Silver.Lelum.pl > Jedzenie

Jedzenie

Pieczywo w Biedronce
25.05.2024 08:58 Skąd zakaz krojenia ciepłego pieczywa w Biedronce? Sklep na tym traci

Nie każdy ma w domu krajalnicę, więc duże sieci sklepów już dawno zainstalowały je w swoich działach z pieczywem. Biedronka i Lidl zabraniają jednak krojenia ciepłego chleba. Dlaczego? Skąd się wziął i co ma na celu taki zakaz?

Filet z ryby
24.05.2024 14:21 Ludzie boją się tej ryby, a to prawdziwy unikat. W Biedronce wybierają dorsza

W obecnych czasach wybór ryb na sklepowych półkach jest wręcz przeogromny. Mimo tego Polacy i tak zazwyczaj sięgają po łososia, dorsza czy też makrelę. Większość osób szerokim łukiem omija zwłaszcza jeden gatunek, który regularnie pojawia się m.in. w Biedronce. To karmazyn, który swoim wyglądem przypomina nieco potwora z morskich głębin. Jeśli do tej pory bałeś się go spróbować, koniecznie musisz to zmienić! 

Przekąski
23.05.2024 15:58 To najlepsza przekąska, a Polacy wolą chipsy. Jest zdrowsza niż owoce

Wieczorny seans przed telewizorem lub spotkanie z przyjaciółmi nieodłącznie wiąże się z przekąskami. Najczęściej wybieramy chipsy, nieco rzadziej paluszki lub orzeszki. Jest jednak pewna przekąska, która powinna zająć miejsce niezdrowych przysmaków. Surowe migdały są nie tylko pyszne, ale i zdrowe - wręcz idealne do chrupania.  

kobieta jedząca mleczny produkt
23.05.2024 13:23 To białkowa bomba! Wzmacnia kości i pomaga schudnąć

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się skandynawskie serki i jogurty, takie jak skyr. Jest jednak nowy konkurent, który całkiem go zdetronizował – kvarg.  

Kobieta w restauracji
22.05.2024 10:31 W Dzień Matki idźcie na kulinarną przygodę. Zaproś mamę do restauracji

Dzień Matki to wyjątkowa okazja na wyjątkowy prezent dla mamy. Czasami zamiast materialnych podarunków lepsze będzie wspólne spędzenie czasu i niezapomniane przeżycia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w Dzień Matki poznać wspólnie… całkiem nowe smaki!

Ziemniaki w supermarkecie
21.05.2024 17:06 To najsmaczniejsza odmiana ziemniaka. Polacy wybierają pierwsze lepsze

Wiele osób kupuje owoce i warzywa w popularnych dyskontach i supermarketach. W przypadku ziemniaków zwykle wkładamy do koszyka całą siatkę i mało kto zwraca uwagę na to, jaki gatunek ziemniaków jest w środku. To błąd, bo niektóre z gatunków są znacznie lepsze od pozostałych.

Zmartwiona kobieta
21.05.2024 14:37 "Rodzina ośmieszyła mnie na komunii". Wszystko przez wystawny obiad

Przestrogę dla uczestników pierwszych komunii przekazała nam we wiadomości na Facebooku czytelniczka, pani Janina. "Dla jednych to będzie bzdura, ale ja to mocno przeżyłam" - wyznaje. Wszystko przez nietypowy posiłek, który na życzenie jej syna i synowej był główną atrakcją przyjęcia. "Miałam wrażenie, że wszyscy się na mnie patrzą" - pisze pani Janina.

Cykoria
21.05.2024 13:53 Połóż na kanapkę z serem. Chrupiący dodatek uwolni zdrowotną moc

Cykoria jest bardzo wartościowym warzywem, a mimo to nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Wystarczy jednak połączyć ją z innym składnikiem, by uzyskać smaczną kompozycję, która na dodatek działa zbawiennie na kości.

Chałwa
21.05.2024 12:57 Tym przysmakiem zajadano się w PRL-u. Nie każdy wie, że pomaga zachować młodość!

Ten słodki przysmak kojarzony jest przede wszystkim z czasami PRL-u. A niesłusznie, bo zawiera wiele cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na serce, kości, a nawet opóźniają procesy starzenia. Jedz go regularnie i ciesz się pięknym, młodym wyglądem! 

