Lato oferuje nam nie tylko piękną słoneczną pogodę, ale też bogactwo pysznych, świeżych warzyw i owoców. Niekwestionowanym królem owoców są truskawki, a wśród warzyw prym wiodą szparagi. I właśnie te pyszne, podłużne, zielone warzywa mogą zawierać w sobie substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Czy więc można je bez obaw jeść?
Codzienna, regularna aktywność fizyczna to podstawa utrzymania dobrej kondycji i zdrowia. I wcale nie trzeba wykonywać intensywnych ćwiczeń na siłowni - wystarczy zwykły spacer. Naukowcy określili, ile kroków dziennie powinniśmy robić, by odpowiednio zadbać o organizm. Jak to wygląda w przypadku osób, które ukończyły już 50. rok życia? Sprawdź, czy udaje ci się wyrobić limit.
Raz na jakiś czas warto zmienić coś w diecie. Jeżeli do tej pory na naszych stołach głównym dodatkiem do pierwszego dnia były ziemniaki, ryż lub kasze, to następnym razem sięgnijmy po coś zupełnie innego. To warzywo zaliczane jest do "superfoods", czyli do jedzenia wyjątkowo cennego dla zdrowia.
Do niedawna panowała opinia, że zdrowy, dorosły człowiek powinien spać około ośmiu godzin w ciągu doby. Jednak teraz, po przeprowadzeniu szczegółowych badań i analiz, naukowcy wyznaczyli całkiem nowy czas. Ile więc powinniśmy spać, by wypocząć i odpowiednio zregenerować organizm?
Soczyste i czerwone pomidory nieodłącznie kojarzą nam się z latem. To właśnie wtedy warzywa te mają najlepszy, słodkawy smak. Niewiele osób jednak wie, że pomidory zawierają w swoim składzie substancję, która może być szkodliwa dla zdrowia! Dlatego niektóre z tych warzyw powinniśmy omijać szerokim łukiem.
O cenach tych owoców krążą już legendy. Na szczęście czereśnie są z reguły drogie tylko na początku sezonu. Powoli można je już dostać w przystępnych cenach. Warto wybrać i kupić te najlepsze. Zdaniem smakoszy i sadowników, jedna odmiana wyróżnia się na tle innych. Jak ją rozpoznać?
To zadziwiające, jak niewiele osób pamięta o tym prostym rozwiązaniu. Większość okien PCV w naszych domach posiada dwa tryby: letni oraz zimowy. Wystarczy przestawić odpowiedni przełącznik, by podczas upałów cieszyć się lepszą cyrkulacją powietrza, a nawet zaoszczędzić pieniądze. Jak to zrobić?
Rośliny podczas kiełkowania wytwarzają olbrzymie ilości cennych składników odżywczych. To dlatego kiełki, czyli po prostu rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu, są tak wielką skarbnicą witamin. Kiełki jednej z roślin, na co dzień mało popularnej w Polsce, są bardzo cenne dla osób z cukrzycą: szczególnie w jej wczesnej fazie.
Nie ma operacji bez choćby drobnych blizn. Te niechciane pamiątki po zabiegach często próbujemy ukryć - zwłaszcza, jeżeli mamy je w widocznym miejscu. Choć blizny to nie powód do wstydu, to u wielu osób mogą powodować dyskomfort. Warto pamiętać, że wygląd miejsc po operacji można poprawić. Pomogą w tym kremy. Warto zwrócić uwagę na jeden składnik.
Orzechy to najzdrowsza przekąska, na jaką można śmiało pozwolić sobie w codziennej diecie. Stanowią skarbnicę białka, błonnika i bezcennych naturalnych tłuszczy. Dzięki temu, że istnieje tak wiele gatunków, każdy znajdzie swój ulubiony i najsmaczniejszy. Jeden z nich wyróżnia się jednak na tle innych tak bardzo, że szczególną uwagę zwrócili na niego kardiolodzy.
Czosnek nie bez powodu jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Za jego intensywnym smakiem i zapachem kryją się liczne właściwości lecznicze, dzięki którym możemy poradzić sobie z szeregiem infekcji i dolegliwości. Nie dla każdego jednak przełknięcie ząbka czosnku jest łatwe. Można sobie z tym poradzić, przygotowując naturalne mieszanki oraz syropy. Mało kto wie, jakie świetne właściwości urodowe ma ten aromatyczny dodatek.
Stopniowe pogarszanie się wzroku to coś, co spotka większość z nas. Wszystko z powodu starzenia się jego soczewki. Istnieje jednak kilka sposobów na to, aby opóźnić ten proces i pozytywnie wpłynąć na kondycję naszych oczu.
Polacy nie ukrywają, że kochają te owoce i coraz częściej po nie sięgają. Nic więc dziwnego, że ostatnie badania wskazały na to, że jesteśmy narodem, który okazał się liderem w konsumpcji tego smakołyku. Dlaczego tak bardzo kochamy borówki?
Okazuje się, że jajka mają w sobie wiele prozdrowotnych składników. Ten wszechstronny produkt dostarczy nam wszystko, czego potrzebuje nasz organizm. Jak ugotować je poprawnie i powstrzymać skorupkę od pękania?
Po ciężkim dniu nie ma chyba nic przyjemniejszego niż zanurzenie się w wannie pełnej gorące, pachnącej wody. Jeśli chcesz, jeszcze bardziej wzmocnić swoje doznania relaksacyjne, a jednocześnie poprawić stan swojen skóry, wystarczy, że dosypiasz do kąpieli nieco soli morskiej. To gwarancja maksymalnego odpoczynku i regeneracji.
