Silver.Lelum.pl > Jedzenie

Jedzenie

Jedzenie wiśni
17.06.2024 14:19 Co się stanie, gdy zjesz niedojrzałe wiśnie? Ból brzucha to dopiero początek

Czerwiec to czas, kiedy na drzewach zaczynają się pojawiać piękne, soczyste i czerwone wiśnie. Wielbiciele tych słodko-kwaśnych owoców z wytęsknieniem czekają na moment, gdy będą mogli zerwać je z drzewa. Niektórzy są tak spragnieni tego smaku, że sięgają po owoce jeszcze zanim te zdążą całkiem dojrzeć. To duży błąd, który może się skończyć dolegliwościami żołądkowymi! 

Peceny caj
17.06.2024 10:21 Herbata "po czesku" smakuje nieziemsko. Latem można pić z wodą gazowaną

Kuchnia naszych południowych sąsiadów to nie tylko knedliki, smażony ser czy słynna zupa "czesneczka". Od dawna w Czechach parzy się nietypową herbatę. W Polsce jest mało znana, ale turyści często przywożą z Pragi jej pełne słoiczki. Chodzi o przepyszną herbatę pieczoną.

Bób
16.06.2024 15:55 Wierzono, że wywołuje koszmary. Mit obalony. To skarbnica zdrowia

To warzywo strączkowe jest znane od starożytności, dlatego przez wieki urosło wokół niego wiele mitów. Dziś wiemy, że nie ma czego się bać. Bób, bo o nim mowa, jest bogaty w witaminy i stanowi cenne źródło białka. Martwić może jedynie cena. Czasami może przyprawić o zawrót głowy.

Ramen
15.06.2024 15:21 W Danii zakazana, a w Polsce to hit. Tajemnica piekielnej zupki

Z pozoru niewinne danie instant wywołuje wiele kontrowersji. Buldak, zupka w formie makaronu do zalania wrzątkiem, została wycofana ze sprzedaży w Danii. Powodem są obawy o szkodliwe działanie dla zdrowia. W Polsce możemy kupić ją bez problemu, nawet w Lidlu czy Biedronce. Czy rzeczywiście trzeba jej unikać? Sprawdzamy.

Kobieta robi obiad
14.06.2024 14:38 "Syn zamawia dostawę jedzenia i zjada sam". Odpłaciła się pięknym za nadobne

Mieszkanie z dorosłymi dziećmi to czasami pole minowe pełne konfliktów. Każdy ma swoje przyzwyczajenia i nawyki, które bardzo trudno zmienić. Przekonała się o tym pani Ewa, która mieszka razem z 38-letnim synem. Zdaniem pani Ewy, nie zachowuje się on tak, jak trzeba. 

Stragan z warzywami
14.06.2024 13:32 Najzdrowsza zielenina, a Polacy wolą sałaty. Przez PRL o niej zapomniano

Myśląc o wyborze zieleniny na obiad lub sałatkę, Polacy najczęściej sięgają po sałatę lodową, masłową, czy roszponkę. Tymczasem inna zielenina jest bogatsza w składniki odżywcze i ma więcej prozdrowotnych właściwości. A na dodatek jest bardzo smaczna. Dietetycy nie bez powodu coraz częściej namawiają na jarmuż.

Lidl
11.06.2024 11:36 Lidl kusi smakoszy. 80 zł mniej za przydatny sprzęt do kuchni

Gdy tylko ten sprzęt pojawia się w ofertach dyskontów, błyskawicznie znika z półek. Tak będzie i tym razem. Lidl zapowiedział, że na jego półki trafią frytkownice beztłuszczowe. Tzw. air fryery szturmem podbijają kuchnie na całym świecie. Nic dziwnego, bo pozwalają gotować zdrowo i oszczędnie.

Sezam biały
10.06.2024 15:43 Kubki smakowe i jelita będą ci wdzięczne. Wystarczy 1 łyżka

Wywodzą się z Bliskiego Wschodu i mimo że często można je spotkać na sklepowych półkach również w Polsce, to wciąż są niedocenianym produktem. Mowa o... ziarnach sezamu, które są idealnym dodatkiem do różnego rodzaju dań, poprawiając ich smak, a jednocześnie wywierając korzystny wpływ na zdrowie.  

Sól w kuchni
10.06.2024 09:25 Szukamy najzdrowszej soli. Kamienna, morska czy himalajska?

Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia stawiają sprawę jasno: nie powinniśmy jeść więcej niż 5 gramów soli dziennie. To niecała łyżeczka. Polacy spożywają jej tymczasem nawet trzy razy więcej - wynika z badań statystycznych. Czy oprócz zmiany diety możemy wybrać "zdrowszą" sól? To nie tak proste, jak się wydaje.