Kasze w miskach
21.05.2024 11:07 Polacy nie doceniają tej kaszy. Daje tyle jodu, co spacer nad morzem

Ta kasza wielu osobom może kojarzyć się z dzieciństwem i obiadami w przedszkolu. Z tego powodu bywa ignorowana, bo uznajemy, że nam się “przejadła”, lub że to produkt głównie dla dzieci. Niesłusznie. Na tle innych kasz wyróżnia się czymś bezcennym: zawartością jodu, którego na co dzień brakuje nam w diecie.

Zmartwiona kobieta
20.05.2024 16:18 "Dzieci dały mi prezent za 6 tys. zł". Teraz ma tylko problem

"Dobrymi chęciami to piekło jest wybrukowane" - pisze w wiadomości do redakcji pani Dorota. "Nie chcę wyjść na niewdzięczną zołzę, ale drogi prezent od dzieci na urodziny to dla mnie prawdziwe skaranie boskie". Dlaczego hojny podarunek okazał się tylko zmartwieniem? Pani Dorota tłumaczy to bardzo dokładnie.

Kobieta gotuje zupę
20.05.2024 14:23 Robisz rosół? Weź foremki na kostki lodu. Kapitalny pomysł

Rosół jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych dań polskiej kuchni. Zupa nie tylko smakuje, ale również może leczyć. Warto jednak znać i stosować ten prosty trik, gdy zrobimy nieco za dużo tej pysznej zupy.

Kobieta w kuchni
20.05.2024 10:11 Wnuczka sprowadza koleżanki z klasy na obiady. "To mnie przerasta"

"Czuję się z tym źle, ale muszę to opowiedzieć" - zaczyna swoją wiadomość pani Ewa. Czytelniczka opisała nam, jak wygląda jej niemal każdy dzień od poniedziałku do piątku. Wnuczka często przychodzi do niej po szkole. Je obiad, odpoczywa, odrabia lekcje. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie jedna rzecz, która zaczęła się w tym roku.

Kotlet schabowy
19.05.2024 16:06 Ile kalorii mają typowe polskie obiady? Te liczby mogą zaskoczyć

Zupa pomidorowa, kotlet schabowy, a może zrazy i kluski śląskie? Ile domów w Polsce, tyle typowych polskich obiadów. Zawsze są to jednak smaki, które często znamy jeszcze z dzieciństwa. Zasiadając do tak pysznego posiłku rzadko zastanawiamy się nad porcją energii, jaką może nam dostarczyć. Sprawdziliśmy, ile kalorii mają typowe polskie obiady.

Produkcja ricotty
19.05.2024 14:23 To najzdrowszy ser, a Polacy wolą inne. Lepszy od zwykłego twarogu

Raz na jakiś czas warto zrezygnować z przyzwyczajeń w kuchni i na zakupach. Polskie sery i twarogi są pyszne i zdrowe, ale jest jeden ser, którego wartości odżywcze wyróżniają się na tle innych. A na dodatek jest przepyszny i ma wiele zastosowań. 

Zmartwiona kobieta
19.05.2024 12:44 "Zabrałam jabłka z kosza za Biedronką". Sąsiadka obraziła się na amen

W Polsce każdego roku marnuje się prawie 4,8 mln ton żywności. Mnóstwo jedzenia, które trafia na śmietnik, wciąż nadaje się do spożycia. Do tej smutnej statystyki nawiązuje wiadomość od naszej czytelniczki. Pani Ania postanowiła uratować owoce, które znalazła w koszu za Biedronką. Nie spodziewała się takiej reakcji swojej znajomej.

Smażenie na patelni
18.05.2024 12:38 Polacy przepłacają za chwyt marketingowy. Nawet 50 zł w błoto

Z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP wynika, że wielu Polaków używa do smażenia oliwy z oliwek. Uważamy, że jest najzdrowszym możliwym wyborem, i chętnie płacimy za butelkę nawet kilkadziesiąt złotych. Dietetycy mogą tylko rozłożyć ręce. Owszem, oliwa z oliwek jest zdrowa, ale po co przepłacać, skoro równie dobry olej kosztuje nawet kilkanaście razy mniej?

Kobieta w lesie
16.05.2024 13:34 Zbierz je w lesie i zrób syrop. Skarby na odporność i trawienie

Maj to sezon na młode pędy sosny, a czerwiec na młode szyszki sosny. Te składniki można wykorzystać do stworzenia aromatycznych syropów, konfitur, nalewek, a nawet galaretek. Tak przygotowane specjały nie tylko dobrze smakują, ale mają także prozdrowotne właściwości. 