Przygodę z jazdą konno można zacząć w każdym wieku. Jeśli myślisz, że to już za późno, by po raz pierwszy wsiąść na konia — nic bardziej mylnego! Jeździectwo to dyscyplina dla każdego, która ma świetny wpływ nie tylko na kondycję, ale też m.in. na samopoczucie. Zanim jednak wybierzesz się do stadniny sprawdź, jak się do tego przygotować.
Współcześnie ludzie coraż częściej odchodzą od leczenia farmakologicznego starając się zadbać o organizm naturalnymi metodami tak, by uniknąć wielu chorób. Na tapecie laduje więc warzywa, owoce, a takze różnego rodzaju zioła. Wśród nich prym wiedzie... ogórek, który wykazuje niezwykłe właściwości nie tylko dla zdrowia, ale i dla urody.
Naukowcy i specjaliści z wielu dziedzin wciąż szukają "magicznego środka", który wpłynąłby na wydłużenie życia. Mimo że na razie nic podobnego nie wynaleziono, to jednak ludzie żyją już coraz dłużej. Naukowcy szacują, że w najbliższym czasie mogą zostać pobite rekordy długowieczności, a kilka roczników ma ku temu szczególne predyspozycje.
W obecnych czasach wiele się mówi o szkodliwych substancjach zawartych w produktach spożywczych, które mają wyjątkowo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Pod lupę często trafiają różne rodzaje mięsa, nafaszerowanie konserwantami i hormonami. Stojąc przed sklepowymi półkami, warto więc wiedzieć, które rodzaje mięsa mają najmniej chemii, a tym samym będą najlepszym wyborem dla zdrowia całego organizmu.
Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze mogą się ubiegać o pieniądze w ramach tzw. zasiłku pielęgnacyjnego. Aby jednak otrzymać dodatkowe środki, konieczne jest złożenie odpowiednich wniosków. Sprawdź komu, w jakiej kwocie i na jakich zasadach przysługuje zasiłek pielęgnacyjny.
Jedna z największych gwiazd muzyki pop od lat zmaga się z wyjątkowo ciężką chorobą utrudniającą jej normalne funkcjonowanie. Mimo tego, jak sama przyznaje, powrót na scenę jest jej wielkim marzeniem. W planach ma więc zorganizowanie pożegnalnego koncertu z największymi przebojami.
Mąka to podstawa wielu dań w kuchni polskiej. To właśnie ona jest głównym składnikiem pierogów, ciast czy naleśników. Jednak niewiele osób wie, że rodzaj mąki użyty do wypieków ma ogromne znaczenie. Lepiej nie brać pierwszej lepszej, ale dokładnie zapoznać się z tym co oznaczają wartości umieszczone na opakowaniu. Która mąka jest najzdrowsza?
Z wiekiem organizm się starzeje, metabolizm spowalnia, a wiele narządów zaczyna pracować mniej wydajnie niż w młodości. Aby móc jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, trzeba więc skupić się na swoim stylu życia i wprowadzić do niego pewne zmiany. Dotyczą one przede wszystkim nawyków żywieniowych. Jest bowiem pewna gama produktów, które powinny zniknąć z diety każdej osoby po 40. roku życia.
Nawet osoby, które regularnie się odchudzają lubią czasami sięgnąć po coś szybkiego i niezdrowego. Własnie dlatego restauracje typu fast food cieszą się tak orgomnym zainteresowaniem. Jak się jednak okazuje, i tam można znaleźć dania o niskiej kalorycznosci. Trzeba tylko wiedzieć, co zamawiać!
Problemy z pamięcią to dolegliwość, która nasila się wraz z wiekiem. Z upływem lat mamy coraz większe problemy z zapamiętaniem, co dotyczy nie tylko ważnych dat i wydarzeń, ale również codziennych czynności: gdzie położyłam kluczyki? Czy wyłączyłam kuchenkę? Są jednak pewne metody, dzięki którym można na dłużej zachować sprawność umysłu. Jak się okazuje, nieoceniona jest tu.... aktywność fizyczna, a szczególnie kilka rodzajów zajęć.
Nie od dzisiaj wiadomo, że ryby to obowiązkowy element codziennej diety. Przynajmniej dwa razy w tygodniu powinny lądować na naszych talerzach. A co z tymi osobami, które ryb nie lubią? Na pomoc przychodzi... belona. Ta niezwykła ryba w smaku przypomina kurczaka, a do tego ma zielone ości i świetnie wpływa na zdrowie.
Choć prawdziwy sezon grzybowy jeszcze przed nami, to w lasach wczesnym latem można już spotkać wiele wspaniałych okazów. Łatwo natknąć się na borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki czy gołąbki. Wśród grzybiarzy wraca odwieczne pytanie: czy grzyby trzeba wykręcać, czy lepiej je wycinać? Odpowiedź nie jest oczywista, ale warto ją zapamiętać.
Gdy tylko zaczynamy spędzać więcej czasu na świeżym powietrzu, szukamy w domu kremów z filtrem SPF. Bywa, że w szafkach wciąż mamy otwarte tubki sprzed roku. Czy otwarty rok temu krem nadal będzie skutecznie chronił nas przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego? A może trzeba wyrzucić go do kosza?