Siemię lniane
08.06.2024 13:06 Możesz pić lub dodać do chleba. Złagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka

Te niezwykłe nasiona zaliczane są do gatunku "superfood", czyli nieprzetworzonej żywności zawierającej szereg ważnych dla zdrowia substancji odżywczych. Siemię lniane, bo o nim mowa, świetnie wpływa na układ pokarmowy i jest niezwykle cenne dla prawidłowej pracy jelit. Sprawdź, dlaczego powinno się stać obowiązkowym elementem twojej diety i w jaki sposób można je przyjmować.  

Książulo w Barze w Przychodni
07.06.2024 09:54 Książulo poszedł do baru pani Łucji. "Powinna dostać podwyżkę"

Takie miejsca na gastronomicznej mapie Polski to już rzadkość. Książulo, popularny youtuber kulinarny, odwiedził nietypowy bar mleczny w Krakowie. Nietypowy, bo ukryty w budynku lokalnej przychodni. Dania okazały się pyszne, ale i youtuber, i jego widzowie, zachwycili się szefową lokalu.

Obiad z batatami
06.06.2024 16:28 Dodatek do obiadu zdrowszy od ziemniaków. Polacy jedzą ich tyle co nic

Raz na jakiś czas warto zmienić coś w diecie. Jeżeli do tej pory na naszych stołach głównym dodatkiem do pierwszego dnia były ziemniaki, ryż lub kasze, to następnym razem sięgnijmy po coś zupełnie innego. To warzywo zaliczane jest do "superfoods", czyli do jedzenia wyjątkowo cennego dla zdrowia.

Redykołka
06.06.2024 11:08 Polski ser wybrany jednym z najlepszych na świecie. Pokonał oscypka

Tradycyjny polski ser z Podhala został doceniony na całym świecie. Jak wynika z najnowszego rankingu serwisu Taste Atlas, poświęconego tradycyjnej kuchni ze świata, owczy ser z Polski znalazł się w czołówce najlepszych serów. Daleko w tyle zostawił nawet oscypka.

Czereśnie na straganie
04.06.2024 16:14 Wybierz najsmaczniejszą odmianę czereśni. Kształt serca to nie wszystko

O cenach tych owoców krążą już legendy. Na szczęście czereśnie są z reguły drogie tylko na początku sezonu. Powoli można je już dostać w przystępnych cenach. Warto wybrać i kupić te najlepsze. Zdaniem smakoszy i sadowników, jedna odmiana wyróżnia się na tle innych. Jak ją rozpoznać?

Kiełki lucerny
04.06.2024 10:26 To najlepsze kiełki dla cukrzyków. Mało kto zna tę roślinę

Rośliny podczas kiełkowania wytwarzają olbrzymie ilości cennych składników odżywczych. To dlatego kiełki, czyli po prostu rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu, są tak wielką skarbnicą witamin. Kiełki jednej z roślin, na co dzień mało popularnej w Polsce, są bardzo cenne dla osób z cukrzycą: szczególnie w jej wczesnej fazie.

Orzechy w sklepie
03.06.2024 10:57 To najzdrowsza odmiana orzechów. Polacy jedzą ich za mało

Orzechy to najzdrowsza przekąska, na jaką można śmiało pozwolić sobie w codziennej diecie. Stanowią skarbnicę białka, błonnika i bezcennych naturalnych tłuszczy. Dzięki temu, że istnieje tak wiele gatunków, każdy znajdzie swój ulubiony i najsmaczniejszy. Jeden z nich wyróżnia się jednak na tle innych tak bardzo, że szczególną uwagę zwrócili na niego kardiolodzy.

owoce
02.06.2024 10:00 Polacy jedzą borówki na potęgę. Zaskakujące właściwości

Polacy nie ukrywają, że kochają te owoce i coraz częściej po nie sięgają. Nic więc dziwnego, że ostatnie badania wskazały na to, że jesteśmy narodem, który okazał się liderem w konsumpcji tego smakołyku. Dlaczego tak bardzo kochamy borówki?

Kobiety gotują, jajka
01.06.2024 08:00 Wystarczy dodać odrobinę do gotujących się jajek i nie będą pękać

Okazuje się, że jajka mają w sobie wiele prozdrowotnych składników. Ten wszechstronny produkt dostarczy nam wszystko, czego potrzebuje nasz organizm. Jak ugotować je poprawnie i powstrzymać skorupkę od pękania?

Jedzenie dla włosów
01.06.2024 07:00 Jedzenie dla włosów. Dzięki tym produktom włosy będą lśniące i gęste

Mimo że często nie zdajemy sobie z tego sprawy, kondycja naszych włosów w dużej mierze zależy od tego, co jemy. Właśnie z tego powodu, jeśli chcesz mieć piękne włosy, warto pamiętać o odpowiedniej (i zbilansowanej) diecie. Co jeść, aby mieć piękne pasma? Trycholożka podpowiada. 

