"Czuję się z tym źle, ale muszę to opowiedzieć" - zaczyna swoją wiadomość pani Ewa. Czytelniczka opisała nam, jak wygląda jej niemal każdy dzień od poniedziałku do piątku. Wnuczka często przychodzi do niej po szkole. Je obiad, odpoczywa, odrabia lekcje. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie jedna rzecz, która zaczęła się w tym roku.
Zupa pomidorowa, kotlet schabowy, a może zrazy i kluski śląskie? Ile domów w Polsce, tyle typowych polskich obiadów. Zawsze są to jednak smaki, które często znamy jeszcze z dzieciństwa. Zasiadając do tak pysznego posiłku rzadko zastanawiamy się nad porcją energii, jaką może nam dostarczyć. Sprawdziliśmy, ile kalorii mają typowe polskie obiady.
Raz na jakiś czas warto zrezygnować z przyzwyczajeń w kuchni i na zakupach. Polskie sery i twarogi są pyszne i zdrowe, ale jest jeden ser, którego wartości odżywcze wyróżniają się na tle innych. A na dodatek jest przepyszny i ma wiele zastosowań.
W Polsce każdego roku marnuje się prawie 4,8 mln ton żywności. Mnóstwo jedzenia, które trafia na śmietnik, wciąż nadaje się do spożycia. Do tej smutnej statystyki nawiązuje wiadomość od naszej czytelniczki. Pani Ania postanowiła uratować owoce, które znalazła w koszu za Biedronką. Nie spodziewała się takiej reakcji swojej znajomej.
Z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP wynika, że wielu Polaków używa do smażenia oliwy z oliwek. Uważamy, że jest najzdrowszym możliwym wyborem, i chętnie płacimy za butelkę nawet kilkadziesiąt złotych. Dietetycy mogą tylko rozłożyć ręce. Owszem, oliwa z oliwek jest zdrowa, ale po co przepłacać, skoro równie dobry olej kosztuje nawet kilkanaście razy mniej?
Maj to sezon na młode pędy sosny, a czerwiec na młode szyszki sosny. Te składniki można wykorzystać do stworzenia aromatycznych syropów, konfitur, nalewek, a nawet galaretek. Tak przygotowane specjały nie tylko dobrze smakują, ale mają także prozdrowotne właściwości.
O tym, że ryby powinny być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, wiadomo nie od dziś. Dietetycy nieustannie przypominają o zawartych w nich cennych dla organizmu składnikach odżywczych. Jest jednak jedna ryba, na którą powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Jeśli będziesz jeść ją regularnie, zauważysz istotne zmiany w kontekście zdrowia i samopoczucia.
Truskawki to jeden z ulubionych letnich przysmaków Polaków. Popularne owoce można znaleźć w dyskontach i supermarketach, ale także w osiedlowych warzywniakach i na straganach oraz targowiskach. Okazuje się jednak, że sprzedawcy coraz częściej próbują oszukiwać swoich klientów. Jak rozpoznać polskie truskawki?
Fasola edamame pochodzi z Azji i dopiero od pewnego czasu zyskuje popularność w Polsce. Z wyglądu do złudzenia przypomina doskonale znany młody bób. Jak ją jeść i jakie są jej zalety?
Pani Irena ma wnuka, który jest strasznym niejadkiem. Pewnego wieczoru wpadł w złość, że nie chciała mu przygotować posiłku, który sobie wymyślił, co ostatecznie doprowadziło do tego, że chłopiec poszedł spać głodny. Jego mama nie chce jej tego wybaczyć.
Odwiedziny dorosłych dzieci to nie zawsze radosne przeżycie dla rodziców. Pani Beata, nasza czytelniczka, podzieliła się z nami bolesnym osobistym doświadczeniem. Przyznała, że od kilku miesięcy zdarza się jej unikać syna i synowej. Ich wizyty to dla pani Beaty wielki problem.
Mało ości, delikatne mięso, atrakcyjna cena. Nic dziwnego, że ta ryba króluje na naszych stołach. Problem w tym, że za ceną i smakiem nie idą zasługi dla zdrowia, które zwykle przypisujemy rybom. Tilapia nie bez powodu porównywana jest do okrytej złą sławą pangi. Nie chodzi nawet o to, że nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, a o to, że może po prostu szkodzić.
Lato nieodłącznie kojarzy się nam ze świeżymi owocami. Wśród najpopularniejszych sezonowych przysmaków królują truskawki, które już za chwilę znajdziemy w dobrej cenie w każdym sklepie i na każdym bazarku. Kryją one pewien sekret i wiele właściwości prozdrowotnych.
Z latami PRL-u wiele osób łączy nutkę nostalgii, a jej częścią są często smaki i zapachy. Jeden ze sprzętów, które dobrze pamiętamy z dawnych kuchni, właśnie wraca do łask.
