Ta aromatyczna roślina jest popularnym składnikiem zarówno w kuchni Azji, jak i Meksyku. Znajdziemy ją też w wielu przyprawach, np. w curry czy garam masala. Mimo jej bezcennych prozdrowotnych właściwości, zwłaszcza dla żołądka, wiele osób za nią nie przepada. Powód bardzo zaskakuje!
Tofu jest produktem, który zyskuje popularność w ostatnich latach. Wraz ze wzrostem wegetarianizmu i weganizmu, jedzenie, które wcześniej nie było tak łatwo dostępne, można dostać nawet w popularnych dyskontach. Ten składnik ma jednak pewne dobroczynne właściwości i warto włączyć go do swojej diety.
Ten owoc wspomagał zdrowie naszych mam i babć jeszcze w PRL, choć wtedy nie było jeszcze naukowych dowodów na jego działanie. Dziś jednak wiadomo już, że żurawina naprawdę wspiera prawidłowe działanie dróg moczowych i jest cennym dodatkiem do diety przy problemach z nerkami.
PRL to czas, kiedy wykonywanie domowych obowiązków nie było tak łatwe jak obecnie. Z uwagi an poważne problemy z dostępem do podstawowych produktów, a tym bardziej do urządzeń ułatwiających pracę w kuchni, kobiety musiały często tworzyć coś z niczego i radzić sobie w bardzo kreatywny sposób. Jak się okazuje, gadżety wykorzystywane w PRL z powodzeniem mogą być używane również teraz!
Przygotowywanie kiszonek zwykle kojarzy się z jesienią, ale warto pamiętać o nich także wiosną. Kiszone warzywa są rewelacyjnym źródłem witamin, żelaza, wapnia i magnezu. Nie musimy ograniczać się do przygotowywania kiszonek tylko podczas jednej pory roku. Wiosną także znajdziemy wiele warzyw, które mogą stanowić świetny pomysł na kiszonki.
Książulo to youtuber kulinarny, który bije dziś rekordy popularności. Oglądają go już i wnuczkowie, i dziadkowie. Influencer podbija serca widzów w każdym wieku naturalnym stylem, poczuciem humoru i szczerymi opiniami. Nierzadko pomaga też nagłośnić problemy restauracji, które borykają się z trudnościami. Najnowszy film Książula jest szczególnie poruszający. Youtuber odwiedził niewielki bar prowadzony przez parę emerytów.
Kisiel cieszył się dużą popularnością w czasie PRL-u, ale nadal jest przekąską, po którą chętnie sięgają osoby w każdym wieku. Deser jest lubiany ze względu na swoją niską wartość kaloryczną i łatwość przygotowania. Równocześnie ten smakołyk ma także pewne korzystne dla zdrowia właściwości.
Organizm ma wiele sposobów, by przekazać nam, że dzieje się coś niepokojącego. Najpotężniejszy sygnał to ból, który może sugerować, że należy udać się do lekarza. Szczególnie jeśli dolegliwość jest silna i długotrwała. Inne znaki wysyłane przez organizm są jednak nieco bardziej subtelne. To np. ochota na konkretne produkty lub smaki.
Regularna aktywność fizyczna ma duży wpływ na nasze zdrowie i pomaga cieszyć się sprawnością przez długie lata. Ćwiczenia nie tylko wspomagają poszczególne układy organizmu, ale również pomagają zapobiegać upadkom, chorobom, bólom oraz nadwadze i otyłości. Istnieją wytyczne odnośnie czasu, jaki tygodniowo powinniśmy spędzać w ruchu. Wyrabiacie tę normę?
Ryby powinny być nieodłącznym elementem naszego codziennego menu. Zawierają szereg substancji odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kluczową rolę pełnią tu kwasy omega-3, których wysokie stężenie znajduje się przede wszystkim w kilku gatunkach ryb morskich. Koniecznie powinny się znaleźć na twoim talerzu!
Ciepła pogoda wyciąga ludzi z domu, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Przy takiej okazji często spotykamy się przy grillu i spożywamy potrawy przyrządzone w ten sposób. Aby nie narażać się na spożywanie toksycznych substancji, warto jednak pamiętać o kilku zasadach.
Podobno każda matka jest w stanie zrobić wszystko, co najlepsze dla swojego dziecka. Niestety, czas pokazuje, że nie każda, a niektóre z nich przedkładają swoje dobro i wygodę nad komfort dzieci. Historia pani Krystyny, którą postanowiła się z nami podzielić, jest tego idealnym przykładem.
Czym jest comfort food? To przekąski i potrawy, które mają w sobie wielką moc… poprawiania naszego nastroju. Przydają się szczególnie wtedy, gdy mamy po prostu gorszy dzień. Często są to przekąski, jakie pamiętamy jeszcze z PRL-u, bo kojarzą się nam z dzieciństwem. Pamiętacie te przysmaki?
Herbata to napój, bez którego wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić dnia. Każdy ma swoje upodobania odnośnie rodzaju, gatunku, a także ulubionego sposobu podania herbaty. Czasami warto urozmaicić sobie chwilę z filiżanką i nadać jej nowego smaku. Do tego napoju pasuje dużo więcej dodatków niż cytryna czy miód.
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Los Angeles nie pozostawiają wątpliwości: jest ścisły związek między samotnością, a zwiększonym apetytem, który może prowadzić do otyłości i złych nawyków żywieniowych.
Magda Gessler to niekwestionowana królowa smaku. Gwiazda TVN już po jednym kęsie jest w stanie wyczuć każdy składnik najbardziej złożonej potrawy, a uczestnicy programu Kuchenne rewolucje zawdzięczają jej smaczną kuchnię i tłumy gości. Restauratorka zdradziła swój przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Jej oryginalny pomysł sprawia, że danie nie ma sobie równych! Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler? Aby zrobić pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler niezbędny będzie jeden, nietypowy składnik. Dzięki niemu gwiazda urozmaica potrawę i nadaje jej charakterystycznego, wyjątkowego smaku. Tradycyjne danie nabierze ciekawego aromatu, a goście będą prosili o dokładkę. Sama Magda Gessler nie może się mu oprzeć!