Mięso z ryby
15.05.2024 15:08 Najlepsza ryba, a Polacy prawie jej nie znają. Jest najzdrowsza i tania

O tym, że ryby powinny być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, wiadomo nie od dziś. Dietetycy nieustannie przypominają o zawartych w nich cennych dla organizmu składnikach odżywczych. Jest jednak jedna ryba, na którą powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Jeśli będziesz jeść ją regularnie, zauważysz istotne zmiany w kontekście zdrowia i samopoczucia. 

kobieta kroi truskawki
13.05.2024 15:17 Jak rozpoznać polskie truskawki? Nie daj się nabrać

Truskawki to jeden z ulubionych letnich przysmaków Polaków. Popularne owoce można znaleźć w dyskontach i supermarketach, ale także w osiedlowych warzywniakach i na straganach oraz targowiskach. Okazuje się jednak, że sprzedawcy coraz częściej próbują oszukiwać swoich klientów. Jak rozpoznać polskie truskawki?

kobieta dodaje edamame do garnka
12.05.2024 11:12 Nie jesz mięsa? Fasola edamame to doskonałe źródło białka

Fasola edamame pochodzi z Azji i dopiero od pewnego czasu zyskuje popularność w Polsce. Z wyglądu do złudzenia przypomina doskonale znany młody bób. Jak ją jeść i jakie są jej zalety?

chłopiec nie chce jeść
11.05.2024 15:00 Nie ugięła się i położyła głodnego wnuka spać. "Córka nie może mi wybaczyć"

Pani Irena ma wnuka, który jest strasznym niejadkiem. Pewnego wieczoru wpadł w złość, że nie chciała mu przygotować posiłku, który sobie wymyślił, co ostatecznie doprowadziło do tego, że chłopiec poszedł spać głodny. Jego mama nie chce jej tego wybaczyć.

Smutna kobieta
09.05.2024 11:17 "Syn dzwoni, a ja udaję, że mnie nie ma". Wizyty dzieci mogą być kłopotem

Odwiedziny dorosłych dzieci to nie zawsze radosne przeżycie dla rodziców. Pani Beata, nasza czytelniczka, podzieliła się z nami bolesnym osobistym doświadczeniem. Przyznała, że od kilku miesięcy zdarza się jej unikać syna i synowej. Ich wizyty to dla pani Beaty wielki problem.

Tilapie na straganie
07.05.2024 15:20 „Najgorsza ryba”, a Polacy ją uwielbiają. Ma ogrom ołowiu

Mało ości, delikatne mięso, atrakcyjna cena. Nic dziwnego, że ta ryba króluje na naszych stołach. Problem w tym, że za ceną i smakiem nie idą zasługi dla zdrowia, które zwykle przypisujemy rybom. Tilapia nie bez powodu porównywana jest do okrytej złą sławą pangi. Nie chodzi nawet o to, że nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, a o to, że może po prostu szkodzić.

Kobieta je truskawki
07.05.2024 13:11 Sekretna zaleta truskawek. To się dzieje, gdy jemy je codziennie

Lato nieodłącznie kojarzy się nam ze świeżymi owocami. Wśród najpopularniejszych sezonowych przysmaków królują truskawki, które już za chwilę znajdziemy w dobrej cenie w każdym sklepie i na każdym bazarku. Kryją one pewien sekret i wiele właściwości prozdrowotnych.

Prodiż w kuchni
06.05.2024 16:26 W PRL był w każdej kuchni. Dziś sprawdzi się jak najdroższy sprzęt

Z latami PRL-u wiele osób łączy nutkę nostalgii, a jej częścią są często smaki i zapachy. Jeden ze sprzętów, które dobrze pamiętamy z dawnych kuchni, właśnie wraca do łask.

Żółciak siarkowy
06.05.2024 11:53 Grzyb, który smakuje jak kurczak. Polacy omijają go szerokim łukiem

Pogoda sprawia, że w lasach mamy już pierwszy wysyp owoców leśnego runa. Prawdziwki, kurki i rydze znamy wszyscy, ale warto zwrócić uwagę na nietypowego grzyba, obok którego obojętnie przechodzą nawet wytrawni grzybiarze. Wiele osób uważa go za wielki przysmak. To żółciak siarkowy, nazywany “kurczakiem z lasu”.

Ciasto z rabarbarem
30.04.2024 10:09 Pyszne wiosenne ciasto ma jedną wadę. "To udręka dla nerek"

Rabarbar dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Sezon na to niedoceniane warzywo trwa od maja do czerwca. W tym czasie można skusić się na przykład na kompot albo ciasto z rabarbarem. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością rabarbaru w wiosennej diecie.