Nie każdy ma w domu krajalnicę, więc duże sieci sklepów już dawno zainstalowały je w swoich działach z pieczywem. Biedronka i Lidl zabraniają jednak krojenia ciepłego chleba. Dlaczego? Skąd się wziął i co ma na celu taki zakaz?
W obecnych czasach wybór ryb na sklepowych półkach jest wręcz przeogromny. Mimo tego Polacy i tak zazwyczaj sięgają po łososia, dorsza czy też makrelę. Większość osób szerokim łukiem omija zwłaszcza jeden gatunek, który regularnie pojawia się m.in. w Biedronce. To karmazyn, który swoim wyglądem przypomina nieco potwora z morskich głębin. Jeśli do tej pory bałeś się go spróbować, koniecznie musisz to zmienić!
Wieczorny seans przed telewizorem lub spotkanie z przyjaciółmi nieodłącznie wiąże się z przekąskami. Najczęściej wybieramy chipsy, nieco rzadziej paluszki lub orzeszki. Jest jednak pewna przekąska, która powinna zająć miejsce niezdrowych przysmaków. Surowe migdały są nie tylko pyszne, ale i zdrowe - wręcz idealne do chrupania.
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się skandynawskie serki i jogurty, takie jak skyr. Jest jednak nowy konkurent, który całkiem go zdetronizował – kvarg.
Dzień Matki to wyjątkowa okazja na wyjątkowy prezent dla mamy. Czasami zamiast materialnych podarunków lepsze będzie wspólne spędzenie czasu i niezapomniane przeżycia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w Dzień Matki poznać wspólnie… całkiem nowe smaki!
Wiele osób kupuje owoce i warzywa w popularnych dyskontach i supermarketach. W przypadku ziemniaków zwykle wkładamy do koszyka całą siatkę i mało kto zwraca uwagę na to, jaki gatunek ziemniaków jest w środku. To błąd, bo niektóre z gatunków są znacznie lepsze od pozostałych.
Przestrogę dla uczestników pierwszych komunii przekazała nam we wiadomości na Facebooku czytelniczka, pani Janina. "Dla jednych to będzie bzdura, ale ja to mocno przeżyłam" - wyznaje. Wszystko przez nietypowy posiłek, który na życzenie jej syna i synowej był główną atrakcją przyjęcia. "Miałam wrażenie, że wszyscy się na mnie patrzą" - pisze pani Janina.
Cykoria jest bardzo wartościowym warzywem, a mimo to nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Wystarczy jednak połączyć ją z innym składnikiem, by uzyskać smaczną kompozycję, która na dodatek działa zbawiennie na kości.
Ten słodki przysmak kojarzony jest przede wszystkim z czasami PRL-u. A niesłusznie, bo zawiera wiele cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na serce, kości, a nawet opóźniają procesy starzenia. Jedz go regularnie i ciesz się pięknym, młodym wyglądem!
Ta kasza wielu osobom może kojarzyć się z dzieciństwem i obiadami w przedszkolu. Z tego powodu bywa ignorowana, bo uznajemy, że nam się “przejadła”, lub że to produkt głównie dla dzieci. Niesłusznie. Na tle innych kasz wyróżnia się czymś bezcennym: zawartością jodu, którego na co dzień brakuje nam w diecie.
"Dobrymi chęciami to piekło jest wybrukowane" - pisze w wiadomości do redakcji pani Dorota. "Nie chcę wyjść na niewdzięczną zołzę, ale drogi prezent od dzieci na urodziny to dla mnie prawdziwe skaranie boskie". Dlaczego hojny podarunek okazał się tylko zmartwieniem? Pani Dorota tłumaczy to bardzo dokładnie.
Rosół jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych dań polskiej kuchni. Zupa nie tylko smakuje, ale również może leczyć. Warto jednak znać i stosować ten prosty trik, gdy zrobimy nieco za dużo tej pysznej zupy.
"Czuję się z tym źle, ale muszę to opowiedzieć" - zaczyna swoją wiadomość pani Ewa. Czytelniczka opisała nam, jak wygląda jej niemal każdy dzień od poniedziałku do piątku. Wnuczka często przychodzi do niej po szkole. Je obiad, odpoczywa, odrabia lekcje. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie jedna rzecz, która zaczęła się w tym roku.
Zupa pomidorowa, kotlet schabowy, a może zrazy i kluski śląskie? Ile domów w Polsce, tyle typowych polskich obiadów. Zawsze są to jednak smaki, które często znamy jeszcze z dzieciństwa. Zasiadając do tak pysznego posiłku rzadko zastanawiamy się nad porcją energii, jaką może nam dostarczyć. Sprawdziliśmy, ile kalorii mają typowe polskie obiady.