Mięso
30.05.2024 13:54 Najlepsze i najzdrowsze mięso, a ludzie go nie doceniają. Wolą wybrać kurczaka

W obecnych czasach wiele się mówi o szkodliwych substancjach zawartych w produktach spożywczych, które mają wyjątkowo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Pod lupę często trafiają różne rodzaje mięsa, nafaszerowanie konserwantami i hormonami. Stojąc przed sklepowymi półkami, warto więc wiedzieć, które rodzaje mięsa mają najmniej chemii, a tym samym będą najlepszym wyborem dla zdrowia całego organizmu. 

Babcia z wnuczką przy stole
28.05.2024 16:23 Chowam jedzenie przed wnukami. Inaczej zostałabym z niczym

To oczywiste, że większość dziadków i babć zrobiłaby wszystko dla swoich wnuków. Są jednak takie sytuacje, kiedy trzeba myśleć nie tylko o nich, ale również o sobie. Tym bardziej, gdy najmłodsi mają wręcz nieograniczony apetyt! Historia pani Ireny, którą zdecydowała się z nami podzielić, jest dobitnym przykładem na to, że czasem trzeba wyznaczyć granicę i zrobić coś, co innym wydawałoby się nie do pomyślenia. 

Smażenie placków ziemniaczanych
28.05.2024 11:52 To danie królowało na stołach w PRL. Robert Makłowicz je uwielbia

Kuchnia w czasach PRL to nieustanne szukanie przepisów na to jak zrobić coś z niczego. W tamtym okresie wiele produktów było trudnodostępnych, a panie domu musiały radzić sobie z tym, co akurat było pod ręką. Nic dziwnego, że PRL to okres szybkich i łatwych dań, które jednak podbiły wiele serc i które serwowane są do dzisiaj. Jak się okazuje, niekwestionowanym królem PRL były... placki ziemniaczane.  

Mąka
27.05.2024 13:30 550, 750 czy 1050? Ta mąka jest najzdrowsza, a wielu Polaków jej unika

Mąka to podstawa wielu dań w kuchni polskiej. To właśnie ona jest głównym składnikiem pierogów, ciast czy naleśników. Jednak niewiele osób wie, że rodzaj mąki użyty do wypieków ma ogromne znaczenie. Lepiej nie brać pierwszej lepszej, ale dokładnie zapoznać się z tym co oznaczają wartości umieszczone na opakowaniu. Która mąka jest najzdrowsza? 

Jedzenie z McDonald's
26.05.2024 15:29 Jesteś na diecie, ale lubisz fast food? To najmniej kaloryczne danie w McDonald's

Nawet osoby, które regularnie się odchudzają lubią czasami sięgnąć po coś szybkiego i niezdrowego. Własnie dlatego restauracje typu fast food cieszą się tak orgomnym zainteresowaniem. Jak się jednak okazuje, i tam można znaleźć dania o niskiej kalorycznosci. Trzeba tylko wiedzieć, co zamawiać! 

Filet z ryby
26.05.2024 12:19 Ta ryba smakuje jak kurczak, a jest dużo zdrowsza. Wspomaga pracę mózgu i wzroku

Nie od dzisiaj wiadomo, że ryby to obowiązkowy element codziennej diety. Przynajmniej dwa razy w tygodniu powinny lądować na naszych talerzach. A co z tymi osobami, które ryb nie lubią? Na pomoc przychodzi... belona. Ta niezwykła ryba w smaku przypomina kurczaka, a do tego ma zielone ości i świetnie wpływa na zdrowie. 

Prezent na Dzień Matki
26.05.2024 09:24 Zrób mamie wyjątkowy kubek. Niedużo pracy, a prezent jedyny w swoim rodzaju

Dzień Matki to wyjątkowe święto, w trakcie którego obdarowujemy swoje rodzicielki czymś pięknym, praktycznym i najczęściej zrobionym przez nas samych. W tym poradniku znajdziecie informacje, w jaki sposób przyozdobić kubek dla mamy, aby była zaskoczona i piła z niego smaczną kawę i gorącą herbatę. Wystarczy kilka rzeczy, które sprawią jej radość!

Grzybobranie
25.05.2024 14:51 Jedne grzyby się wycina, a inne wykręca. Pomyłka słono kosztuje

Choć prawdziwy sezon grzybowy jeszcze przed nami, to w lasach wczesnym latem można już spotkać wiele wspaniałych okazów. Łatwo natknąć się na borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki czy gołąbki. Wśród grzybiarzy wraca odwieczne pytanie: czy grzyby trzeba wykręcać, czy lepiej je wycinać? Odpowiedź nie jest oczywista, ale warto ją zapamiętać.

Gatunki ryżu
25.05.2024 11:11 Najlepszy ryż, a Polacy nawet nie spróbują. "Najzdrowszy na świecie"

Wystarczy rzucić okiem na statystyki sprzedaży i już wiadomo, że Polacy mają jeden ulubiony ryż. Najczęściej sięgamy w sklepach po zwykły biały ryż długoziarnisty i od lat nie zmieniamy zdania. Warto jednak przynajmniej spróbować zmienić to przyzwyczajenie, bo jest jeden gatunek ryżu, który zostawia pozostałe daleko w tyle.