwie szklanki mleka krowiego. Mleko uważane jest za cenny składnik diety, ale co jeśli nie lubimy jego smaku, cierpimy na nietolerancję laktozy, nie jemy lub ograniczamy spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego? Jest ratunek: to napoje roślinne, które są alternatywą dla mleka. Są smaczne i zdrowe: trzeba tylko wiedzieć, który wybrać.
Rabarbar dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Sezon na to niedoceniane warzywo trwa od maja do czerwca. W tym czasie można skusić się na przykład na kompot albo ciasto z rabarbarem. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością rabarbaru w wiosennej diecie.
Wyszukane diety i tygodnie wyrzeczeń, a waga wciąż stoi w miejscu? Wydaje ci się, że próbowałaś już wszystkiego, a kilogramów nie ubywa? Sprawdź jeden prosty sposób, dzięki któremu zwiększysz swoje szanse na skuteczne odchudzanie!
Tofu jest produktem, który zyskuje popularność w ostatnich latach. Wraz ze wzrostem wegetarianizmu i weganizmu, jedzenie, które wcześniej nie było tak łatwo dostępne, można dostać nawet w popularnych dyskontach. Ten składnik ma jednak pewne dobroczynne właściwości i warto włączyć go do swojej diety.
Ten owoc wspomagał zdrowie naszych mam i babć jeszcze w PRL, choć wtedy nie było jeszcze naukowych dowodów na jego działanie. Dziś jednak wiadomo już, że żurawina naprawdę wspiera prawidłowe działanie dróg moczowych i jest cennym dodatkiem do diety przy problemach z nerkami.
Ta roślina to bohaterka zdrowej kuchni śródziemnomorskiej, a w Polsce niezwykle rzadko jest składnikiem codziennej diety. Mniszek lekarski, bo o nim mowa, znany jest ze swoich wszechstronnych zalet dla zdrowia. Warto przekonać się, że to nie tylko ozdoba łąk i trawników.
Książulo to youtuber kulinarny, który bije dziś rekordy popularności. Oglądają go już i wnuczkowie, i dziadkowie. Influencer podbija serca widzów w każdym wieku naturalnym stylem, poczuciem humoru i szczerymi opiniami. Nierzadko pomaga też nagłośnić problemy restauracji, które borykają się z trudnościami. Najnowszy film Książula jest szczególnie poruszający. Youtuber odwiedził niewielki bar prowadzony przez parę emerytów.
Kisiel cieszył się dużą popularnością w czasie PRL-u, ale nadal jest przekąską, po którą chętnie sięgają osoby w każdym wieku. Deser jest lubiany ze względu na swoją niską wartość kaloryczną i łatwość przygotowania. Równocześnie ten smakołyk ma także pewne korzystne dla zdrowia właściwości.
Picie szklanki mleka "na dobry sen" to dla wielu osób codzienny rytuał. Ma kojący efekt i mamy wrażenie, że uspokaja nas i pomaga się wyciszyć. Co właściwie dzieje się z naszym ciałem po wypiciu mleka i czy rzeczywiście pomaga nam zasnąć? Sprawdzamy.
Czym jest comfort food? To przekąski i potrawy, które mają w sobie wielką moc… poprawiania naszego nastroju. Przydają się szczególnie wtedy, gdy mamy po prostu gorszy dzień. Często są to przekąski, jakie pamiętamy jeszcze z PRL-u, bo kojarzą się nam z dzieciństwem. Pamiętacie te przysmaki?
O tym warzywie obecnie mało kto pamięta, choć było niezwykle popularne w czasach średniowiecza i często pojawiało się na stołach polskich czy francuskich władców. Skorzonera, bo o niej mowa, ma szereg właściwości zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić ją do swojego codziennego menu.
Zdrowa i zrównoważona dieta oraz odpowiednia dawka aktywności fizycznej są kluczowe, by skutecznie poradzić sobie z podwyższonym poziomem złego cholesterolu. Nie wystarczy jedynie omijać szerokim łukiem smażonych potraw i przetworzonej żywności. Jeśli zmagasz się z wysokim cholesterolem, koniecznie wprowadź do swojej diety kilka ważnych produktów, które mają wpływ na jego obniżenie.
Rusza sezon na wiosenne grillowanie. Na naszych piknikowych stołach powoli pojawiają się pierwsze dania z rusztu. Grillowane potrawy są smaczne, ale czy aby na pewno nam nie szkodzą? Dietetycy mówią o wielu zaletach grillowania, ale nie przymykają oka na ryzyka. Jak zatem grillować, by było zdrowo?
W Wenezueli zmarł Juan Vincente Perez Mora, mężczyzna uznany za najstarszego człowieka na świecie i wpisany do Księgi Rekordów Guinessa. Jaki jest sekret długowieczności i co robić, by dożyć stu lat?