Raz na jakiś czas warto zrezygnować z przyzwyczajeń w kuchni i na zakupach. Polskie sery i twarogi są pyszne i zdrowe, ale jest jeden ser, którego wartości odżywcze wyróżniają się na tle innych. A na dodatek jest przepyszny i ma wiele zastosowań.
W Polsce każdego roku marnuje się prawie 4,8 mln ton żywności. Mnóstwo jedzenia, które trafia na śmietnik, wciąż nadaje się do spożycia. Do tej smutnej statystyki nawiązuje wiadomość od naszej czytelniczki. Pani Ania postanowiła uratować owoce, które znalazła w koszu za Biedronką. Nie spodziewała się takiej reakcji swojej znajomej.
Z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP wynika, że wielu Polaków używa do smażenia oliwy z oliwek. Uważamy, że jest najzdrowszym możliwym wyborem, i chętnie płacimy za butelkę nawet kilkadziesiąt złotych. Dietetycy mogą tylko rozłożyć ręce. Owszem, oliwa z oliwek jest zdrowa, ale po co przepłacać, skoro równie dobry olej kosztuje nawet kilkanaście razy mniej?
Maj to sezon na młode pędy sosny, a czerwiec na młode szyszki sosny. Te składniki można wykorzystać do stworzenia aromatycznych syropów, konfitur, nalewek, a nawet galaretek. Tak przygotowane specjały nie tylko dobrze smakują, ale mają także prozdrowotne właściwości.
O tym, że ryby powinny być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, wiadomo nie od dziś. Dietetycy nieustannie przypominają o zawartych w nich cennych dla organizmu składnikach odżywczych. Jest jednak jedna ryba, na którą powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Jeśli będziesz jeść ją regularnie, zauważysz istotne zmiany w kontekście zdrowia i samopoczucia.
Truskawki to jeden z ulubionych letnich przysmaków Polaków. Popularne owoce można znaleźć w dyskontach i supermarketach, ale także w osiedlowych warzywniakach i na straganach oraz targowiskach. Okazuje się jednak, że sprzedawcy coraz częściej próbują oszukiwać swoich klientów. Jak rozpoznać polskie truskawki?
Fasola edamame pochodzi z Azji i dopiero od pewnego czasu zyskuje popularność w Polsce. Z wyglądu do złudzenia przypomina doskonale znany młody bób. Jak ją jeść i jakie są jej zalety?
Pani Irena ma wnuka, który jest strasznym niejadkiem. Pewnego wieczoru wpadł w złość, że nie chciała mu przygotować posiłku, który sobie wymyślił, co ostatecznie doprowadziło do tego, że chłopiec poszedł spać głodny. Jego mama nie chce jej tego wybaczyć.
Odwiedziny dorosłych dzieci to nie zawsze radosne przeżycie dla rodziców. Pani Beata, nasza czytelniczka, podzieliła się z nami bolesnym osobistym doświadczeniem. Przyznała, że od kilku miesięcy zdarza się jej unikać syna i synowej. Ich wizyty to dla pani Beaty wielki problem.
Mało ości, delikatne mięso, atrakcyjna cena. Nic dziwnego, że ta ryba króluje na naszych stołach. Problem w tym, że za ceną i smakiem nie idą zasługi dla zdrowia, które zwykle przypisujemy rybom. Tilapia nie bez powodu porównywana jest do okrytej złą sławą pangi. Nie chodzi nawet o to, że nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, a o to, że może po prostu szkodzić.
Lato nieodłącznie kojarzy się nam ze świeżymi owocami. Wśród najpopularniejszych sezonowych przysmaków królują truskawki, które już za chwilę znajdziemy w dobrej cenie w każdym sklepie i na każdym bazarku. Kryją one pewien sekret i wiele właściwości prozdrowotnych.
Z latami PRL-u wiele osób łączy nutkę nostalgii, a jej częścią są często smaki i zapachy. Jeden ze sprzętów, które dobrze pamiętamy z dawnych kuchni, właśnie wraca do łask.
Pogoda sprawia, że w lasach mamy już pierwszy wysyp owoców leśnego runa. Prawdziwki, kurki i rydze znamy wszyscy, ale warto zwrócić uwagę na nietypowego grzyba, obok którego obojętnie przechodzą nawet wytrawni grzybiarze. Wiele osób uważa go za wielki przysmak. To żółciak siarkowy, nazywany “kurczakiem z lasu”.
Rabarbar dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Sezon na to niedoceniane warzywo trwa od maja do czerwca. W tym czasie można skusić się na przykład na kompot albo ciasto z rabarbarem. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością rabarbaru w wiosennej diecie.