Pogoda sprawia, że w lasach mamy już pierwszy wysyp owoców leśnego runa. Prawdziwki, kurki i rydze znamy wszyscy, ale warto zwrócić uwagę na nietypowego grzyba, obok którego obojętnie przechodzą nawet wytrawni grzybiarze. Wiele osób uważa go za wielki przysmak. To żółciak siarkowy, nazywany “kurczakiem z lasu”.
Rabarbar dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Sezon na to niedoceniane warzywo trwa od maja do czerwca. W tym czasie można skusić się na przykład na kompot albo ciasto z rabarbarem. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością rabarbaru w wiosennej diecie.
Ta aromatyczna roślina jest popularnym składnikiem zarówno w kuchni Azji, jak i Meksyku. Znajdziemy ją też w wielu przyprawach, np. w curry czy garam masala. Mimo jej bezcennych prozdrowotnych właściwości, zwłaszcza dla żołądka, wiele osób za nią nie przepada. Powód bardzo zaskakuje!
Tofu jest produktem, który zyskuje popularność w ostatnich latach. Wraz ze wzrostem wegetarianizmu i weganizmu, jedzenie, które wcześniej nie było tak łatwo dostępne, można dostać nawet w popularnych dyskontach. Ten składnik ma jednak pewne dobroczynne właściwości i warto włączyć go do swojej diety.
Ten owoc wspomagał zdrowie naszych mam i babć jeszcze w PRL, choć wtedy nie było jeszcze naukowych dowodów na jego działanie. Dziś jednak wiadomo już, że żurawina naprawdę wspiera prawidłowe działanie dróg moczowych i jest cennym dodatkiem do diety przy problemach z nerkami.
PRL to czas, kiedy wykonywanie domowych obowiązków nie było tak łatwe jak obecnie. Z uwagi an poważne problemy z dostępem do podstawowych produktów, a tym bardziej do urządzeń ułatwiających pracę w kuchni, kobiety musiały często tworzyć coś z niczego i radzić sobie w bardzo kreatywny sposób. Jak się okazuje, gadżety wykorzystywane w PRL z powodzeniem mogą być używane również teraz!
Przygotowywanie kiszonek zwykle kojarzy się z jesienią, ale warto pamiętać o nich także wiosną. Kiszone warzywa są rewelacyjnym źródłem witamin, żelaza, wapnia i magnezu. Nie musimy ograniczać się do przygotowywania kiszonek tylko podczas jednej pory roku. Wiosną także znajdziemy wiele warzyw, które mogą stanowić świetny pomysł na kiszonki.
Książulo to youtuber kulinarny, który bije dziś rekordy popularności. Oglądają go już i wnuczkowie, i dziadkowie. Influencer podbija serca widzów w każdym wieku naturalnym stylem, poczuciem humoru i szczerymi opiniami. Nierzadko pomaga też nagłośnić problemy restauracji, które borykają się z trudnościami. Najnowszy film Książula jest szczególnie poruszający. Youtuber odwiedził niewielki bar prowadzony przez parę emerytów.
Kisiel cieszył się dużą popularnością w czasie PRL-u, ale nadal jest przekąską, po którą chętnie sięgają osoby w każdym wieku. Deser jest lubiany ze względu na swoją niską wartość kaloryczną i łatwość przygotowania. Równocześnie ten smakołyk ma także pewne korzystne dla zdrowia właściwości.
Organizm ma wiele sposobów, by przekazać nam, że dzieje się coś niepokojącego. Najpotężniejszy sygnał to ból, który może sugerować, że należy udać się do lekarza. Szczególnie jeśli dolegliwość jest silna i długotrwała. Inne znaki wysyłane przez organizm są jednak nieco bardziej subtelne. To np. ochota na konkretne produkty lub smaki.
Regularna aktywność fizyczna ma duży wpływ na nasze zdrowie i pomaga cieszyć się sprawnością przez długie lata. Ćwiczenia nie tylko wspomagają poszczególne układy organizmu, ale również pomagają zapobiegać upadkom, chorobom, bólom oraz nadwadze i otyłości. Istnieją wytyczne odnośnie czasu, jaki tygodniowo powinniśmy spędzać w ruchu. Wyrabiacie tę normę?
Ryby powinny być nieodłącznym elementem naszego codziennego menu. Zawierają szereg substancji odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kluczową rolę pełnią tu kwasy omega-3, których wysokie stężenie znajduje się przede wszystkim w kilku gatunkach ryb morskich. Koniecznie powinny się znaleźć na twoim talerzu!
Ciepła pogoda wyciąga ludzi z domu, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Przy takiej okazji często spotykamy się przy grillu i spożywamy potrawy przyrządzone w ten sposób. Aby nie narażać się na spożywanie toksycznych substancji, warto jednak pamiętać o kilku zasadach.
Podobno każda matka jest w stanie zrobić wszystko, co najlepsze dla swojego dziecka. Niestety, czas pokazuje, że nie każda, a niektóre z nich przedkładają swoje dobro i wygodę nad komfort dzieci. Historia pani Krystyny, którą postanowiła się z nami podzielić, jest tego idealnym przykładem.