Dietetycy są zgodni: osoby w dojrzałym wieku nie powinny unikać produktów mlecznych. Rekomendowana porcja to nawet trzy duże szklanki dziennie. Z mlekiem jest jednak pewien problem. U osób 50+ mogą nasilić się objawy nietolerancji laktozy, co wywołuje złe samopoczucie. Co wtedy?
Na polskich stołach goszczą dość rzadko. A szkoda, bo są prawdziwym skarbcem witamin. Szparagi, bo o nich mowa, są niskokaloryczne, smaczne, i dają naszemu organizmowi to, co zabiera czas. Mają właściwie tylko dwa minusy: stosunkowo wysoką cenę oraz bardzo krótki sezon. Mimo tego warto urozmaicić dietę o te cudowne warzywa.
Dieta wpływa na każdy najdrobniejszy fragment naszego ciała. Nie bez powodu tyle mówi się o tym, że jesteśmy tym, co jemy. Czy zatem istnieje dieta na piękne włosy? Oczywiście, że tak. Mało tego, jest ona smaczna, zdrowa i wcale nie musi nadszarpywać naszego portfela.
Żurek to zupa, której żadnemu Polakowi przedstawiać nie trzeba. Podawany z jajkiem, ziemniakami, tworzony na naturalnym zakwasie, czy nieco mniej naturalnych sklepowych środkach, to definitywnie król polskich wielkanocnych stołów. Tylko czy żurek wielkanocny w ogóle jest zdrowy? Eksperci przyjrzeli się tej tematyce z bliska.
Na większości stołów w Polsce zagoszczą w najbliższych dniach jajka. W wielkanocnym menu pojawią się w przeróżnej postaci: faszerowane, w sałatkach, lub jako składniki innych potraw. Czy powinniśmy powstrzymywać się przed ich jedzeniem, zwłaszcza jeżeli martwimy się o zdrowie i dobre wyniki badań? Sprawdźmy.
Szczupła i zdrowo wyglądająca sylwetka to coś, o czym marzy chyba każdy. Na szczęście w obecnych czasach nie jest trudno to osiągnąć. Wystarczy tylko trochę cierpliwości, konsekwencji i wysiłku, by cieszyć się piękną figurą. Pomocne mogą być też... kulinarne triki, które ułatwią spalanie tłuszczu. Jeden z produktów, który pomoże Ci schudnąć, na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
Wielu z nas twierdzi, że po 60-tce nie można schudnąć. Tymczasem influencerka Harrah Brown łamie wszelkie stereotypy, pokazując, że nawet po 60-tce można wyglądać oszałamiająco, nawet gdy zacznie się treningi w wieku 61 lat.
Zgodnie z tradycją chrześcijańską, dzień przed Wielkanocą, czyli w Wielką Sobotę, wierni wybierają się do kościoła, by poświęcić pokarmy, które następnie pojawią się na świątecznych stołach. Sprawdź listę produktów, które nie powinny się znaleźć w koszyczku ze święconką.
Każdy z nas prędzej czy później odczuwa skutki mijającego czasu. Mimo to chcemy jak najdłużej nie tylko czuć się, ale i wyglądać młodo. Czy mamy na to wpływ? Wedle specjalistów jak najbardziej tak. Jedyne co musimy zrobić, to wprowadzić kilka zmian w naszym jadłospisie.
W sklepach i na straganach nieśmiało pojawiają się już młode rzodkiewki, botwinka i polskie pomidory malinowe. To wszystko kusi nasze oczy. I słusznie, bo nowalijki to źródło tak bardzo potrzebnych po zimie witamin i składników odżywczych. Warto pamiętać tylko o jednym: w niektórych przypadkach z nowalijkami można przesadzić. Zwłaszcza w przypadku dzieci oraz osób w dojrzałym wieku.
Żurek to obok kiełbasy i jajek jedna z obowiązkowych potraw, które muszą się znaleźć na wielkanocnym stole. Obecnie dostępnych jest wiele przepisów, dzięki któym można przygotować pyszną zupę. Ale tylko nieliczni pamiętają, że za dawnych lat smakowała zupełnie inaczej. Jeśli chcesz się dofnąć do młodości wypróbuj ten przepis!
Narodowy Fundusz Zdrowia zachęca Polaków do zdrowego odżywiania. Aby dokonywali oni bardziej świadomych wyborów żywieniowych, oferuje darmowe diety dla każdego, kto tylko spełni określone warunki. Spieszcie się, nie wiadomo jak długo potrwa darmowa dieta NFZ.
To oczywiste, że wraz z wiekiem organizm funkcjonuje mniej wydajnie. Im jesteśmy starsi tym trudniej nam zachować dobrą formę, smukłą sylwetkę i świetne zdrowie. Po "czterdziestce" warto też szczególnie zadbać o oczy. Co zrobić, by na dłużej zachować dobry wzrok? Zastosuj się do kilku wskazówek i zobacz więcej!